Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Δήμος Κοζάνης και ΔΕΥΑΚ ερίζουν για την απαλλοτρίωση στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης της Νέας Ποντοκώμης-Τι αποφασίστηκε...

Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης και η επίσπευση των έργων υποδομών έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα και πάλι ειδικά μετά από την πίεση να παραδοθούν οι εκτάσεις στη Μετάβαση Α.Ε. και να κατεδαφιστούν οι εγκαταστάσεις και τα κτίρια της Ποντοκώμης ως το 2024.Πολύ πρόσφατα μάθαμε κιόλας ότι η έξωση από τον παλιό οικισμό έχει αποφασιστεί δικαστικά ερήμην των κατοίκων εδώ και ένα χρόνο κάτι που δεν το γνώριζε κανείς .
Παρότι ανώτερα στελέχη της ΔΕΥΑΚ μεταξύ αυτών και η Γενική Διευθύντρια Ιωάννα Γκανάστα θεωρούν ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΚ η απαλλοτρίωση στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης , εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η κήρυξη και ολοκλήρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που αφορά στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και η ανάληψη από τη ΔΕΥΑ Κοζάνης της σύστασης δουλείας διόδου, αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και ζώνης εργασιών στην κτηματική περιοχή Αργίλου για το έργο “Εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης όμβριων περιοχής οικισμού Νέας Ποντοκώμης στη ΖΕΠ Δήμου Κοζάνης”, σε δεκαοκτώ (18) ιδιοκτησίες.
«Η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση δεν προκύπτει ως αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ. Το έργο που αναφέρονται οι εν λόγω απαλλοτριώσεις εκτελείται από τον Δήμο Κοζάνης που είναι κύριος του έργου, Διευθύνουσα Υπηρεσία και Αναθέτουσα Αρχή μετά από έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου» αναφέρει η κα Γκανάτσα .Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας με έγγραφό της απάντησε ότι έχει τη δυνατότητα και η ΔΕΥΑΚ να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση. Γεννιέται όμως το ερώτημα αν μπορεί να κολλήσει το έργο στο ελεγκτικό και γιατί υπάρχει τελικά από Δήμο και ΔΕΥΑΚ αυτή η διαφωνία για το ποιος θα κάνει την απαλλοτρίωση.
«Που κολλάει ο δήμος και δεν κάνει την απαλλοτρίωση» είχε ρωτήσει ο πρόεδρος της Ποντοκώμης Γιώργος Πηλιανίδης στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Νοεμβρίου 2022 .Εκεί είχε αναφερθεί ότι ΔΕΥΑΚ δεν την αναλαμβάνει, αλλά τελικά την ανέλαβε.

Σύντομο ιστορικό
Στις 18 Φεβρουαρίου 2019 έγινε η υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου «Εσωτερικό και Εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων περιοχής οικισμού Νέας Ποντοκώμης στη ΖΕΠ Δήμου Κοζάνης».
Την 1η Μάρτη του 2021 με την απόφαση αριθμ.66/2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε τη «Σύσταση δουλείας και αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε περιοχές των Κοινοτήτων Αργίλου, Λευκόβρυσης και Καρυδίτσας του Δήμου Κοζάνης, για την υλοποίηση του έργου “Εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων περιοχής οικισμού Νέας Ποντοκώμης στη ΖΕΠ Δήμου Κοζάνης”
Στις 28 Μαΐου 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ανακαλεί την με αριθμό 66/2021 απόφασή του περί σύσταση δουλείας και αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την υλοποίηση της κατασκευής του έργου «Εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης όμβριων περιοχής οικισμού Νέας Ποντοκώμης στη ΖΕΠ Δήμου Κοζάνης», διότι βάσει του Ν.1069/1980 (ΦΕΚ Α΄191/23.8.1980) «Περί κινήτρων δια την ίδρυσιν Επιχειρήσεων Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αρμόδια για τη σύσταση δουλείας και αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την υλοποίηση της κατασκευής του έργου “Εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης όμβριων περιοχής οικισμού Νέας Ποντοκώμης στη ΖΕΠ Δήμου Κοζάνης”, είναι η ΔΕΥΑ Κοζάνης.
Το Δεκέμβριο και Απρίλιο του 2021 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Μείωση εγγυήσεων κρατήσεων για το έργο Ολοκλήρωση Υποδομών Νέου Οικισμού Ποντοκώμης Δήμου Κοζάνης (β’ φάση οδοποιίας -δίκτυα υποδομής) κοινοποιώντας την σχετική απόφαση στις εταιρίες «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ Α.Τ.Ε.–ΤΑΛΩΣ Α.Τ.Ε.–ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Τ.Ε.Β.Ε.».

Πηγή: https://www.prlogos.gr/ - Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top