Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Φωτοβολταϊκό Κοζάνης: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα και τα ΕΛ.ΠΕ...Τα καθρεπτάκια των ιθαγενών...

Κατασκευάστηκε στην Κοζάνη σε χρόνο ρεκόρ, σε μόλις 20 μήνες, από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, πραγματοποιώντας μία επένδυση της τάξης των 130 εκ. ευρώ. Το φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 204,3 MW εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη 6 Απριλίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διοίκηση του ελληνικού ενεργειακού ομίλου.
Η συστοιχία των 18 επιμέρους ηλιακών πάρκων που αποτελείται από 509.000 πάνελ διπλής όψεως και εκτείνεται σε έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων, μπαίνει σταδιακά τις επόμενες μέρες σε λειτουργία προσφέροντας ετήσιο όφελος στην οικονομία από 80 έως 100 εκ. ευρώ. Η χώρα μας εξοικονομεί δαπάνες από εισαγωγές φυσικού αερίου και εκπομπές CO2, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό των αυξήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που επωμίζονται οι καταναλωτές.
Τα μηνύματα
Με το φωτοβολταϊκό πάρκο η Ελλάδα και τα ΕΛ.ΠΕ στέλνουν τα ακόλουθα μηνύματα:
1. Το έργο σηματοδοτεί τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας καθώς είναι το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο στη Ν.Α. Μεσόγειο και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Η μετάβαση στις πράσινες μορφές ενέργειας επιβεβαιώνεται ως η μοναδική και αναγκαία λύση τόσο για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων όσο πολύ περισσότερο για τη θωράκιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, ζήτημα που ανακύπτει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο.
2. Η στροφή στις ΑΠΕ είναι αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Τα ΕΛ.ΠΕ διέγνωσαν εγκαίρως αυτές τις συνθήκες και με ταχύτατους ρυθμούς προχώρησαν τόσο στην κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου όσο και στο VISION 2025 το στρατηγικό πλάνο του εταιρικού και ενεργειακού μετασχηματισμού.
Ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος θα διαθέσει, στο πλαίσιο του VISION 2025, περίπου τα μισά κεφάλαια των προγραμματισμένων επενδύσεων του για έργα ΑΠΕ και νέες τεχνολογίες καθαρών καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2026 θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1 GW και έως το 2030 θα φτάσει στα 2 GW.
3. Το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης αφήνει θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.
Θα παράγει 350 GWh καλύπτοντας τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ είναι έτοιμα να διαθέσουν 1,5 εκ. ευρώ καθ’ υπόδειξη του Δασαρχείου της περιοχής για έργα δεντροφύτευσης. Επιπλέον στη φάση της κατασκευής του απασχολήθηκαν 350 εργαζόμενοι της περιοχής ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.
Αντίστοιχα οφέλη αφήνουν και οι περισσότερες επενδύσεις ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες.
4. Το έργο σέβεται την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.
Ανάμεσα στα ηλιακά πάνελ έχουν αφεθεί ελεύθεροι χώροι για την απρόσκοπτη άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή.
5. Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών.
Το πάρκο κατασκευάστηκε με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System).
Κύριος εργολάβος του έργου ήταν η εταιρεία JUWI, ενώ την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική στροφή του Ομίλου αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στη νέα αυτή αγορά.

Πηγή: https://www.ot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top