Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Συνοπτικό κείμενο του Συλλόγου Περιβάλλοντος Aκρινής προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της μετεγκατάστασης...

"Αναφορά αριθ. 0594/2021, του/της A.G., ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος του Ακρηνίου, φέρουσα δύο υπογραφές,σχετικά με τη μη μετεγκατάσταση του χωριού λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης λιγνίτη και καύσης από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)"

Σύνοψη αναφοράς
"Ο αναφέρων διαμαρτύρεται για τις καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης λιγνίτη και καύσης 500 μέτρων μακριά από το χωριό του (Ακρινή, Κοζάνη) από την ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Ειδικότερα, εξηγεί ότι ο ελληνικός νόμος 3937/2011, σύμφωνα με τον οποίο το χωριό του θα πρέπει να είχε μετεγκατασταθεί έως τις 31/3/2021 το αργότερο, δεν έχει εφαρμοστεί και το ζήτημα του προεδρικού διατάγματος για την απαλλοτρίωση του χωριού εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Ο αναφέρων επισημαίνει ότι μελέτες δείχνουν αύξηση των θανάτων κατά 44 %, των καρκίνων κατά 440 % και των καρδιακών παθήσεων κατά 240 %, που προκαλούνται από την τέφρα του λιγνίτη και τα υψηλά επίπεδα χρωμίου που εντοπίζονται στο πόσιμο νερό.
Ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα κατάσταση παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα, καθώς και το άρθρο 17 του Χάρτη (δικαίωμα ιδιοκτησίας). Ως εκ τούτου, ο αναφέρων ζητεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παροτρύνει την Επιτροπή να αναλάβει επειγόντως δράση κατά της Ελλάδας, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία και την περιουσία των κατοίκων".

Πηγή: https://kozani.tv/i

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top