Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Καλλιόπη Βέττα: «Να λυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες με τις υποδομές που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους της Ποντοκώμης – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»...

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ποντοκώμης κ. Γιώργο Πηλιανίδη ενώ, επίσης, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Οι ολιγωρίες της κυβέρνησης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους κατοίκους»
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κύρια προβλήματα που αφορούν τη μετεγκατάσταση στο νέο οικισμό. Αναφέρθηκε ότι, εκτός από τις εκκρεμότητες με την ύδρευση και την αποχέτευση, υφίστανται σοβαρά εμπόδια με την μετεγκατάσταση των τριών πυλώνων υψηλής τάσης, τη ρευματοδότηση του νέου οικισμού και τη μεταφορά του σχολείου.
Ειδικότερα, για τους πυλώνες, το πρόβλημα επηρεάζει περίπου 80-90 οικόπεδα που ανήκουν σε αντίστοιχες οικογένειες, οι οποίες λόγω των εκκρεμοτήτων δεν μπορούν να βγάλουν πολεοδομική άδεια ενώ υπάρχει προμελέτη για την υπογειοποίηση των πυλώνων, όπως και μελέτη περιβαλλοντικών όρων.
Για τη ρευματοδότηση, παρά την διάθεση 350.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ από το οικείο Δήμο, ήδη από τον Ιούλιο του 2021, δεν έχει προχωρήσει καθόλου η μελέτη ηλεκτροδότησης ενώ, τέλος, η παραμονή του σχολείου στην Ποντοκώμη για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 προσκρούει στις αντιφατικές δηλώσεις, αφενός της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας των εκτάσεων από την εταιρία που έχει συσταθεί για το θέμα και, αφετέρου, της Μετάβαση Α.Ε. που, μέσω των ανώτατων στελεχών της, αναφέρει ότι δεν επίκειται άμεση έναρξη των ενεργειών για την αξιοποίηση των εκτάσεων.
Η Βουλευτής ανέφερε ότι η έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού και η απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε κάθε πτυχή της μετάβασης που αφορά την Π.Ε. Κοζάνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ποντοκώμη, όπου ο ένας φορέας διαφωνεί με τον άλλο, ενώ τα έργα υποδομών και δικτύων παραμένουν στάσιμα.
Αντιθετικά, τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, το 20126, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας κατέβαλλε σχεδόν 150 εκατομμύρια ευρώ στους κατοίκους, ενώ η ΔΕΗ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, είχε δεσμευτεί δημόσια για τη μετεγκατάσταση – υπογειοποίηση των πυλώνων, καθώς τότε αλλά και σήμερα, είναι εμφανής η διαφορά αντιλήψεων, πράξεων και πολιτικών των δύο κομμάτων για το μέλλον και την ευημερία της Π.Ε. Κοζάνης.
Παράλληλα, διερωτήθηκε πόσο προνοητική, ικανή και ευαίσθητη είναι μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ που στέλνει τελεσίγραφα για απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό έως το τέλος του 2024, την ώρα που δεν είναι καθόλου τυπική στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Τέλος, όπως δεσμεύτηκε στη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Ποντοκώμης, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης και τα αντιφατικά μηνύματα των εποπτευόμενων φορέων.
Στην ερώτηση, τίθενται τα εξής ζητήματα:
1. Πως προτίθεται να λύσει το ζήτημα με τη μετεγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης που βρίσκονται στη νέα Ποντοκώμη; Τι ενέργειες έχει κάνει η ΔΕΗ, ως έχουσα την αρμόδια ευθύνη, για την μετατόπιση ή υπογειοποίηση των πυλώνων;
2. Γιατί καθυστερούν οι εργασίες για την ρευματοδότηση του νέου οικισμού; Πότε θα ολοκληρωθούν;
3. Τι προτίθεται να κάνει με το σχολείο της Ποντοκώμης; Θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων και τη κοινή λογική ώστε το σχολείο να παραμείνει στην περιοχή και την τρέχουσα χρονιά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κωλύματα από την λειτουργία του;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: «Οι ολιγωρίες της κυβέρνησης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους κατοίκους»
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, τόσο γενικά, όσο ειδικότερα στην Π.Ε. Κοζάνης διέπεται από παλινωδίες, ολιγωρίες και ελλείψεις, χρηματοδοτική στασιμότητα και καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η χώρα μας και η περιοχή να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις διεθνώς από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, αντίστοιχα.
Μια περίπτωση που αθροίζεται στις προκείμενες καταστρεπτικές επιλογές, αφορά τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης. Ως γνωστόν, η μετεγκατάσταση είχε αποφασιστεί εδώ και χρόνια, ως συνέπεια των επιλογών που αφορούσαν την επέκταση των ορυχείων λιγνίτη στην Π.Ε. Κοζάνης.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., μαζί με την τότε διοίκηση της ΔΕΗ, παρά τις δημοσιονομικές δυσχέρειες εξασφάλισε και κατέβαλλε το 2016 στους κατοίκους της περιοχής 150 εκατομμύρια που αντιστοιχούσαν στο τίμημα για την μεταφορά σε νέο οικισμό. Πράγματι χάρη και σε αυτή την καθοριστική απόφαση, ο νέος οικισμός, χωροθετήθηκε και εκκρεμεί η περάτωση και η λειτουργία των υποδομών.
Σήμερα, παραμένουν μετέωρα μια σειρά ζητήματα που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση, ωστόσο, τα βασικότερα ζητήματα αφορούν τη μετεγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης και την ρευματοδότηση του νέου οικισμού ενώ έχει προκύψει πρόβλημα με το σχολείο και την ενδεχόμενη μεταφορά του. Η μετεγκατάσταση των 3 πυλώνων υψηλής τάσης που διασχίζουν το νέο οικισμό της Ποντοκώμης αποτελεί μια αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή μεταφορά, την ασφάλεια και την διαβίωση των κατοίκων. Ήδη, το 2016, εκτός από τη χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης, υπήρχε δέσμευση από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ (Αρ. Πρ. 1253/25-5-16) για την μετατόπιση των γραμμών κατά τρόπο που δεν θα δημιουργούσε καμία όχληση, ενώ στο ίδιο έγγραφο υπήρχαν επισημάνσεις ότι, σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ, υπήρχαν διεργασίες για να βρεθεί η βέλτιστη οικονομοτεχνική λύση.
Ωστόσο, από το 2019 δεν υφίσταται καμία πρόοδος, ενώ στο μεταξύ, κάτω από τους πυλώνες, υπάρχουν περίπου 80-90 οικόπεδα, που ανήκουν σε αντίστοιχες οικογένειες, οι οποίες λόγω των εκκρεμοτήτων δεν μπορούν να βγάλουν πολεοδομική άδεια ενώ υπάρχει προμελέτη για την υπογειοποίηση των πυλώνων, όπως και μελέτη περιβαλλοντικών όρων.
Παράλληλα, δεύτερο θέμα στην ατζέντα αποτελεί η παροχή ρεύματος στον νέο οικισμό. Ο οικείος Δήμος έχει παραδώσει περίπου 350.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μελέτη ηλεκτροδότησης ήδη από τον Ιούλιο του 2021, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόοδος ούτε σε αυτό το σημείο, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους, που βρίσκονται -χωρίς να έχουν καμία ευθύνη- σε ένα μετέωρο καθεστώς.
Τέλος, το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει πρόβλημα με την μετεγκατάσταση του σχολείου που βρίσκεται στον παλιό οικισμό, καθώς στις αρχές Ιουλίου η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση της Π.Ε. Κοζάνης παρέλαβε έγγραφό για παράδοση του σχολείου στη ΔΕΗ, ενός σχολείου που αριθμεί 25 μαθητές, 18 στο Δημοτικό και 7 στο Νηπιαγωγείο. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ποντοκώμης, έστειλε έγγραφο στην ΔΕΗ στις 26.7.22 αιτούμενος παράταση λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ωστόσο η απάντηση του Προέδρου στις 11 Αυγούστου ήταν απορριπτική, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας των εκτάσεων από την εταιρία που έχει συσταθεί για το θέμα.
Όμως, υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις, σε ανώτατο επίπεδο από την αρμόδια εταιρία ότι δεν επίκειται άμεση έναρξη των ενεργειών για την αξιοποίηση των εκτάσεων, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για την απάντηση του Προέδρου της ΔΕΗ ενώ, παράλληλα, ανοίγει το παράθυρο για την παράταση λειτουργίας του σχολείου. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι της περιοχής αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και θα ασκήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου, ακριβώς γιατί δεν υφίσταται κάποιος αντίθετος λόγος, ενώ η παιδαγωγική επιστήμη επιτάσσει την διασφάλιση της ηρεμίας και της κανονικότητας σε μαθήτριες και μαθητές.
Γενικότερα, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, ενώ δεν είναι καθόλου τυπική στις συμβατικές της υποχρεώσεις, ζητά την απομάκρυνση των κατοίκων, μέχρι το τέλος του 2024 για να παραδοθεί η Ποντοκώμη στη Μετάβαση ΑΕ, όπως προβλέφθηκε στην πρόσφατη προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε.- Μετάβαση Α.Ε.- Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την μεταβίβαση των εδαφών, η οποία κυρώθηκε από την Βουλή με το ν. 4956/2022 (ΦΕΚ 140 Α΄.19.07.2022). Να επισημανθεί τέλος, ότι, ως αποτέλεσμα των παραπάνω εκκρεμοτήτων, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μειωθεί, από 1.200 σε περίπου 500, γεγονός που μαρτυρά και αποδεικνύει την προχειρότητα των κυβερνητικών επιλογών.
Επειδή ο νέος οικισμός της Ποντοκώμης αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τις υποδομές του,
Επειδή η διασάλευση της σχολικής ηρεμίας, με την επικείμενη μετεγκατάσταση του σχολείου, εν μέσω μαθημάτων, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους της Ποντοκώμης,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Πως προτίθεται να λύσει το ζήτημα με τη μετεγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης που βρίσκονται στη νέα Ποντοκώμη; Τι ενέργειες έχει κάνει η ΔΕΗ, ως έχουσα την αρμόδια ευθύνη, για την μετατόπιση ή υπογειοποίηση των πυλώνων;
2. Γιατί καθυστερούν οι εργασίες για την ρευματοδότηση του νέου οικισμού; Πότε θα ολοκληρωθούν;
3. Τι προτίθεται να κάνει με το σχολείο της Ποντοκώμης; Θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων και τη κοινή λογική ώστε το σχολείο να παραμείνει στην περιοχή και την τρέχουσα χρονιά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κωλύματα από την λειτουργία του;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top