Σχέδιο για απευθείας παροχή αντισταθμιστικών ωφελειών στις τοπικές κοινωνίες σε περιπτώσεις επενδύσεων σε περιβαλλοντικά έργα ή για επενδύσεις που χαρακτηρίζονται από σημαντικές τοπικές και μη επιπτώσεις, επεξεργάζεται αυτη τη στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το γραφείο του πρωθυπουργού έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα την επεξεργασία του σχεδίου. Αφορμή φαίνεται οτι αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, και τα πρόσφατα επεισόδια στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ενώ οι νέες ρυθμίσεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες και ενόψει των έργων που προωθούνται αυτή τη στιγμή για την κατασκευή των νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Τα έργα πρόκειται να γίνουν σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό, όπου κατά το παρελθόν έχουν προκύψει έντονες τοπικές αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να τρέξουν με ταχύτητα και απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί και να συμβασιοποιηθούν οι τέσσερις μονάδες, οπωσδήποτε έως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να μη χαθούν τα δεσμευμένα κονδύλια απο το ΕΣΠΑ, άλλα και να γλιτώσει η χώρα μας τη βαριά ευρωπαϊκή καμπάνα για τις παράνομες χωματερές. Ένας επιπλέον πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι κι οι τράπεζες, οι οποίες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα έργα που πρόκειται να γίνουν με ΣΔΙΤ, εμφανίζονται να απαιτούν «εγγυήσεις» ότι αυτά δεν πρόκειται να μπλοκαριστούν από τοπικές αντιδράσεις ή δικαστικές προσφυγές.
Στόχος των ρυθμίσεων είναι σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, «η καλλιέργεια στις τοπικές κοινωνίες, κουλτούρας αποδοχής των επενδύσεων και να περιοριστούν οι αντιδράσεις που μπλοκάρουν την εξέλιξη των επενδύσεων αυτών άλλα και επιφέρουν ζημία τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο». Πρώτο πεδίο εφαρμογής αναμένεται να είναι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ εκτός απο την Αττική και σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη χώρα (ήδη τρέχουν διαγωνισμοί σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Αχαΐα, Ηλεία, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ήπειρο), άλλα και σε επενδύσεις που θα γίνουν για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ή αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη που δίνονται στους δήμους, ουδέποτε φτάνουν στους πολίτες και γίνονται «βορά» για τα τοπικά μικροπολιτικά συμφέροντα.
Οι αντισταθμιστικές παροχές θα απευθύνονται σε κατοίκους περιοχών που επηρεάζονται άμεσα απο την κάθε επένδυση και κυρίως προς τους ανέργους, με μέτρα που θα περιλαμβάνουν από υποχρέωση του επενδυτή να προσλάβει ένα ποσοστό ανέργων κατοίκων ή κατοίκων που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, μέχρι προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης όπως αυτό που σχεδιάζεται στην Περιφέρεια Αττικής για καθαρισμούς και αναδασώσεις σε περιοχές γύρω από μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα να αναλαμβάνει ο εκάστοτε επενδυτής την υποχρέωση για την κατασκευή κοινωφελών έργων, αναπλάσεων ή άλλων έργων που είναι αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες.
Στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης και επιτάχυνσης των επενδύσεων, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζει μακροπρόθεσμα τη δυνατότητα να μπουν και ιδιώτες στις διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Η συζήτηση για το θέμα, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Στόχος είναι καταρχήν να θεσμοθετηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, αντικειμενικοί κανόνες για τους ελέγχους και ενοποίηση - τυποποίηση ελεγκτικών μεθόδων και διαδικασιών και σε δεύτερο στάδιο να δοθεί η δυνατότητα και για τη μεταφορά μέρους αρμοδιοτήτων και σε ιδιώτες ώστε να προχωρούν σε έκδοση περιβαλλοντικών αδειών και πιστοποίηση.
Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία - Του Κασσιανού Τζέλη
Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία - Του Κασσιανού Τζέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου