Η εξορυκτική δραστηριότητα επιφέρει σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, εξ ου και αποτελεί κατ’ εξοχήν πολιτική απόφαση το πλαίσιο αντιμετώπισης των καταστάσεων που προκύπτουν.
Η σχετική συζήτηση, που άλλωστε έχει αναθερμανθεί και εξαιτίας της ενεργειακής επικαιρότητας, θα μεταφερθεί και στα έδρανα της Βουλής, καθώς την Πέμπτη 29 Ιουνίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα ασχοληθεί με την περιβαλλοντική πολιτική που θα ακολουθηθεί στα επόμενα χρόνια, σε σχέση με την ανάπλαση περιοχών και την αποκατάσταση εδαφών που χρησιμοποίησε η ΔΕΗ για εξόρυξη λιγνίτη.
Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το ζήτημα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, καθώς και το θέμα των μετεγκαταστάσεων οικισμών, το οποίο, εξάλλου, ήρθε πρόσφατα εκ νέου στο προσκήνιο, μετά την καταστροφή στο Ορυχείο Αμυνταίου.
Βέβαια, το ζήτημα ποτέ δεν έπαψε να απασχολεί τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών, καθώς πολλές είναι οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου το θέμα της μετεγκατάστασης των οικισμών τους έχει χρονίσει, καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών (έκδοση ΠΔ κ.α.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, είναι η περίπτωση της Ακρινής.
Το παρόν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος θα δώσει και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Επίσης, από τη διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η εταιρεία για τα σχετικά ζητήματα, καθώς και οι σχεδιασμοί της για το μέλλον.
Πηγή: https://energypress.gr - Δημήτρης Κοιλάκος
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου