Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Στο φως το κόλπο γκρόσο του Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ...


Η κομπίνα ήταν στημένη με έξυπνο τρόπο και ήταν νομιμοφανής. «Ρύθμιζαν» την τιμή της μεγαβατώρας όπως τους βόλευε και με τον τρόπο αυτόν απέφευγαν την γκρίνια για τα αρνητικά αποτελέσματα, ενώ παρουσίαζαν και... έργο παίρνοντας τα «φουσκωμένα» μπόνους... Πριν από 14 μήνες, στις 3 Μαρτίου 2009, το «Π» είχε αποκαλύψει την «απλή στην εφαρμογή της αλχημεία, η οποία, ωστόσο, απαιτεί και την (τουλάχιστον) σιωπηρή συναίνεση του αρμόδιου υπουργείου», όπως γράφαμε τότε.
Τον Μάιο του 2010, μία επιστολή της ελβετικής εταιρείας EGL (είναι η αντίστοιχη ΔΕΗ της χώρας) επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του «Π» και αποκαλύπτει πλέον με στοιχεία την κομπίνα που είχε στήσει το επιτελείο Αθανασόπουλου για να εμφανίσει έργο στη ΔΕΗ.
Μάλιστα τότε η διοίκηση της επιχείρησης είχε αποστείλει στην εφημερίδα ειδική επιστολή, με την οποία προσπαθούσε να διαψεύσει τα όσα ανέφερε το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι όλα γίνονται με νόμιμο και διαφανή τρόπο. Μόνο που τώρα διαψεύδεται η... διάψευση! Αλλά στην ηγεσία της ΔΕΗ δεν υπάρχει πλέον ούτε ο Αθανασόπουλος ούτε το επιτελείο του, που σκέφτηκε και υλοποίησε αυτή την κομπίνα.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτή η πρακτική έδωσε ένα ακόμη δυνατό χτύπημα στην (όποια) προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, ζητούμενο εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια στην εγχώρια αγορά.

Η επιστολή
Ας δούμε, όμως, τι καταγγέλλει η EGL μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στη ΡΑΕ, από τον Φεβρουάριο του 2009 μεγάλο μέρος της υδροηλεκτρικής παράγωγής, που δηλώθηκε ως «υποχρεωτικά νερά», δεν παρήχθη καθόλου, ενώ σχεδόν όλους τους επόμενους μήνες στον ημερήσιο προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ εμφανίζονται να λειτουργούν και να παράγουν υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς τα στοιχεία να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Με αυτόν τον τρόπο η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) συμπιεζόταν τεχνητά και διαμορφωνόταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία θα βρισκόταν εάν όλες οι μονάδες (ιδιωτικές και της ΔΕΗ) συμμετείχαν στην αγορά με βάση την πραγματική τους παραγωγή.
Με τον τρόπο αυτόν η τιμή στη χονδρεμπορική έπεφτε σημαντικά, η ΔΕΗ ως διανομέας αγόραζε φθηνό ρεύμα και το πουλούσε στη συνέχεια στους καταναλωτές σε διπλάσιες ή ακόμη και τριπλάσιες τιμές. Έτσι βγήκε κερδοφόρος η επιχείρηση και μάλιστα σε μία περίοδο με μειωμένη ζήτηση ρεύματος, αλλά και με έντονα τα προβλήματα από την οικονομική κρίση.
Βεβαίως η EGL ρίχνει τα «βέλη» της στον ΔΕΣΜΗΕ, καθώς αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο της αλυσίδας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θα έπρεπε να είχε αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.
Ωστόσο ο εγκέφαλος και ο εκτελεστής αυτής της αλχημείας βρισκόταν στη Χαλκοκονδύλη, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του για να μην τον κατηγορήσουν ότι οδήγησε την επιχείρηση στον γκρεμό (όπως έγινε με την έκδοση των αποτελεσμάτων του 2008, όταν οι ζημίες «ξεχείλισαν»).
Η καταγγελία της ελβετικής εταιρείας κοινοποιήθηκε τόσο στην υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη όσο και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με αποτέλεσμα η χώρα και η ΔΕΗ να απειλούνται με μεγάλα πρόστιμα (στην καλύτερη περίπτωση).

Χρυσές δουλείες
Η καταγγελία της EGL Hellas, πάντως, υποκρύπτει τον σφοδρό «πόλεμο» που είναι σε εξέλιξη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στο χονδρεμπόριο όσο και στη λιανική.
Η ΔΕΗ δέχεται τον έντονο ανταγωνισμό από τις ιδιωτικές εταιρείες που κάνουν εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και εξαγωγές κυρίως προς την Ιταλία. Μάλιστα σε περιόδους υψηλής ζήτησης (καλοκαίρι με καύσωνα) οι συγκεκριμένες εταιρείες έκαναν «χρυσές δουλειές» αγοράζοντας φτηνά από τους Βούλγαρους και τους Σκοπιανούς και πουλώντας πανάκριβα το ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά.
Για τον λόγο αυτόν τόσο στελέχη της ΔΕΗ όσο και παράγοντες της αγοράς κατηγορούν τις συγκεκριμένες εταιρείες πως εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις και «από ένα γραφείο με έναν υπολογιστή βγάζουν εκατομμύρια», όπως έλεγε στο «Π» άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία της αγοράς.
Από την άλλη πλευρά, τόσο οι χονδρέμποροι όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τονίζουν ότι οι στρεβλώσεις θα πολλαπλασιάζονται όσο η πολιτεία και οι φορείς της αγοράς δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Πολύ περισσότερο όταν ο ΔΕΣΜΗΕ, που αποτελεί τον θεματοφύλακα της απελευθερωμένης αγοράς, λειτουργεί ως θυγατρική της ΔΕΗ και μάλιστα έχει στελεχωθεί με ανθρώπους που προέρχονται από την κρατική εταιρεία, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν να είναι στο αρχικό μισθολόγιο! Άλλωστε οι μέτοχοι του ΔΕΣΜΗΕ είναι δύο: Το ελληνικό Δημόσιο με 51% και η ΔΕΗ με 49%!
Με βάση τον αρχικό νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς, η ΔΕΗ θα κρατήσει το ποσοστό της, ενώ το Δημόσιο θα πρέπει να παραχωρεί στους ιδιώτες ποσοστό ανάλογο με το μερίδιο που έχουν αποσπάσει στην αγορά. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη γίνει και ούτε κανείς έχει εγείρει το συγκεκριμένο θέμα.
Πάντως οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς στο μνημόνιο που συνυπέγραψαν η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ αναφέρεται ρητά η επίσπευση των αλλαγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».
Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι υπουργοί φαίνεται πως έχουν συζητήσει με τους εκπροσώπους της τρόικας το ενδεχόμενο να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες, εξέλιξη η οποία αναμένεται να φέρει «έκρηξη» από τη ΓΕΝΟΠ. Κι εάν την προηγούμενη εβδομάδα οι «κομματικοί» κατάφεραν να πείσουν τους συνδικαλιστές να μην προχωρήσουν στις 48ωρες απεργίες, όταν κι εφόσον ανακοινωθεί μία τέτοια απόφαση το ερώτημα είναι ποιος θα... συγκρατήσει τον (πρόεδρο της Ομοσπονδίας) Ν. Φωτόπουλο.

Πηγή: Εφημερίδα Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top