Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

O μολυσμένος αέρας μπορεί να κόψει έξι χρόνια από τη ζωή μας...

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έξι χρόνια. Περισσότερο από το κάπνισμα, τα τροχαία δυστυχήματα ακόμη και τον ιό ΗΙV.
Σύμφωνα με ερευνητές, η καύση άνθρακα θεωρείται η κύρια αιτία του φαινομένου, που πλήττει σοβαρότερα την μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Στην Ινδία, οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο έξι χρόνια νωρίτερα.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την ανθρώπινη υγεία στον πλανήτη και αυτό δεν αναγνωρίζεται ευρέως ή δεν αναγνωρίζεται με τη δύναμη και το σθένος που θα περίμενε κανείς», δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Γκρίνστοουν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Ο Γκρίνστοουν και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν τον δείκτη ποιότητας ζωής του αέρα (AQLI), που μετατρέπει τον αντίκτυπο που έχουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο προσδόκιμο ζωής. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η Ινδία έχει πληγεί περισσότερο. Ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του.
Την ίδια ώρα, η Κίνα έχει μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά ο μολυσμένος αέρας εξακολουθεί να κόβει 2,6 χρόνια από το ζωή των πολιτών της.
Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του με τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης.
«Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, αυτό μεταφράζεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια χαμένα χρόνια ζωής», επισημαίνει ο Γκρινστόουν.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top