Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΥΜΦΩΜΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΠΕ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ» και «ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΛΑΚΚΙΑΣ» ΟΡΥΧΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΥΜΦΩΜΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΠΕ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ» και «ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΛΑΚΚΙΑΣ» ΟΡΥΧΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ
1) Το σύνολο της περιοχής όπου εκτείνεται το ορυχείο «Πτολεμαΐδος» της ΔΕΗ ΑΕ, ανέρχεται σε 147,9 χλδ. στρ. σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν το Καλύπτουν τμήμα τόσο του Δήμου Εορδαίας (το 47,7 % του ορυχείου), όσο και του Δήμου Κοζάνης (το υπόλοιπο 52,3 % του ορυχείου).Το ορυχείο αποτελεί τμήμα των «Πυρήνων» στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) Κοζάνης (ολόκληρη η Π.Ε. Κοζάνης έχει ορισθεί ως Ζ.ΑΠ. με το άρθρο 155 του ν.4759/2020). Το υπόλοιπο τμήμα του Πυρήνα είναι οι εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Η Μ.Π.Ε. του ορυχείου «Πτολεμαΐδος» εκπονήθηκε το 2021-22 και έχει πάρει στοιχεία από διάφορες υποστηρικτικές μελέτες και κάνει μια σύνθεση αυτών. Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο (ν.4759/2020) ο καθορισμός των χρήσεων γης και των περιορισμών δόμησης στους «Πυρήνες» στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης θα γίνουν κατόπιν εκπόνησης μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ..) που εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα. Η μελέτη για τον Πυρήνα του ορυχείου «Πτολεμαΐδος» έχει ανατεθεί το προηγούμενο διάστημα (στο τέλος του 2022) από τη ΔΕΗ και αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023 να ολοκληρωθεί και να δημοσιοποιηθεί.
Εύλογο ερώτημα είναι εάν η μελέτη Ε.Π.Σ. που είναι πιο συνθετική καθώς θα πάρει στοιχεία από όλες τις επιμέρους μελέτες και θα συνοδεύεται από μελέτη Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα έπρεπε να προηγείται της έγκρισης της μελέτης Μ.Π.Ε.;
2) Από το σύνολο των 147,9 χλδ. στρ., η περιοχή όπου προβλέπονται παρεμβάσεις αποκατάστασης και χωροθέτησης νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων ανέρχεται σε 125,7 χλδ. στρ.(δεν περιλαμβάνονται μικρές περιμετρικές ζώνες, οι γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή Σαριγκιόλ που δεν απαλλοτριώθηκαν τελικά από τη ΔΕΗ λόγω μη επέκτασης του ορυχείου προς την πλευρά του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και οι οικισμοί Ποντοκώμης και Πτελεώνα. Επίσης δεν περιλαμβάνεται ο χώρος ανατολικά του οικισμού της Ποντοκώμης, όπου προβλέπεται σύμφωνα με περυσινή νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 50 ν. 4964/2022) η εγκατάσταση Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας.
3) Η κατανομή των χρήσεων γης – δραστηριοτήτων σύμφωνα με την ΜΠΕ του 2011 και την ΜΠΕ του 2023 φαίνεται στους παρακάτω πίνακες:
ΜΠΕ 2011
ΜΠΕ 2022
Παρατηρείται πολύ μεγάλη μείωση των γεωργικών εκτάσεων. Από τη χωρική κατανομή των χρήσεων στην ΜΠΕ του 2023, παρατηρείται ότι σε 9.3 χλδ. στρ γεωργικής γης που απαλλοτριώθηκε από τη ΔΕΗ για την διάνοιξη ορυχείου αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ( αδιατάρακτες εκτάσεις) στο αγρόκτημα Ποντοκώμης – Μαυροπηγής, στα αγροκτήματα Ακρινής και ΣΑΑΚ Σαριγκιόλ και αγρόκτημα Πτελεώνα, εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα.
ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΠΕ 2011
ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΠΕ 2022
ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΛΑΚΚΙΑΣ
4) Το σύνολο της περιοχής όπου εκτείνεται το ορυχείο «Αμυνταίου –Αναργύρων -Λακκιάς» της ΔΕΗ ΑΕ, ανέρχεται σε 61,8 χλδ. στρ. σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν το 2021. Καλύπτουν τμήμα τόσο του Δήμου Εορδαίας (το 34,6 % του ορυχείου), όσο και του Δήμου Αμυνταίου (το υπόλοιπο 65,4 % του ορυχείου).Το ορυχείο αποτελεί ολόκληρο τον «Πυρήνα» ορυχείου Αμυνταίου στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) Κοζάνης και Ζώνη Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) Φλώρινας και εδώ σε αντίθεση με την ΜΠΕ του ορυχείου «Πτολεμαΐδος» περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αμυνταίου. Η Μ.Π.Ε. του ορυχείου «Αμυνταίου –Αναργύρων - Λακκιάς» εκπονήθηκε το 2021-22 και έχει πάρει στοιχεία από διάφορες υποστηρικτικές μελέτες και κάνει μια σύνθεση αυτών. Σύμφωνα με τον νόμο 4759/2020 ο καθορισμός των χρήσεων γης και των περιορισμών δόμησης στους «Πυρήνες» στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης θα γίνουν κατόπιν εκπόνησης μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ..) που εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα. Η μελέτη για τον Πυρήνα του ορυχείου «Αμυνταίου –Αναργύρων -Λακκιάς» έχει ανατεθεί το προηγούμενο διάστημα (στο τέλος του 2022) από τη ΔΕΗ και αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023 να ολοκληρωθεί και να δημοσιοποιηθεί.
Εύλογο ερώτημα είναι εάν η μελέτη Ε.Π.Σ. που είναι πιο συνθετική καθώς θα πάρει στοιχεία από όλες τις επιμέρους μελέτες και θα συνοδεύεται από μελέτη Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα έπρεπε να προηγείται της έγκρισης της μελέτης Μ.Π.Ε.;
5) Από το σύνολο των 61,8 χλδ. στρ., η περιοχή όπου προβλέπονται παρεμβάσεις αποκατάστασης και χωροθέτησης νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων ανέρχεται σε 47,7 χλδ. στρ.(δεν περιλαμβάνονται περιμετρικές ζώνες).
6) Η κατανομή των χρήσεων γης – δραστηριοτήτων σύμφωνα με την ΜΠΕ του 2021 (οι περιβαλλοντικοί όροι του 2021 στηρίχθηκαν σε ΜΠΕ του έτους 2016 που επικαιροποιήθηκε μετά την κατολίσθηση του 2017) και την ΜΠΕ του 2023 φαίνεται στους παρακάτω πίνακες:
ΜΠΕ 2016
ΜΠΕ 2022
Παρατηρείται πολύ μεγάλη συμμετοχή στην τελική διάρθρωση των χρήσεων των φωτοβολταΐκών πάρκων σε βάρος της σχεδόν εξαφάνισης των γεωργικών εκτάσεων. Επίσης από τη χωρική κατανομή των χρήσεων στην ΜΠΕ του 2023, παρατηρείται ότι σε 3,2 χλδ. στρ. γεωργικής γης που απαλλοτριώθηκε από τη ΔΕΗ για την διάνοιξη ορυχείου αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε (αδιατάρακτες εκτάσεις) σε διάφορα περιμετρικά αγροκτήματα, εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα.

Πηγή: https://vetonews.gr/ - του Βασίλη Σιτρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top