Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Την ταφόπλακα στην μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής βάζει με την Γνωμοδότησή του το Συμβούλιο της Επικρατείας...

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, η οποία κοινοποιείται στον δήμαρχο Εορδαίας Π. Πλακεντά, απέστειλε ο Αντώνιος Μπάρμπας, πρώην Κοινοτάρχης της π. Κοινότητας Μαυροπηγής Ν. Κοζάνης, τονίζοντας τα εξής:
“Επειδή ως αυτόχθονας Μαυροπηγιώτης αλλά και ως πρώην Κοινοτάρχης που ήμουνα, είχα αποφασίσει μετά από πολύ προβληματισμό είχα γράψει στις 17-08-2022 και είχα απευθυνθεί στους πρώην και νυν εκπροσώπους των θεσμών μας κάνοντας τους σκληρή κριτική σχετικά με την υπεξούσια συμπεριφορά τους, που έχουν δείξει όλοι τους αυτά τα 10 χρόνια, για την κάκιστη πορεία στο θέμα της Μετεγκατάστασης του Νέου Οικισμού μας λόγω της βίαιης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης τους χωριού μας από την ΔΕΗ.
Επειδή όμως αυτή η αρρωστημένη Οδύσσεια που υπάρχει με την μετεγκατάσταση του Νέου Οικισμού μας φαίνεται να μην έχει τελειωμό,να συνεχίζεται τώρα και με μία δυσάρεστη Γνωμοδότηση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και επειδή για μένα η σιωπή δεν είναι και χρυσή τομή αλλά και ενοχή, γι’ αυτό και εγώ αποφάσισα για μία ακόμη φορά να γράψω -αφού πρώτα όμως διάβασα τους λόγους πώς προέκυψε αυτή η δυσάρεστη Γνωμοδότηση από το ΣτΕ- μια που οι Εκπρόσωποί μας δεν έχουν ευθύτητα να μας ενημερώσουν εμάς τους Μαυροπηγιώτες ενώ έχουν περάσει (7) και πλέον μήνες που το Α ΤΜΗΜΑ του ΣτΕ με αριθ. 100 που έχει συνεδριάσει στις 7-7-2022 με αντικείμενο συζήτησης Προεδρικού Διατάγματος και για την έγκριση του Τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας για την θέση ρεμιναλάρ.
Επειδή όμως εγώ δεν είναι δυνατόν να γράψω και να αναφερθώ για όλο το σκεπτικό της Γνωμοδότησης του Α ΤΜΗΜΑΤΟΣ, αλλά όμως εκείνο που μπορώ να αναφερθώ είναι για την ουσία της Γνωμοδότησης αυτής που εισηγήθηκε ο εισηγητής του Τμήματος ο οποίος ουσιαστικά στηρίχθηκε και αναφέρθηκε στην εισήγηση από τις 26-05-2020 που υπήρχε από την Διεύθυνση Πολεοδομίας και Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ.
Και τι λέει ο εισηγητής στην εισήγησή του, ότι δεν έχει προηγηθεί η μελέτη για την τροποποίηση του ευρύτερου χωροταξικού πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής μας και αφού οι Δικαστές άκουσαν και έλαβαν υπόψην τον εισηγητή τους Γνωμοδότησαν αρνητικά γιατί θεώρησαν Μη Νόμιμη την συγκεκριμένη περιοχή μας με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί το προεδρικό Διάταγμα για το Νέο Οικισμό της Μαυροπηγπής, που εμείς οι Μαυροπηγιώτες επιλέξαμε με την ψηφοφορία μας στις 13-11-2013, για να χτιστεί η Νέα Μαυροπηγή.
Έτσι μετά από 10 χρόνια εμπαιγμού που βιώσαμε από όλους τους εκπροσώπους των θεσμών μας τώρα έχουμε και την Γνωμοδότηση του ΣτΕ που έρχεται ουσιαστικά και βάζει την ταφόπλακα για να μην χτιστεί ο Νέος Οικισμός της Μαυροπηγής, για αυτό και εγώ αναρωτιέμαι και λέω το γεγονός ότι τους Εκπροσώπους μας το κομμάτι της ευαισθησίας δεν τους άγγιξε το ξέρω, όμως το κομμάτι της υπευθυνότητας δεν τους άγγιξε;
Γιατί το θεωρώ αδιανόητο να μην το γνώριζαν οι υπεύθυνοι και κυρίως η ΑΝΚΟ, πόσες μελέτες χρειάζονταν να γίνουν για το Νέο Οικισμό μας και για αυτό και το ερώτημά μου είναι αλήθεια που οφείλεται και την αγνόησαν και ΔΕΝ εκπονήθηκε αυτή η τόσο σημαντική Μελέτη που ήταν για το ευρύτερο χωροταξικό πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής μας. Γι’ αυτό και εγώ μέσα από αυτήν την γραπτή αναφορά μου θέλω να απευθυνθώ κυρίως στους δύο υπεύθυνους που είναι ο κύριος Περιφερειάρχης Κασαπίδης Γεώργιος και στον κύριο Δήμαρχο της Εορδαίας Πλακεντά Παναγιώτη.
Να τους ζητήσω να ομονοήσουν και να μας πουν εμάς τους Μαυροπηγιώτες, γιατί στο χέρι τους είναι, γιατί όταν ανακατεύεσαι με τα κοινά θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στην υπευθυνότητα και στην αλήθεια. Γιατί αυτά τα 10 χρόνια, που όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών μας που μας έχουν χωρατεύσει είναι πολλά! Γι’ αυτό και εγώ μέσα από την Γραπτή μου αναφορά τους ρωτάω θα ζητήσουνε από την Κυβέρνηση για να υπάρχει πολιτική βούληση για να μην ισχύσει αυτή η αρνητική Γνωμοδότηση του ΣτΕ ΝΑΙ ή ΌΧΙ, γιατί εάν τελικά δεν το κάνουν και ισχύσει η Γνωμοδότηση αυτή, τότε για εμάς τους Μαυροπηγιώτες το μεταίχμιο παιχνίδι θα έχει ολοκληρωθεί, γιατί απλά δεν θα θέλουν οι εκπρόσωποί μας να ξαναχιστεί η Νέα Μαυροπηγή”.

Πηγή: https://e-ptolemeos.gr/ - Αντώνης Μπάρμπας, π. Κοινοτάρχης της π. Κοινότητας Μαυροπηγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top