Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ποντοκώμη: O Δ. Κουτσουμπας σε σύσκεψη για τις μετεγκαταστάσεις χωριών και τα προβλήματα με τη ΔΕΗ...

Σε σύσκεψη στην Ποντοκώμη Κοζάνης, με κατοίκους, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων των χωριών που πλήττονται από τα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ και για χρόνια παλεύουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις ΔΕΗ και κράτους για μετεγκατάσταση των οικισμών τους, παραβρέθηκε και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κοζάνη, το βράδυ του Σαββάτου 13 Φλεβάρη.
Καλοσωρίζοντας τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των κατοίκων του έδωσαν ένα κάδρο με δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» (δείτε εδώ βίντεο) που αναφέρονταν στους αγώνες των κατοίκων της Ποντοκώμης στη δεκαετία του ’30. Επίσης οι δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι του χωριού, του δώρισαν μια ποντιακή λύρα.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από Ποντοκώμη, Κόμανο, Μαυροδένδρι καιΜαυροπηγή. Ο Σύλλογος πληττόμενων της Ακρινής έστειλε υπόμνημα.
Πολύ συνοπτικά παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση της μετεγκατάστασης των οικισμών. Στην Ποντοκώμη, οι κάτοικοι περιμένουν προσδιορισμό των αποζημιώσεων και ενώ εδώ και χρόνια έχει αποφασισθεί η μετεγκατάστασή τους, στη ζώνη ΖΕΠ δεν έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές. Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, που αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με διεκδικήσεις της ΔΕΗ για επιστροφή μέρους των χρημάτων, με πρόσχημα ότι αποζημιώθηκαν με υψηλό τίμημα. Οι κάτοικοι του Κόμανου εδώ και 20 χρόνια περιμένουν τη μετεγκατάσταση και αντίστοιχα ταλαιπωρούνται χρόνια και οι υπόλοιποι. Στο μεταξύ, τα χωριά ερημώνουν, οι αγρότες ξεκληρίζονται, οι νέοι πετιούνται στην ανεργία ή απασχολούνται στις εργολάβίες της ΔΕΗ, με μισθούς πείνας.

Όπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση, το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων είναι ένα σύνθετο ζήτημα, που γίνεται ακόμα πιο σύνθετο, μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Συνδέεται με το ζήτημα των ανταγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο της ενέργειας, με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου που προβλέπει την είσοδο ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άμεσα με 25% και μέχρι το 2010 με 50%. Το 51% κρατικό και το 49% ιδιωτικά Funds, η ΔΕΗ ΑΕ, για να επιβιώσει στον ανταγωνισμό ενδιαφέρεται να περιορίσει το κόστος μέσα από τον περιορισμό των δαπανών για μετεγκαταστάσεις.
Έτσι ακολουθεί τακτική κωλυσιεργίας για να διαλύονται οικισμοί και να μην υποχρεώνεται να προσφέρει χρήματα για υποδομές, επίσης μέσα απο τη δικαστική οδό ταλαιπωρεί τους πληττόμενους και τους κουράζει για να δεχθούν μικρότερο τίμημα για τις περιουσίες τους. Επίσης συνδέεται και με το αγροτικό, με την επαναπόδοση των εδαφών στην οποία είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ ΑΕ.
Όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, και αυτό το πρόβλημα, οφείλεται στην πολιτική που σχεδιάζει για τους λίγους και όχι για τους πολλούς, που βάζει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα καπιταλιστικά κέρδη.
Και παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας στο πλαίσιο της εργατικής – λαϊκής εξουσίας όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική – λαϊκή περιουσία, κρατική ιδιοκτησία. Που με πανεθνικό – κεντρικό σχεδιασμό θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φτηνό ρεύμα για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, επάρκεια της χώρας σε ενεργειακές πηγές.
Επίσης δεσμεύθηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, για την υλοποίηση των μετεγκαστάσεων.
Θυμίζουμε ότι ΚΚΕ ζητά:
-Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
-Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ ΑΕ και το κράτος.
-Αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών.
-Μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και αποκατάσταση των κατοίκων τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν αποδιοργανωθούν, σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Η κατασκευή των νέων οικισμών μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα από κρατικό φορέα κατασκευών που θα εγγυάται την ποιότητα και τις προδιαγραφές των κατασκευών του.
-Σύνδεση – εξάρτηση της λειτουργίας των νέων ορυχείων τόσο των μελετών όσο και της αναγκαίας χρηματοδότησης για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών των νέων οικισμών και όχι μόνο στο ύψος της κοστολόγησης για την αξία των παλιών υποδομών.
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια, κατάργηση του εργολαβικού δουλεμπορίου και νέες προσλήψεις στην περιοχή.




Πηγή: http://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top