Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Καμπανάκι κινδύνου από το ΤΕΕ: 14.000 θέσεις εργασίας χαμένες στο λιγνίτη μέχρι το 2030...

Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της περιοχής κρούει το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας, μιας και τα αποτελέσματα της μελέτης του για τη λιγνιτική βιομηχανία, στην επόμενη 15ετία θα χαθούν 14.5 χιλιάδες θέσεις εργασίας από την περιοχή, στη στιγμή που η συνεισφορά του λιγνίτη στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας φτάνει στο 42%, τη στιγμή που πριν 15 χρόνια ήταν στο 30-32% .
Αναλυτικότερα, η μελέτη λέει πως η περιοχή βρίσκεται σε κρίση από το 2006 και έπειτα, συνεχίζοντας την εξάρτησή της από το λιγνίτη και τη ΔΕΗ, ενώ για κάθε μια θέση μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούνται παράλληλα και συντηρούνται 2.6 στην τοπική αγορά! Οι προβλέψεις του ΤΕΕ/ΤΔΜ είναι εφιαλτικές για το μέλλον της περιοχής, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Δ.Ε. Δημήτρη Μαυροματίδη είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν αυτές οι πολιτικές αποφάσεις ώστε να αναλάβει κάποιος την περιβαλλοντική ευθύνη όταν η ΔΕΗ πωληθεί και οι μονάδες αποσυρθούν.
«Στο θέμα της συνεισφοράς των λιγνιτών στον ενεργειακό άξονα και στις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε αυτή την περίπτωση , πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση, ένα νέο όραμα για τη Δυτική Μακεδονία και αυτό χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις: Ποια είναι η καλύτερη από τις άλλες χρήσεις του λιγνίτη (λ.χ. σε έρευνα, καινοτομία) και το δεύτερο και σημαντικότερο, να στηριχθούμε και σε άλλους τομείς απασχόλησης. Η έρευνα του ΤΕΕ έχει γίνει για το σύνολο της δραστηριότητας για τη Δυτική Μακεδονία και προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος ισχυρός τομέας πλην της ηλεκτροπαραγωγής», τόνισε σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μαυροματίδης.
Το 42% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στη Δυτική Μακεδονία είναι από τους λιγνίτες, ενώ πριν από 15 χρόνια ήταν το 30-32% , προσέθεσε, λέγοντας πως ναι μεν αυτό είναι οξύμωρο, γιατί από το 2010 μέχρι ημέρα έχουν χαθεί 10.000 θέσεις εργασίας και την επόμενη επταετία θα χαθούν ακόμη 4.000 θέσεις εργασίας . «Αν αυτή τη στιγμή συνεχίσουμε χωρίς να δράσουμε, χωρίς να κάνουμε τίποτα θα χαθούν στο σύνολο 14.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030″ είπε περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη ζοφερή εικόνα που θα επικρατήσει .
Αυτά αναφέρουν τα στοιχεία της μελέτης του ΤΕΕ και όπως τόνισε ο κ. Μαυροματίδης » το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης – ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και το ΤΕΕ έχει κάνει την τρίτη κατά σειρά παρέμβαση για τη ΔΕΗ και τη λιγνιτική δραστηριότητα.
Επίσης, ζήτησε να ενσωματωθεί στο όποιο επικείμενο νομοσχέδιο, ποιος θα αναλάβει την περιβαλλοντική ευθύνη ,όταν η δημόσια ΔΕΗ θα φύγει ή θα συρρικνωθεί, για το ζήτημα των ορυχείων και της απόσυρσης των μονάδων, » ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως όλο αυτό πρέπει να κοστολογηθεί. «Το λέμε σαν ΤΕΕ εκφράζοντας όλη την αντιπροσωπεία, γιατί υπάρχει τεράστια αγωνία. Το φωνάζουμε, ήρθε η ώρα όλων και κυρίως όσων είναι βουλευτές να πάρουν τις ευθύνες τους. Να γίνει το καλύτερο για τα συμφέροντα των πολιτών. Δεν λέμε αν η ΔΕΗ είναι δημόσια η ιδιωτική, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο πολίτης να έχει δουλειά», κατέληξε ο κ. Μαυροματίδης.

Πηγή: http://www.prlogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top