Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να ευθύνεται για περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια - ένα είδος ρύπου που εισέρχεται βαθιά στους πνεύμονες και προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα σωματίδια αυτά με πρόωρο θάνατο από καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.
Σχεδόν 470.000 θάνατοι, εξάλλου, σχετίζονται με τις ανθρώπινες πηγές του όζοντος, το οποίο σχηματίζεται όταν αλληλεπιδρούν οι ρύποι από οχήματα ή εργοστάσια. Η έκθεση στο όζον έχει σχετισθεί με τη θνησιμότητα από πνευμονοπάθειες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι περισσότεροι από τους παγκόσμιους θανάτους πιθανώς συμβαίνουν στην πολυπληθή νοτιοανατολική Ασία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση πιθανώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέισον Γουεστ, επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο επιβιώσεως πολλών ανθρώπων, πρόσθεσε.
Μολονότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να καταστήσουν πιο θανατηφόρο την ατμοσφαιρική ρύπανση, η παρούσα μελέτη έδειξε πως ασκεί μικρή επίδραση στους θανάτους εξαιτίας της ρύπανσης.
Η ρύπανση και οι κλιματικές αλλαγές αλληλεπιδρούν με πολλούς τρόπους. Παράγοντες του κλίματος όπως η θερμοκρασία και η υγρασία μπορεί να επηρεάσουν την αντίδραση στα μόρια του αέρα, ενώ οι βροχοπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν την συσσώρευση των ρύπων, λένε οι ερευνητές.
Ωστόσο, η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι αλλαγές αυτές σχετίζονται μόνο με 1.500 θανάτους τον χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης του όζοντος και με 2.200 θανάτους τον χρόνο εξαιτίας των μικροσκοπικών αιωρουμένων σωματιδίων.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters», βασίσθηκε σε στοιχεία για τη ρύπανση το 1850 (προβιομηχανική εποχή) και το 2000, καθώς και σε δημοσιευμένες μελέτες για τη συσχέτιση ρύπανσης-υγείας.
Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα
Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα
1 σχόλιο:
ξέρει κανείς απο εσάς ποια είναι τα οικονομικά και τεχνικά απολήψιμα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελλάδα(παρακαλώ μην τα μπερδεύεται με γεωλογικά)
Δημοσίευση σχολίου