Αναμφίβολα η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και οι επιπτώσεις της, εκτός από συναισθήματα θλίψης και απόγνωσης που δημιούργησε στους εργαζόμενους του Σταθμού και συνολικότερα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ανοίγει αντικειμενικά τη συζήτηση για το μέλλον της περιοχής σε σχέση με το λιγνίτη και τη ΔΕΗ και δημιουργεί ερωτηματικά γενικότερα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.
Σήμερα, όπως κατάντησαν τη χώρα οι Ευρωπαίοι και οι εγχώριοι «σωτήρες», η ζήτηση Ηλεκτρικής Ενέργειας μειώθηκε κατά πολύ λόγω κρίσης και ανέχειας και το κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας αφαιρεί μόνο 425 MW από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ που σήμερα έφτασε στα 17,4 GW όταν η μέση ζήτηση βρίσκεται μεταξύ 5 και 6 GW και στην περίοδο αιχμής δεν ξεπέρασε τις 9.00MW. Αν το δει κανείς έτσι τότε πράγματι δεν υπάρχει προς το παρόν σοβαρό πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Όμως τα 425MW του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας αντιπροσωπεύουν το 10% της συνολικής λιγνιτικής παραγωγής οπότε υπάρχουν πολλά ζητήματα που ανακύπτουν και αφοράν τη σταθερή παραγωγή ενέργειας από μονάδες βάσης (γιατί όταν ο καιρός “απεργεί” τα 6 GW των χρυσοπληρωμένων ΑΠΕ δεν μπορούν να ανάψουν ούτε μια λάμπα), αλλά θα επηρεάσουν και τη διαμόρφωση της συνολικής τιμής της Ηλεκτρικής Ενέργειας την οποία συγκρατεί στη χώρα μας μόνο ο ρυπαρός λιγνίτης.
Και βεβαίως δεν έχει κανένας το δικαίωμα να υποτιμά τα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντικειμενικά προκύπτουν όπως είναι οι θέσεις εργασίας. Θεωρούμε διασφαλισμένες τις θέσεις του τακτικού προσωπικού αφού υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού σε όλους τους ΑΗΣ, όμως οι θέσεις των εκτάκτων (οχτάμηνα δίμηνα) καταργούνται μετά την λήξη των συμβάσεων αφού δεν ξαναπροκυρήσονται λόγω κατάργησης του αντικειμένου. Επίσης το δρόμο της ανεργίας βλέπουν οι συνάδελφοι που εργάζονται στις εργολαβίες αφού για Χριστουγεννιάτικο μποναμά η διεύθυνση του ΑΗΣ τους ανήγγειλε απολύσεις!
Πριν λίγες μέρες είδαμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης αφού “έσπασε ο διάολος το ποδάρι” και είχαμε τεχνικά προβλήματα και στην 4η μονάδα του ΑΗΣ καρδιάς που τροφοδοτεί την Πτολεμαΐδα με τους κατοίκους να σκέφτονται πως θα βγάλουν το χειμώνα που στην ουσία τώρα ξεκινάει στην περιοχή μας.
Πριν να μπει σε υλοποίηση το “όραμα” της Ευρωπαϊκής και εγχώριας αστικής τάξης για την «απελευθέρωση της ενέργειας», στη χώρας μας υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου προγραμματίζοντας έναν μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που έπαιρνε υπόψη τις ανάγκες της χώρας, την μελλοντική αύξηση της ζήτησης, το διαθέσιμο μείγμα καυσίμου, την γήρανση των μονάδων και έτσι προγραμμάτιζε την αντικατάστασή τους, τη κατασκευή νέων μονάδων προσθέτοντας επιπλέον ισχύ κλπ.
Σε καμία περίπτωση δε θα υποστήριζα ότι τότε τα πράγματα €€ήταν τέλεια γιατί έχουμε τη γνώση πως λειτουργεί μια κρατική επιχείρηση στα πλαίσια του καπιταλισμού και τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί (αποικιοκρατικές συμβάσεις με την ΠΕΣΙΝΕ, ρεύμα κάτω του κόστους στις ενεργοβόρες βιομηχανίες κλπ) όμως υπήρχε ένα στοιχειώδης προγραμματισμός και δεν γινόταν το ενεργειακό μπάχαλο που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Όμως οι σειρήνες του φιλελευθερισμού και του νεοφιλελευθερισμού βρήκαν “ευήκοα ώτα” όχι μόνο στην αστική τάξη αλλά και στους “εκπροσώπους” των εργαζομένων παρουσιάζοντας ως νέο, εκσυγχρονιστικό και μοντέρνο το μοντέλο της απελευθέρωσης της αγοράς που στην πραγματικότητα ήταν παλιό, δοκιμασμένο και αποτυχημένο σ όλες του τις μορφές και τις παραλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από δεκαετίες άσκησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών οι πολίτες και πολλές φορές και οι κυβερνήσεις στις καπιταλιστικά αναπτυγμένες χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία και Αμερική απαιτούν την επαναφορά στο δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.
Στο ίδιο πνεύμα του βλαχομοντερνισμού σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις θεωρούνται πανάκεια από τον τελευταίο συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ έως την «Κυβερνητική γελωτοποιό» Σοφία Βούλτεψη που θεωρεί «τελευταίο Σοβιετικό πολίτη» όποιον τολμήσει να μιλήσει για δημόσια επιχείρηση αφού το δόγμα τους λέει πως “το κράτος δεν κάνει για επιχειρηματίας”, δουλειά που την ξέρει καλά και την ανέλαβε η ιδιωτική κερδοσκοπία με “θαυμαστά αποτελέσματα...” Πρόσφατο δείγμα αυτής της γνώσης και “συνέπειας” των ιδιωτών “γεύτηκαν” οι πολίτες μέσω των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «Hellas Power» και «Energa» οι οποίοι μπορεί μεν να έκλεψαν τη ΔΕΗ, το κράτος και τους καταναλωτές πρόσφεραν όμως “υγιεινό ρεύμα βιολογικής καλλιέργειας” από τα Ιμαλάια.
Να θυμίσουμε λίγο ότι κατέρρευσαν πλέον όλα τα επιχειρήματα που αναμασούσαν τα κόμματα της αστικής τάξης και μαζί τους τα αναμετέδιδαν και τα συνδικαλιστικά τους φερέφωνα - παπαγαλάκια της ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ αλλά και η ΣΑΔ του Συνασπισμού που έσπευδε σαν τον Μυριγκόγκο του Καραγκιόζη να στηρίζει όλες της επιλογές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Έλεγαν τότε: «Μέσα απ τον ανταγωνισμό θα μειωθούν οι τιμές του ρεύματος». «Θα γίνουν τεράστιες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων», «θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας» κλπ
Τώρα ξέρουμε ότι η φερόμενη ως μείωση που μας υπόσχονταν ήταν 110% αύξηση του ρεύματος για τους εργαζόμενους και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού, οι «μεγάλες επενδύσεις» των ιδιωτών απατεώνων της ενέργειας ήταν να βάλουν στις τσέπες τους δέκα δις Ευρώ από το Κράτος και τη ΔΕΗ, δηλαδή λεφτά από τους φορολογούμενους πολίτες και τους καταναλωτές ενέργειας και οι νέες θέσεις εργασίας είναι οι 22 συνολικά εργαζόμενοι του Λάτση στη μονάδα των ΕΛΠΕ οι 20 του Μυτιληναίου και οι επιδοτήσεις στις ψυχρές εφεδρείες που φέρνουν κέρδη χωρίς κόπο και επιχειρηματικό ρίσκο. Είχαμε βέβαια και “μια μικρή” μείωση γύρω στο 50% (-18.000 εργαζόμενοι) στις οργανικές θέσεις της ΔΕΗ αλλά ελπίζουμε πως αυτό θα καλυφτεί από τη “νέου τύπου ΣαμαροΒενιζελική “ανάπτυξη”
Σ αυτό το προμελετημένο έγκλημα (λεηλασίας του ενεργειακού πλούτου), που σχεδιάστηκε από την ΕΕ, την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, οι προαναφερόμενες συνδικαλιστικές παρατάξεις και τα συνδικαλιστικά τους στελέχη και στην περιοχή μας όχι μόνο “έβαλαν πλάτη” αλλά συμμετείχαν ενεργά στην επικράτηση αυτής της πολιτικής που απορύθμισε την ενέργεια, τις εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις, που πτώχευσε τους εργαζόμενους και το λαό, ξεπούλησε τις δημόσιες επιχειρήσεις και όλο τον δημόσιο πλούτο.
Επειδή εκεί που σταματάει ο ορθολογισμός έρχεται ο ανορθολογισμός και η μεταφυσική, την έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού την καλύπτουν οι τσαρλατανισμοί και τα οράματα,
έτσι κι εδώ στην περιοχή μας, όπως ήταν φυσικό, ευδοκίμησαν αρκετοί οραματιστές! Χάρη στα δικά τους οράματα λοιπόν θα γίνει (αν θα γίνει) η 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η 2η του ΑΗΣ Μελίτης, η 6η του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και από κεκτημένη ταχύτητα κάποιοι οραματίσθηκαν και την 5η του ΑΗΣ Καρδιάς παρότι με βάση τον προγραμματισμό θα γκρεμιστεί το 2020 (το αργότερο, με την παράταση, το 2023) λόγω παλαιότητας αλλά και για να πάρουν τον λιγνίτη που έχει από κάτω.
Μπορεί βέβαια να υπάρχουν και κάποιες “αστοχίες”, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ευστοχία και χρησιμότητα των μεγάλων οραματιστών της περιοχής μας!
Μαζί με τους σύγχρονους οραματιστές των νέων μονάδων τους οποίους πρέπει όλοι να “ευγνωμονούμε” και να τους ρίχνουμε και κάνα ψηφαλάκι όπου και αν “το Κόμμα” αποφασίσει να τους αξιοποιήσει δεν πρέπει να ξεχνάμε και έναν παλαιότερο που δείχνει τον δρόμο στους νεώτερους, τον συγχωρεμένο τον Φρίξο Κ.*
*Παλαιός πολιτευτής του Νομού ο οποίος οραματίστηκε και εξήγγειλε στους πολίτες ότι θα φέρει θάλασσα και στην Κοζάνη. Και όμως όσο εξωπραγματικό και να φαινόταν τότε σήμερα είναι πολύ κοντά στην υλοποίησή του (πιο κοντά σίγουρα από την κατασκευή της 5ης του ΑΗΣ Καρδιάς) αφού λόγω λιωσίματος των πάγων και ανόδου της στάθμης των θαλασσών θα έχουμε σύντομα και στο νομό μας θάλασσα! Γι αυτό άλλωστε η Κόσκο ετοιμάζεται να κατασκευάσει λιμάνι στο Σαραντάπορο και οι μετανάστες μας επιστρέφουν για να φτιάξουν ψαροταβέρνες και μπιτς μπαρ στις ραχούλες του Μεταξά και του Λιβαδερού!
Κοζάνη 27/12/2014
Στέφανος Πράσσος
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014
Η απελευθέρωση ενέργειας και οι “οραματιστές” του ενεργειακού σχεδιασμού...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου