Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ερευνητές χαρτογράφησαν την κατολίσθηση στο Αμύνταιο - 7,1 χλμ η περίμετρος...

Ερευνητές από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) χαρτογράφησαν την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου με τη χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ψηφιακή επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων αποκάλυψε καθαρά την κατολίσθηση, η οποία εκτείνεται έως 400 μέτρα βορειοανατολικά του χωριού Ανάργυροι του νομού Φλώρινας. Διαπιστώθηκε ότι η περίμετρος της κατολίσθησης έχει μήκος 7,1 χιλιομέτρων. Η χρήση τηλεπισκόπησης για τη χαρτογράφηση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών είναι πλέον ευρύτατα διαδεδομένη διεθνώς.
H ελληνική ερευνητική ομάδα έκανε χρήση -για λόγους σύγκρισης- δύο εικόνων ραντάρ από τους δορυφόρους Sentinel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και χαρτογράφησε στο λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου μία έκταση 3.368 στρεμάτων ή περίπου 3,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η πρώτη εικόνα που χρησιμοποιήθηκε ήταν από τον δορυφόρο Sentinel-1Β στις 4 Ιουνίου και η δεύτερη από τον δορυφόρο Sentinel-1A στις 10 Ιουνίου, δηλαδή λίγες ώρες μετά την κατολίσθηση. Η ίδια κατολίσθηση ανιχνεύθηκε και με τη χρήση οπτικών (πολυφασματικών) δορυφορικών εικόνων. Σε αυτήν την περίπτωση έγινε χρήση εικόνων από δύο διαφορετικούς δορυφόρους, την 1η Ιουνίου (Sentinel 2) και την 10η Ιουνίου (Landsat 8).
Την ερευνητική ομάδα αποτελούσαν οι δρ Σωτήριος Βαλκανιώτης, γεωλόγος ΓΕΩΤΕΕ, δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών ΕΑΑ και δρ Γεώργιος Παπαθανασίου, γεωλόγος Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top