Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Καταργείται ο Νόμος περί μετεγκατάστασης της Ακρινής με σχέδιο νόμου...

Η κυβέρνηση λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών και το κλείσιμο της Βουλής καταργεί το νόμο περί μετεγκατάστασης της Ακρινής . Με σχέδιο νόμου της Διαρκής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταργείται η παράγραφος 1 του άρθρου 28 Νόμος 3937/ 2011 μόνο ως προς τον οικισμό Ακρινής. Το θέμα του Σχεδιου Νόμου είναι «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος» και περιλαμβάνει περίπου 263 άρθρα.

Θυμίζουμε το επίμαχο άρθρο του 3937/2011 που καταργείται: «Οι οικισμοί Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αναργύρων του Νομού Φλώρινας, που γειτνιάζουν με ορυχεία και με εδάφη που διαθέτουν λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, καθώς και με χώρους εκτεταμένων αποθέσεων, λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε., μετεγκαθίστανται για λόγους δημόσιας ωφέλειας που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενεργείας και προς προστασία της ποιότητας ζωής, κατ` εφαρμογή των κειμένων διατάξεων περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, μεταλλείων και Μεταλλευτικού Κώδικα και συναφών διαδικασιών περί μεταφοράς οικισμών, οι οποίες, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετεγκατάστασης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη από την Έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εκδιδομένων των, σε κάθε στάδιο, προβλεπόμενων για την πλήρωση των ανωτέρω σκοπών κανονιστικών πράξεων».
«Γνωρίζουμε τις νομικές μας δεσμεύσεις, θα συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις με την τοπική κοινωνία της Ακρινής» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του prlogos.gr στις 14 Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στο δημοτικό συμβούλιο είχε αναφέρει ότι σε σύντομη συζήτηση με τον κ. Σκρέκα για το θέμα της Ακρινής του απάντησε ο υπουργός ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες». Αυτές ήρθαν και θα ψηφιστούν λογικά την επόμενη βδομάδα από τους τομεάρχες ενέργειας κάθε κόμματος και τον υπουργό μετά και το τριήμερο πένθος της χώρας. Εφόσον περάσουν θα φτάσουν στην ολομέλεια, κάτι που προφανώς δεν θα γίνει σύντομα λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Πηγή: https://www.prlogos.gr/ - Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top