Τα εργοστάσια καύσης άνθρακα φέρουν την κυριότερη ευθύνη για τις εκπομπές ψευδαργύρου στην ατμόσφαιρα. Το δηλητηριώδες αέριο, που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, πλήττει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και το περιβάλλον, ενώ με τη βοήθεια του αέρα μεταφέρεται και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Ο ψευδάργυρος μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Αν θέλουμε πραγματικά να επιλύσουμε το πρόβλημα του ψευδαργύρου, πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές από τα εργοστάσια καύσης άνθρακα», τονίζει στην DW ο Ρολφ Μπέκερς από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA). Τα εργοστάσια καύσης άνθρακα εκλύουν παγκοσμίως το μεγαλύτερο ποσοστό επί των συνολικών εκπομπών ψευδαργύρου. Ο άνθρακας μπορεί μεν να περιέχει μικρή ποσότητα ψευδαργύρου, ωστόσο παγκοσμίως καίγονται τεράστιες ποσότητες άνθρακα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το σύνολο των εργοστασίων καύσης άνθρακα εκλύει στην ατμόσφαιρα περίπου 500 τόνους ψευδαργύρου ετησίως. Περισσότεροι από πέντε τόνοι προέρχονται από τη Γερμανία, περίπου 50 από τις ΗΠΑ και περισσότεροι από 100 τόνοι από κινεζικά εργοστάσια.
Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ είχε μειώσει δραστικά το επιτρεπόμενο όριο εκπομπών ψευδαργύρου το 2012, εξαιτίας των κινδύνων που συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, τα εργοστάσια καύσης λιθάνθρακα επιτρέπεται να εκλύουν ημερησίως έως 1,4 μικρογραμμάρια ψευδαργύρου ανά κυβικό μέτρο (αέρα), ενώ τα εργοστάσια λιγνίτη το πολύ την τριπλάσια ποσότητα. Την ίδια ώρα στη Γερμανία το ανώτατο όριο φτάνει στα 30 μικρογραμμάρια και σε άλλες χώρες της ΕΕ ανέρχεται σε 50 μικρογραμμάρια!
Η γερμανική κυβέρνηση καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων
Ο ψευδράργυρος μεταφέρεται με τον αέρα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος συνέστησε ήδη από το 2012 να μειωθούν δραστικά και στη Γερμανία τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής ψευδαργύρου, ώστε μέχρι το 2016 ο μέσος όρος ημερήσιων εκπομπών των γερμανικών εργοστασίων άνθρακα να περιοριστεί στα 3 μικρογραμμάρια, με προοπτική να «πέσει» το 2019 στο 1 μικρογραμμάριο. Έτσι θα μειώνονταν οι εκπομπές ψευδαργύρου από τα γερμανικά εργοστάσια άνθρακα κατά σχεδόν 80%.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη σχετική απόφαση. Ο Όλιβερ Κρίσερ, ειδικός για περιβαλλοντικά ζητήματα από την Κ.Ο. των Πρασίνων στο γερμανικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε δείγμα ένδειας το γεγονός ότι η Γερμανία υπολείπεται έναντι των ΗΠΑ στο σχετικό πεδίο και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση. «Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι δύο πρόσθετοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει η Γερμανία να κάνει περισσότερα για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα», τόνισε ο γερμανός βουλευτής.
Πηγή: skai.gr
Τετάρτη 7 Μαΐου 2014
Όριο στις εκπομπές ψευδαργύρου στον αέρα...
Labels:
αιωρούμενα σωματίδια,
άνθρακας,
ατμοσφαιρική ρύπανση,
ρύπανση,
ρύποι,
ψευδάργυρος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Πρόταση της ΡΑΕ για τη δημιουργία ρυθμιζόμενης
προθεσμιακής αγοράς, για την πρόσβαση προμηθευτών σε
ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή
http://www.rae.gr/site/file/system/docs/misc1/20102011/07052014/file1
Δημοσίευση σχολίου