Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Υποφερτή ανάπτυξη...


Ο όρος «υποφερτή ανάπτυξη» εντάσσεται στα συνήθη αλαμπουρνέζικα των ειδικών της ανάπτυξης. Τι σημαίνει όμως ; Ο πιο διαδεδομένος ορισμός εμφανίστηκε το 1987 στην αναφορά Μπράντλαντ με τον τίτλο «Ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν της δικές τους ανάγκες.
Το φόρουμ για το μέλλον ορίζει την υποφερτή ανάπτυξη ως: Μια δυναμική διαδικασία που επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τη δυναμική τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους με τρόπους που θα προστατεύουν και ταυτόχρονα θα εμπλουτίζουν τα συστήματα ζωής της Γης (www.forumforthefuture.org.uk).
Υπάρχουν πέντε μορφές «κεφαλαίου» που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για το συμφέρον της κοινωνίας μας. Πρέπει να αναπτύξουμε όλες τις μορφές του και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική και σαφή λειτουργία τους.
Φυσικό κεφάλαιο: Η βάση της ζωής στον πλανήτη. Περιλαμβάνει ανανεώσιμες και μη πηγές.
Ανθρώπινο κεφάλαιο: Περιλαμβάνει την υγεία των ανθρώπων, το καλό βιοτικό τους επίπεδο, τη δημιουργικότητα και το κίνητρο να κάνουν καλύτερα τα πράγματα.
Κοινωνικό κεφάλαιο: Αποτελείται από αυτούς τους θεσμούς που καθιστούν ικανούς τους ανθρώπους να εργαστούν ομαδικά για έναν κοινό σκοπό – οικογένειες, κοινότητες, επιχειρήσεις, συνασπισμούς, σχολεία, εθελοντικές οργανώσεις.
Βιομηχανικό κεφάλαιο: Περιλαμβάνει εργαλεία, μηχανές και κτίρια που χρειάζονται στην παραγωγή. Οι εφευρέσεις και η πρόοδος της τεχνολογίας επεκτείνουν τον αντίκτυπο του βιομηχανικού κεφαλαίου.
Οικονομικό κεφάλαιο: Τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε οτιδήποτε.

Καλλιεργείστε το μέλλον μας...
Βελτιώστε το ανθρώπινο μας κεφάλαιο.
Σκεφτείτε που υστερείτε και σε ποια πράγματα είστε καλοί. Δημιουργική σκέψη, σχεδιασμός προγραμμάτων. Μάθετε από τους άλλους. Σε ποιον μπορείτε να μιλήσετε;
Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για τη βελτίωση του δικού σας ανθρώπινου κεφαλαίου. Επιλέξτε πέντε πράγματα που θα θέλατε να κάνετε. Μέσα στη χρονιά, υλοποιήστε τα...

1 σχόλιο:

nikos είπε...

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/06/2.html

 
back to top