Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σοβαρό πλήγμα στην (ενεργειακή) καρδιά της οικονομίας...

Η κατάσταση διάλυσης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εξαιτίας των μνημονίων, φαίνεται ότι πλήττει καίρια νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Και ένας από αυτούς είναι ο ενεργειακός, και ειδικότερα η ΔΕΗ. Εξάλλου, είναι γνωστό ακόμα και στους πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών Σχολών, ότι, δίχως ενέργεια, μια οικονομία πεθαίνει, και μοιάζει με έναν άνθρωπο που του κλείνουν το οξυγόνο.
Στις σημερινές συνθήκες μάλιστα, που η παραγωγή ηλεκτρενέργειας είναι υψίστης προτεραιότητας, προκειμένου να καλυφθούν τόσο οι παραγωγικές ανάγκες της χώρας, όσο και των απλών νοικοκυριών, η λειτουργία της ΔΕΗ στα απαιτούμενα επίπεδα, είναι απολύτως αναγκαία. Αντί αυτού, όμως, κι εκεί παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία περί άλλα τυρβάζουν και το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι το ξεπούλημά της.
Το –προ οκταημέρου- γεγονός της κατολίσθησης ενός ολόκληρου βουνού στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας, στο τεράστιο ορυχείο της Μαυροπηγής, η οποία «ταΐζει» με πρώτη ύλη (λιγνίτη) τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Πτολεμαΐδα, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό συμβάν. Τα μεγάλα ΜΜΕ στην Αθήνα, βέβαια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το αποσιώπησαν. Οι «αρμόδιοι», από τη μεριά τους, προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν, δηλώνοντας ότι σε μια εβδομάδα θα έχει αποκατασταθεί η καταστροφή, ενώ προέβαλαν ιδιαίτερα το ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των εργαζομένων από την κατολίσθηση.
Σήμερα, το Antinews παραθέτει σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων που τραβήχτηκαν μόλις προχτές, για να δείξει ότι: 1.Τίποτε δεν έχει αποκατασταθεί στο ορυχείο της Μαυροπηγής έως σήμερα. 2. Το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής, αλλά και το πολύ μεγάλο κομμάτι του ορυχείου που κατολίσθησε.
Η κατολίσθηση σημειώθηκε στις 15-1-2014 στα νοτιοδυτικά όρια του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα λοιπόν, όπως δείχνουν οι ίδιες οι φωτογραφίες, έχει κατολισθήσει ένα ολόκληρο βουνό. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα; Ότι είναι λίαν αμφίβολο –για να μην πει κανείς αδύνατον- να ξαναλειτουργήσει αυτό το κομμάτι του ορυχείου. Κατά συνέπεια, η παραγωγή ηλεκτρενέργειας στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η τροφοδοσία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Καρδιάς, θα στερηθεί πολύτιμων πρώτων υλών. Η ζημιά που προκλήθηκε δηλαδή, εκτός των δύο κατεστραμμένων ταινιοδρόμων (πάνω σε αυτούς μεταφέρεται η εξορυγμένη πρώτη ύλη), είναι ανυπολόγιστη.
Τι είναι όμως, αυτό που προκάλεσε την καταστροφή, η οποία δεν αποκλείεται –όπως γίνεται συνήθως- να σημαίνει και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος; Το βέβαιον είναι, όπως τονίζουν ειδικοί σε τέτοια θέματα, ότι «καμιά κατολίσθηση δεν εκδηλώνεται στιγμιαία. Χρειάζεται χρόνο. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα σημάδια στην επιφάνεια του συγκεκριμένου τμήματος του ορυχείου, έδειχναν εδώ και καιρό (δορυφορικές μετρήσεις, κλεισιόμετρα, κ.λ.π.) το πρόβλημα». Πρόκειται, λοιπόν, για αμέλεια ή για κατάσταση διάλυσης της ΔΕΗ; Αν ναι, σε αυτή την περίπτωση, κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδα.
Την εκδοχή αυτή πάντως, έρχεται, εμμέσως πλην σαφώς, να επιβεβαιώσει και η ανακοίνωση του συνδικάτου εργαζομένων στην Πτολεμαΐδα, «Σπάρτακος». Το σωματείο, λοιπόν, εφιστά την προσοχή στο θέμα των ελέγχων και καλεί τις Διοικήσεις των Ορυχείων «να δίδουν μέγιστη βαρύτητα στην παρακολούθηση των συνθηκών-φαινομένων που δημιουργούνται στα σημεία εξόρυξης έτσι ώστε, όταν υπάρξουν ενδείξεις, να μπορούν να λαμβάνονται άμεσα μέτρα και να αποσοβούνται αρνητικές εξελίξεις». Επίσης, επιμένει ότι η εκμετάλλευση των ορυχείων, πρέπει «να δίδει πρωτίστως βαρύτητα στον ορθολογικό τρόπο».
Να σημειωθεί πάντως, ότι τα προβλήματα στην «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας δεν είναι σημερινά. Έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1990, εντάθηκαν ιδιαίτερα από το 2000 και μετά και τώρα κορυφώνονται. Βέβαια, στην περίοδο των παχέων αγελάδων, όπου κυριαρχούσε το «σημητικό σύστημα», όλα τα προβλήματα της ΔΕΗ τα σκέπαζαν σαν σκουπίδια κάτω από το χαλί του Χρηματιστηρίου. Και εκείνοι ακριβώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν να κουμαντάρουν τότε τη ΔΕΗ, και να μην κάνουν τίποτε για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά της, είναι εκείνοι που αργότερα βρέθηκαν στο πλευρό μεγάλων διαπλεκόμενων παραγόντων των ΜΜΕ. Το ποιοι βγήκαν κερδισμένοι από το μείζον σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, και ποιοι «τα έφαγαν», είναι γνωστό, αν και ουδείς τιμωρήθηκε. Το ίδιο γνωστό είναι και ποιος βγαίνει χαμένος από τα σκάνδαλα και τη διάλυση της ΔΕΗ: Ο ελληνικός λαός.

Πηγή:http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top