Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ο οικισμός ΔΕΗ και το «Προάστιον» Εορδαίας...

Από το 1955 ξεκίνησε στην Πτολεμαΐδα η συστηματική εκμετάλλευση του λιγνίτη, με το επιφανειακό ορυχείο της ΛΙΠΤΟΛ από την εταιρία Μποδοσάκη. Το 1975 αποφασίσθηκε, µε νοµοθετική ρύθμιση, η πλήρης ενσωμάτωση της ΛΙΠΤΟΛ στη ∆ΕΗ από την κυβέρνηση Κων Καραμανλή.
Η 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ισχύος 70 MW ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1959. Παράλληλα με την κατασκευή των μονάδων του ΑΗΣ που λειτούργησαν στη συνέχεια, η ΔΕΗ κατασκεύασε και τον οικισμό της ανάμεσα στις μονάδες και το χωριό Προάστιο, όπου φιλοξενήθηκαν στελέχη της επιχείρησης και οι οικογένειές τους για δεκαετίες και μέχρι σήμερα παραμένει ενεργός. Από την Υπ. Ενέργειας της κυβέρνησης ΓΑΠ Τίνα Μπιρμπίλη το 2010 (Παρασκευή 18 Ιουνίου) τέθηκε εκτός λειτουργίας η 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ακολούθησαν οι άλλες τρείς και οι δυο του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ. Μάλιστα την «εορταστική» αυτή ημέρα τιμήθηκαν και τρεις εργαζόμενοι της ΔΕΗ.
Πριν από λίγες ημέρες το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε το κλείσιμο του οικισμού της δίπλα στο Προάστιο, μια και επεκτείνεται η εξορυκτική δραστηριότητα του ορυχείου Μαυροπηγής προς Πτολεμαΐδα, σε αντίθεση με τον σχεδιασμό και τις μελέτες, για επέκταση προς Ποντοκόμη, μια απρόσμενη και ανεξήγητη αλλαγή πλεύσης. Εννοείται πως δεν περνά καμιά σκέψη από το νου κανενός το γκρέμισμα ΑΗΣ.
«Το Προάστιον» βρίσκεται Νοτιοανατολικά της Πτολεμαΐδας, σε απόσταση 4 χιλ. και απέχει λιγότερο από 600 μέτρα (απόσταση σπιτιών) από τον οικισμό της ΔΕΗ. Για περισσότερα από 50 χρόνια οι κάτοικοί του είχαν «ομπρέλα προστασίας» τις καμινάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και κοντινότερο «γείτονα» τα ορυχεία της ΔΕΗ. Δεν υπάρχει κανένας κατοικήσιμος τόπος στην Ελλάδα όπου οι δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης να έδειχναν περισσότερες φορές απ’ ότι στο Προάστιο, για πέντε δεκαετίες κόκκινα, μωβ και μαύρα στίγματα και δείκτη ένδειξης 10/10! Και όμως «το Προάστιον» ούτε μετεγκαταστάθηκε, ούτε και οι κάτοικοί του είχαν ευμενέστερη μεταχείριση από τη ΔΕΗ. Ούτε καν όταν ο οικισμός της ΔΕΗ πήρε θερμική ενέργεια δεν επεκτάθηκε στο Προάστιο (βατό & σχετικά οικονομικό έργο-παροχή στους διαχρονικά πληγέντες κατοίκους του), με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να στερούνται τηλεθέρμανσης.
Η απόφαση ΔΣ/ΔΕΗ για αναγκαστική εκκένωση του οικισμού της εντός έξι μηνών και ότι άλλο ακολουθήσει δεν μπορεί να είναι «διάφορη» της αντιμετώπισης της Τ.Κ. Προαστίου. Δεν μπορούν οι κάτοικοί του να ξαναζήσουν λιγνιτωρυχεία μέσα στις αυλές τους. Είδαν κι έπαθαν για να ανασάνουν και ήρθε η ώρα να απολαύσουν τα αγαθά των «αιματηρών» θυσιών τους!
Κομμάτι της Βιομηχανικής μας κληρονομιάς και της τουριστικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην περιοχή, αποτελεί αναμφίβολα και ο οικισμός της Επιχείρησης, αξιοποιήστε τα! Ψάξτε για το λιγνίτη στις κατευθύνσεις που δείχνουν οι μελέτες σας, αποκαταστήστε το περιβάλλον και δώστε επιτέλους όχι μόνο στους κατοίκους του Προαστίου, αλλά και όλης της Δυτικής Μακεδονίας, το νέο οδικό-τουριστικό χάρτη, με ότι απέμεινε από τις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ που ολοκλήρωσαν την σπουδαία και ζωογόνα επί πολλές δεκαετίες προσφορά-αποστολή τους, για τους Έλληνες και την πατρίδα μας.

Πηγή: https://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top