Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΗ Α.Ε., Απαλλοτρίωση Ποντοκώμης και νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5...

Παρά τις καθυστερήσεις και τις οικονομικές δυσκολίες, η ΔΕΗ προχωρεί στην ορθολογική και με σύγχρονες τεχνολογίες καύσης αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της δυτικής Μακεδονίας.
Η ανέγερση λιγνιτικών μονάδων με νέα τεχνολογία καύσης στο πλαίσιο της ΔΕΗ Α.Εεντάσσεται στον βασικό στόχο της ενίσχυσης της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων (λιγνίτης, ΑΠΕ και νερά), που εξυπηρετεί με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας.
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ Α.Ε. (13.9.2016) εγκρίθηκε η έκδοση επιταγών συνολικού ύψους ποσού 144,13 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού της Ποντοκώμης Κοζάνης, έκτασης 887.230,56 τ.μ., προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος Νοτιοδυτικού Πεδίου, από το οποίο θα τροφοδοτείται με λιγνίτη, για τριάντα και πλέον χρόνια, η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.
Η ανέγερση της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 660 MW, ξεκίνησε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, αναμένεται δε να τεθεί σε λειτουργία το 2020. Έτσι, εάν συνυπολογιστεί και η επένδυση των 1.400 εκατ. ευρώ για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, είναι φανερό πως η ΔΕΗ Α.Ε. θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.
Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. για τη θετική γνωμοδότηση της απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης ελήφθη στις 22.7.2008, αλλά η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού κηρύχθηκε με σημαντική καθυστέρηση (ΦΕΚ ΑΑΠ 6/24.01.2012 και διορθωτικό ΦΕΚ ΑΑΠ 35/4.2.2014). Παρομοίως, ενώ, σύμφωνα με την αρχική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. (12.11.2007), η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προγραμματιζόταν να λειτουργήσει στις αρχές 2013, τελικά μόλις τον Μάρτιο του 2013 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και πλέον η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας αναμένεται κατά το 2020.
Ωστόσο, παρά τις καθυστερήσεις και τις οικονομικές δυσκολίες, η ΔΕΗ Α.Ε. προχωρεί στην ορθολογική και με σύγχρονες τεχνολογίες καύσης αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της δυτικής Μακεδονίας. Τα πλεονεκτήματα από την ανέγερση της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5, πιθανότατα κι από τη Μελίτη 2, μετά την πρόσφατη συμφωνία (MoU) με την κινεζική εταιρεία CMEC, είναι τα ακόλουθα:
1. Αυξημένος καθαρός βαθμός απόδοσης (>41%), μείωση του κόστους της παραγόμενης κιλοβατώρας από τη μείωση της ειδικής κατανάλωσης λιγνίτη, παράλληλα με την αποδοτικότερη αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων και την παράταση της εκμετάλλευσής τους πέραν του 2050.
2. Δραστική μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας από την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών (ΒΑΤ) στους νέους ΑΗΣ και ανάλογη μείωση του εξωτερικού κόστους.
3. Εξασφάλιση δυνατότητας τηλεθέρμανσης πόλεων (Πτολεμαΐδα και Φλώρινα έως το 2050) με προφανή βελτίωση των συνθηκών στο αστικό περιβάλλον και μεγάλη μείωση του κόστους για οικιακή θέρμανση των κατοίκων των πιο πάνω πόλεων.
4. Βιομηχανική δραστηριότητα, οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη σε βάθος 40ετίας από σήμερα στον άξονα Κοζάνης - Φλώρινας με σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση εργαζομένων και συνολικά στην εθνική οικονομία (αύξηση ΑΕΠ κ.λπ.).
5. Δυνατότητα πλήρους και σωστής αποκατάστασης του περιβάλλοντος των λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τις εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.
6. Παροχή ικανού χρόνου προετοιμασίας και σχεδιασμού για τη «μεταλιγνιτική» περίοδο στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης - Φλώρινας.
7. Εξοικονόμηση σημαντικών δαπανών στα λειτουργούντα, σήμερα, ορυχεία λόγω της ύπαρξης ήδη του απαραίτητου πάγιου εξοπλισμού.
8. Εξασφάλιση για τη χώρα μιας μακρόχρονης, ασφαλούς, ευσταθούς και οικονομικής βάσης ηλεκτροπαραγωγής, που της παρέχει την ευχέρεια να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της (αύξηση μεριδίου ΑΠΕ, μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).
9. Μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την περίοδο 2020 - 2050 κατά 40%, τουλάχιστον, ως προς τις αντίστοιχες του καταργούμενου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ισοδύναμης ισχύος.
Έτσι, λοιπόν, η ανέγερση λιγνιτικών μονάδων με νέα τεχνολογία καύσης στο πλαίσιο της ΔΕΗ Α.Ε. -κατά περίπτωση και με τη συνεργασία τρίτων- εντάσσεται στον βασικό στόχο της ενίσχυσης της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων (λιγνίτης, ΑΠΕ και νερά), που εξυπηρετεί με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας.
Συγκεκριμένα εξυπηρετεί τους στόχους του τριγώνου της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη συμβατότητα με το περιβάλλον.

Χρ. Γ. Παπαγεωργίου, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., τέως διευθυντής της ΔΛΚΔΜ / ΔΕΗ Α.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top