Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η ρύπανση προκαλεί το 14% των κρουσμάτων άσθματος...


Περισσότερα από ένα στα δέκα κρούσματα άσθματος της παιδικής ηλικίας οφείλονται στην έκθεση των παιδιών στους ρύπους των οχημάτων, σύμφωνα με μια νέα, ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Διεθνής ομάδα επιστημόνων υπολόγισε, χρησιμοποιώντας ειδικά μαθηματικά μοντέλα, την επίπτωση της ρύπανσης γύρω από πολύβουους δρόμους στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το 14% των κρουσμάτων άσθματος στα παιδιά δεν θα υπήρχαν εάν η ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στο ελάχιστο. Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε δύο μήνες έπειτα από την ανακοίνωση των ευρημάτων του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφής των ασθενειών (Global Burden of Disease – GBD) που αποκάλυψε ότι η ρύπανση προκαλεί ετησίως 166.000 πρόωρους θανάτους στη Δυτική Ευρώπη από πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσίευσαν την μελέτη τους στην επιθεώρηση «European Respiratory Journal», το εύρημά τους είναι συγκρίσιμο με την επίπτωση του παθητικού καπνίσματος: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι ποσοστό 4-18% των κρουσμάτων άσθματος στα παιδιά σχετίζονται με την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα. 

Φλεγμονή
Δεν είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται η ρύπανση με το άσθμα, αλλά έως τώρα η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι οι ρύποι πυροδοτούν τα ασθματικά συμπτώματα. Η νέα μελέτη, όμως, η οποία διεξήχθη σε 10 ευρωπαϊκές πόλεις, υπολόγισε για πρώτη φορά πόσα παιδιά θα ήσαν υγιή εάν δεν υπήρχε η ρύπανση. Το άσθμα είναι μία χρόνια πνευμονοπάθεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών (βρόγχων), η οποία εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις. Η φλεγμονή οδηγεί σε απόφραξη των αεραγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία από την ομάδα Βρογχικού Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΒΑ/ΕΠΕ), το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα, με το ποσοστό της νόσου να είναι 18% στους ενήλικες και 6% στα παιδιά και τους εφήβους. Η επίπτωση της ρύπανσης αντανακλάται και στην γεωγραφική κατανομή της νόσου στη χώρα μας.«Φαίνεται ότι το άσθμα είναι συχνότερο στην Αττική, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, με μικρότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας», λέει στα «ΝΕΑ» ο πνευμονολόγος Στέλιος Θ. Λουκίδης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας εκ των συντονιστών της ΒΑ/ΕΠΕ. «Οι διαφορές αυτές πιθανώς οφείλονται στις κλιματολογικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών αλλά και τη διαφορετική έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος», προσθέτει. Η ρύπανση ως φαίνεται είναι κάτι που απασχολεί και τους ίδιους τους ασθενείς. Στοιχεία από τον βρετανικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό AsthmaUK δείχνουν ότι οι δύο στους τρεις ασθενείς (το 66%) παραπονούνται για επιδείνωση της νόσου τους τις μέρες με υψηλά επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, το 42% λένε πως όταν οι ρύποι των οχημάτων είναι αυξημένοι, προσπαθούν να αποφύγουν τις εξωτερικές δουλειές, ενώ το 29% πιστεύουν πως εάν δεν υπήρχε η ατμοσφαιρική ρύπανση η ποιότητα της ζωής τους θα ήταν πολύ καλύτερη. Το 85% των πασχόντων, εξάλλου, ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Συμπτώματα
Το άσθμα προκαλεί βήχα που παρατείνεται πέραν των 8 εβδομάδων και είναι περιοδικός, συρίττουσα αναπνοή (οι ασθενείς την αποκαλούν «γατάκια» και «σφύριγμα στο στήθος»), σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα μπορεί να συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή να έχουν εποχιακό χαρακτήρα, κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή/και του φθινοπώρου. Ένα χαρακτηριστικό των συμπτωμάτων του άσθματος είναι ηεμφάνισή τους τη νύχτα, με επικέντρωση τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από διάφορους εκλυτικούς παράγοντες, όπως τα κρυολογήματα (συνήθως είναι ιογενείς λοιμώξεις), η έκθεση σε αλλεργιογόνα, η έκθεση σε κρύο αέρα, η άσκηση και η λήψη φαρμάκων με κυριότερο εκπρόσωπο την ασπιρίνη, κατά τον κ. Λουκίδη. Επιπλέον, εάν υπάρχει ευαισθησία στα αλλεργιογόνα, μπορεί να προηγείται της εμφάνισης των συμπτωμάτων του άσθματος η επιπεφυκίτιδα ή/και η ρινίτιδα – κάτι που συμβαίνει κυρίως την άνοιξη. Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος συμπεριλαμβάνει γενικάκαι ειδικά μέτρα. Στα γενικά μέτρα ανήκουν η αποφυγή των αλλεργιογόνων και της έκθεσης σε ειδικέςπεριβαλλοντικές συνθήκες και ερεθιστικούς παράγοντες, ενώ στα ειδικά ανήκουν τα φάρμακα, που συνήθως λαμβάνονται με τη μορφή εισπνοών.

Info
Για έγκυρη πληροφόρηση για το άσθμα, απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα myasthma.gr την οποία έχουν δημιουργήσει γιατροί-μέλη της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top