Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Με δικαστική απόφαση οι κάτοικοι του παλιού οικισμού της Ποντοκώμης αποβάλλονται από τις κατοικίες τους – Η απόφαση εκδόθηκε πριν ένα χρόνο και ουδείς την γνώριζε...

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης συζητήθηκε την Τετάρτη το πρωί η έξωση από 1.547 αγροτεμάχια της κτηματικής περιοχής Ποντοκώμης – Κομάνου – Μαυροπηγής. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν 24 κατοίκους της Ποντοκώμης ζήτησαν αναβολή, αλλά η πρόεδρος αποφάσισε να συζητηθεί το θέμα.
Δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση υπό την έννοια της πλήρους αποζημίωσης, η παρακατάθεση είναι αόριστη και κάποιοι κάτοικοι δεν έχουν δει αν έλαβαν την αποζημίωση. Ούτε υπάρχουν οι αναγκαίες ακόμα υποδομές για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της Ποντοκώμης που υποχρεούται να ολοκληρώσει η ΔΕΗ, υποστήριξαν οι συνήγοροι των κατοίκων τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή 20 αυλαγάδες.
«Υπάρχει το αποδεικτικό υλικό ότι έχει γίνει η απαλλοτρίωση, 250 εκ έχουμε πληρώσει» ανέφερε ο δικηγόρος της ΔΕΗ λέγοντας ότι είναι κρίσιμη η έκδοση της απόφασης μέχρι τον Ιούνιο για να παραδοθούν οι εκτάσεις σύμφωνα με το Νόμο και να προχωρήσουν έργα 1,5 δις. «Η περιοχή αφορά κατεξοχήν αγρούς, δεν υπάρχουν κατοικίες και οι δικαιούχοι είναι πλήρως ενήμεροι για το ακίνητο που ζητάμε να αποβληθούν».
«Έχει αποφασιστεί η διοικητική αποβολή από τον οικισμό της Ποντοκώμης και μάλιστα με δικαστική απόφαση» συνέχισε ο ίδιος. Πρόκειται για την απόφαση 21/2022 του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας που εκδόθηκε πριν ένα χρόνο το Φεβρουάριο του 2022 χωρίς να παραστεί μάλιστα κανένας κάτοικος στο δικαστήριο. Σε αυτό βρισκόταν μόνο ο δικηγόρος του Δήμου Κοζάνης. Η αίτηση της ΔΕΗ είχε κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, τη ΔΕΗ, το Δήμο Κοζάνης και το δικηγορικό σύλλογο. Η απόφαση όμως αυτή έγινε γνωστή πριν μια βδομάδα στους κατοίκους, μιας και η ΔΕΗ δεν είχε ακόμα εκτελέσει την απόφαση για να προχωρήσει και σε περαιτέρω ενέργειες.
Κάτι που φαίνεται να κάνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 για τα 1547 αγροτεμάχια της περιοχής Ποντοκώμης – Κομάνου – Μαυροπηγής. Σύμφωνα με την απόφαση οι κάτοικοι υποχρεούνται να παραδώσουν στη ΔΕΗ τα ακίνητά τους όπως αναλυτικά περιγράφονται.
Η πρόβλεψη της & 6.4.7 του Ν. 4956 (ΦΕΚ Α 140/19.7.2022) για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και κτιρίων του οικισμού της νυν Ποντοκώμης, δε μπορεί να ισχύσει λόγω εσφαλμένων δεδομένων αναφορικά με τη μη ολοκλήρωση των δημοσίων προβλεπόμενων υποδομών για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης αναφέρει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2022. Το δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την κατάργηση της παρ. & 6.4.7 του Ν. 4956 (ΦΕΚ Α 140/19.7.2022) για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και κτιρίων του οικισμού της Ποντοκώμης. Αυτών που έχουν ήδη αποφασιστεί με δικαστική απόφαση που κανείς δεν ήξερε, ούτε ο ίδιος ο Δήμος που ήταν στο δικαστήριο.

Πηγή: https://www.prlogos.gr/ - Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top