Την εκπόνηση επιδημιολογικής έρευνας στην περιφέρεια του Δήμου Μεγαλόπολης, για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή και για τις τυχόν επιπτώσεις, από την λειτουργία του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στην περιοχή, αποφάσισε ομόφωνα κατά την τελευταία συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Ο εισηγητής της πρότασης δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι, «είναι ανάγκη να γίνει μια επιστημονική έρευνα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης. Μια τέτοια έρευνα θα βοηθήσει στο που βρισκόμαστε, που βρίσκονται τα πράγματα σήμερα και θα δώσει μια δυνατότητα για να γίνει σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει από το Ινστιτούτο Επιδημιολογικής και Υγιεινής και Ασφάλειας πριν δέκα χρόνια» και πρότεινε το κόστος της έρευνας να επιβαρύνει την ΔΕΗ ή να πληρωθεί από τον ανταποδοτικό πόρο γνωστό ως λιγνιτόσημο.
Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης συμφώνησε με την διενέργεια της έρευνας και σημείωσε ότι, «το θέμα είναι πολύ σοβαρό για την περιοχή μας, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν καλυτερεύσει λίγο οι συνθήκες όσο αφορά τους ρύπους και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, λόγω του κλεισίματος κλείσιμο της 3ης Μονάδας και της Αποθείωσης της 4ης και της 3ης, αλλά παρ’ όλα αυτά ξέρουμε ότι η περιοχή μας τουλάχιστον εδώ έχει κάποια προβλήματα. Εγώ θα συμφωνήσω η τελευταία μελέτη είναι η δική μου (έγινε δηλαδή επί δημαρχίας του) το 2004 είχε γίνει μια μελέτη επιδημιολογική και άλλη μία είχε γίνει το 1989 επί Ηλία Σορολή».
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι, «είναι ουσιαστικότατη η πρόταση και η εισήγηση του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου. Βέβαια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε πολλές πλευρές του ζητήματος και κυρίως στην εξής πλευρά: Να μην πηγαίνουμε με το σκεπτικό και τη νοοτροπία σε μια τέτοια επιδημιολογική μελέτη του ελάτε να αποδείξουμε το πόσο άσχημη είναι επιδημιολογικά η κατάσταση λόγω της επιβάρυνσης από τη λειτουργία του εργοστασίου».
Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι, «νομίζω τα τελευταία πολλά χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα - πάρα πολύ, δεν είναι οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της λειτουργίας του εργοστασίου στην υγεία των εργαζομένων πρωτίστως -αλλά και δευτερευόντως στην υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου- του εργοστασίου τόσο επιβαρυντικές όσο ήταν πριν από μια εικοσαετία - εικοσιπενταετία. Βέβαια, όλα αυτά πρέπει να αποδειχθούν, αλλά όσο υποθετικές εκτιμήσεις είναι ότι έχει βελτιωθεί κατά ένα μεγάλο βαθμό η κατάσταση, άλλο τόσο υποθετικές εκτιμήσεις είναι του να λέμε ότι η περιοχή της Μεγαλόπολης σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας με άλλου είδους δραστηριότητες βιομηχανικές, γεωργικές, χημικές κ.λπ. είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση». Τονίζοντας πως, «πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ. Πρέπει να προσέχουμε εμείς οι ίδιοι να μην ″υπονομεύουμε″ τον τόπο μας, να μην συκοφαντούμε χωρίς να το θέλουμε την περιοχή στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμεθα».
Εν τέλει και μετά από συζήτηση και ψηφοφορία που διεξήχθη, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εκπονηθεί επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που έγινε στην περιοχή μας το 2010 και κόστισε 500.000 €
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016
Επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου