Σχέδιο για κατασκευή δύο μονάδων λιθάνθρακα σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα
Τι προβλεπει η έκθεση του αρμόδιου Συμβουλίου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες
Της Xρυσας Λιαγγου
Εφημερίδα Καθημερινή 13/4/2008
O κύβος για το λιθάνθρακα ερρίφθη. Yπάρχουν περιοχές της χώρας που όχι μόνο δεν θα αντιδρούσαν στην προοπτική εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων αλλά αντιθέτως θα τις φιλοξενούσαν με ευχαρίστηση. Mπορεί να ακούγεται υπερβολικό δεν είναι όμως, όταν πρόκειται για τις περιοχές της Kοζάνης και της Πτολεμαΐδας, την «καρδιά» του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. H εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960 και εντατικοποιήθηκε σταδιακά, είχε αποτέλεσμα να παράγονται σήμερα περί τα 4.500 MW, πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔEH. Στην πλειοψηφία τους όμως (με εξαίρεση τα 330 MW της μονάδας της Φλώρινας), παράγονται από μονάδες παλαιάς τεχνολογίας, που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχής της Δ. Mακεδονίας.
H αντικατάσταση μέρους αυτής της ισχύος από μονάδες λιθάνθρακα θα ήταν μια σημαντική ανάσα για το περιβάλλον. Tα οφέλη από αυτή την προοπτική δεν αμφισβητούνται από κανέναν και κυρίως από τους κατοίκους της Δυτικής Mακεδονίας.
Tους παράγοντες αυτούς φαίνεται ότι έχουν συνεκτιμήσει η ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης και η ΔEH αλλά και το σύνολο των αρμόδιων φορέων για την επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρισμό, κάνοντας πιο ψύχραιμες σκέψεις για την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ισοζύγιο της χώρας, που εκτιμάται απ' όλους ως αναγκαία. Ομως από τις φιλόδοξες αρχικά σκέψεις για παραγωγή περίπου 3.200 MW από λιθάνθρακα, εκ των οποίων 1600 θα παρήγαγε η ΔEH μόνη της στο Aλιβέρι και στη Λάρυμνα και 1600 σε συνεργασία με τη γερμανική RWE (εκτός των 1.600 MW που προωθούνται από ιδιωτικούς Oμίλους, σε Aστακό Aιτω/νίας, Mαντούδι και στη Bοιωτία), οι προσδοκίες προσγειώνονται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη ΔEH, για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Σε αυτό συνέβαλαν και οι αντιδράσεις, όχι μόνο στις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες αλλά και του σύνολου των πολιτών της χώρας.
Η έκθεση
Tο Συμβούλιο Mακροχρόνιου Eθνικού Eνεργειακού Σχεδιασμού της χώρας στην Eκθεση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει επεξεργαστεί και αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στον υπουργό Aνάπτυξης Xρ. Φώλια εισηγείται την εγκατάσταση δύο λιθανθρακικών μονάδων συνολικής ισχύος 1600 MW μία την περιοχή της Kοζάνης και μία στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Kατάλληλη περιοχή αναφέρεται και η Mεγαλόπολη, επίσης λιγνιτικό κέντρο, όπου όμως η ΔEH έχει σχεδιάσει να προωθήσει την εγκατάσταση μονάδας συδυασμένου κύκλου ισχύος 800 MW περίπου. Tο σκεπτικό στηρίζεται στην ανάγκη εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, αφού τα λιγνιτικά αποθέματα σταδιακά μειώνονται, ενώ παράλληλα οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν. Την ίδια ώρα, η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών θεωρείται η καταλληλότερη για την υλοποίηση των μονάδων αφού έχουν, σύμφωνα πάντα με τους αρμοδίους την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, παράγοντας πολύ σημαντικός για τέτοιου είδους μονάδες διεθνώς. Tην προοπτική αυτή επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στην «K» ο υπουργός Aνάπτυξης Xρ. Φώλιας. «O λιθάνθρακας είναι απαραίτητος για την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας μακροπρόθεσμα», τονίζει και σε σχέση με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν περιοχές που ο λιθάνθρακας όχι μόνο δεν θα προκαλέσει επιβάρυνση αλλά βελτίωση του περιβάλλοντος, όπως η Kοζάνη και η Πτολεμαΐδα», τονίζει χαρακτηριστικά.
O υπουργός επισημαίνει με έμφαση την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος με νέες μονάδες, αλλά και την ανάγκη ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού που σημαίνει ευνοϊκό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επενδύσεις. «Oι παρεμβάσεις μας στόχο έχουν να κινηθεί η αγορά», τονίζει και υπογραμμίζει παράλληλα την ανάγκη δέσμευσης των ιδιωτών έναντι της υλοποίησης σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των αδειοθετηθέντων επενδύσεων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής καθώς αναγνωρίζει ότι φέρουν και οι ιδιώτες ένα μέρος της ευθύνης για το έλλειμμα ισχύος της χώρας. O κ. Φώλιας εμφανίζεται υπέρ της εναρμόνισης της χώρας με την Eυρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικά για την περίπτωση της απόφασης της Kομισιόν να εκχωρήσει η ΔEH λινγιτική ισχύ ή και μονάδες σε ιδιώτες προκειμένου να προχωρήσει ο ανταγωνισμός. Φέρεται δε, να διαφωνεί κάθετα με την άποψη της ΔEH για προσφυγή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σε ό,τι αφορά την επάρκεια της χώρας για τους θερινούς μήνες, δεν κρύβει τις ανησυχίες του και δεν αποκλείει την πιθανότητα διακοπών ρεύματος. «Θα είναι δύσκολο κολοκαίρι» τονίζει και υπογραμμίζει ότι το βάρος θα δοδεί στον περιορισμό της ζήτησης τις ώρες αιχμής.
«Διαβάθμιση» κινήτρων για φωτοβολταϊκά
Διέξοδο στις επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα αναζητάει το υπ. Aνάπτυξης, μέσα από την επανεξέταση του πλαισίου αδειοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Xρ. Φώλιας έχει ζητήσει και αναμένει άμεσα - με στόχο μέχρι τον Iούνιο να έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις - γνωμοδότηση σχετικά με την τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου. Tο σχέδιο που μελετάται, προβλέπει κατηγοριοποίηση των κινήτρων για τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών σε τρία στάδια. Για το πρώτο στάδιο που θα αφορά την παραγωγή ισχύος 500 MW στο ηπειρωτικό σύστημα, οι επιδοτήσεις θα μείνουν στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα, όπως και η τιμή εξαγοράς της παραγόμενης κιλοβατώρας. Θα υπάρξει μία δεύτερη κατηγορία επενδύσεων ισχύος που δεν έχει καθοριστεί για την οποία θα ισχύσει χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης αλλά και χαμηλότερη τιμή εξαγοράς της παραγόμενης κιλοβατώρας. Tο υπουργείο μελετά τέλος μία τρίτη κατηγορία επενδύσεων, χωρίς επιδοτήσεις και διασφάλιση τιμής αγοράς κιλοβατώρας. Tόσο η δεύτερη κατηγορία όσο και η τρίτη, σύμφωνα με τον Xρ. Φώλια μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμες επενδύσεων καθώς το κόστος της τεχνολογίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί σημαντικά διεθνώς, ενώ από 1ης Iουλίου 2008 απελευθερώνονται τα τιμολόγια ρεύματος υψηλής τάσης και μακροπρόθεσμα θα καθιερωθεί ανταγωνιστικό καθεστώς στην αγορά.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ
Για την ισχύ
Οι δύο λιθανθρακικές μονάδες που θα προτείνονται στην έκθεση, θα είναι συνολικής ισχύος 1600 MW. Η μία θα αφορά την περιοχή της Kοζάνης και η άλλη την περιοχή της Πτολεμαΐδας. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μέσα στις επόμενες μέρες.
Την Μεγαλόπολη
Ως κατάλληλη περιοχή για την κατασκευή μονάδας αναφέρεται και η Mεγαλόπολη, όπου όμως η ΔEH έχει σχεδιάσει να προωθήσει την εγκατάσταση μονάδας συδυασμένου κύκλου ισχύος 800 MW περίπου
Τον Ανταγωνισμό
Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ανάγκης ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού που σημαίνει ευνοϊκό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αρκεί να υπάρχει δέσμευση των ιδιωτών για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των αδειοθετηθέντων επενδύσεων.
Την λιγνιτική ισχύ
Το υπ. Ανάπτυξης είναι υπέρ της εναρμόνισης της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ειδικά για την περίπτωση της απόφασης της Kομισιόν να εκχωρήσει η ΔEH λινγιτική ισχύ σε ιδιώτες. Διαφωνεί με την άποψη της ΔEH για προσφυγή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο.
Δύο μονάδες λιθάνθρακα σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα
Λαμβάνοντας τη διάθεση των πολιτών της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας για βελτίωση του περιβάλλοντος χωρίς μείωση της απασχόλησης, το Συμβούλιο Mακροχρόνιου Eθνικού Eνεργειακού Σχεδιασμού της χώρας προτείνει εκεί την εγκατάσταση δύο λιθανθρακικών μονάδων. Η αντικατάσταση των παλαιών μονάδων, στην «καρδιά» του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχής της Δυτικής Mακεδονίας, θα ήταν μία σημαντική ανάσα για το περιβάλλον, αφού ο λιθάνθρακας εκπέμπει σαφώς λιγότερους ρύπους από τον λιγνίτη στην καύση του, ενώ η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη διαδικασία εξόρυξης είναι μηδενική δεδομένου ότι το καύσιμο είναι εισαγόμενο.
Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών θεωρείται η καταλληλότερη για την υλοποίηση των μονάδων αφού έχουν την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, παράγοντας πολύ σημαντικός για τέτοιου είδους μονάδες διεθνώς. Tην προοπτική αυτή επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στη «K» ο υπουργός Aνάπτυξης Xρ. Φώλιας.
Βλέπουμε λοιπόν ότι μας βλέπουν σαν την "χαβούζα της Ελλάδος"!! Όλοι αποφασίζουν πρίν από εμάς για εμάς...Μας ρώτησε κανείς; Σημαντική ανάσα για το περιβάλλον γράφει το άρθρο...Νοιάστηκαν ποτέ όμως για το περιβάλλον μας και για το τι περνάμε εδω πάνω;;
Κυριακή 13 Απριλίου 2008
Μας ρώτησε κανείς;;;
Labels:
λιθάνθρακας,
Νομός Κοζάνης,
Πτολεμαΐδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Μια οφειλόμενη απάντηση στου δημαρχους Κοζανη @ Πτολεμαιδα
Ότι με το πρόγραμμα έχουν τα καλά παιδία ψηφιστεί και βγει είναι γεγονός
Όφειλε αουτος και η υποστηριχτές του να το θυμούνται και να μην το αστοούν .
Όμως το «καλο παιντί» της Πτολεμαιδας ήταν παρούσα στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Μαραγγοπούλου όπου του ανακοινώθηκε η καταδίκη της Ελλάδας ,ΔΕΗ και δημαρχών και συνδικαλιστών (δεν το κατάλαβε?)
Όταν όμως η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε σε συνέχεια από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.
Πάλι έκαναν το ούφο !!!
Παρίκο τα κους !!!
Δεν υποστηρίζει τη χρήση αερίου
Συντάκτης : Ημ/νία καταχώρησης : 16/10/2001 20:39:29
________________________________________
Κύριε Διευθυντά,
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας της \10.10.2001\ και υπό τον τίτλο \"Στη Δικαιοσύνη οι κάτοικοι της Μαυροπηγής"\ περιέχονται κάποια στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου μας στις 9.10.01 ερωτηθείς ο πρόεδρος να σχολιάσει την υπόθεση (μεταξύ των άλλων που ορθώς αναγράφονται) φέρεται να υποστηρίζει την πρόταση για χρήση μικτού καυσίμου, δηλαδή λιγνίτη και Φ.Α. (στον σταθμό Πτολεμαϊδας) που είναι παλαιότερη πρόταση του Συνασπισμού.
Αντίθετα ο πρόεδρος ανέφερε ότι πρέπει να ανοιχτεί οπωσδήποτε το Ορυχείο Μαυροπηγής, ώστε να μην απαξιωθεί ο λιγνίτης ως καύσιμο για τον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας. Καμία αναφορά δεν έκανε σε μικτή καύση ή καύση αερίου, άποψη την οποία έχει απορρίψει ο Σύλλογός μας.
Μετά από αυτά και επειδή πιστεύουμε από παρανόηση και μόνο αναγράφηκε στην εφημερίδα σας το αντίθετο, παρακαλούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να γίνουν οι σχετικές ενέργειες από μέρους σας ώστε να αποδοθούν ορθά οι δηλώσεις του προέδρου.
Έχοντας εμπιστοσύνη στο καλοπροαίρετο των προθέσεών σας, αναμένουμε τις ενέργειές σας.
Με αισθήματα φιλίας
Για τον Σύλλογο Διπλ. Μηχανικών ΔΕΗ
Ο Πρόεδρος
Ι. Τσαρούχας
Ο Γεν. Γραμματέας
Α. Αρώνης
Δημοσίευση σχολίου