Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Τελευταίοι και «βρομιάρηδες»...

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αποτυπώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας με μια εμμονή στον λιγνίτη και στροφή στις ΑΠΕ μόνο στις ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Δείκτες Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)», που εκπονεί η οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN - Europe, μέλη του οποίου είναι η Greenpeace και το WWF, η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στην Ευρώπη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αφού κατατάχθηκε στην έκτη θέση από το τέλος, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ετήσια έκθεση «Δείκτες Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)» βαθμολογεί τις επιδόσεις 61 κρατών που, αθροιστικά, είναι υπεύθυνα για το 90% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας.
Η απουσία επενδύσεων στον τομέα των καθαρών μορφών ενέργειας, η εμμονή στην εκμετάλλευση του λιγνίτη για τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό, η στασιμότητα στην εφαρμογή πολιτικών μείωσης του αποτυπώματος του τομέα των μεταφορών και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τα δάση, είναι οι βασικοί λόγοι που για ακόμη μια χρονιά η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Τα μικρά θετικά βήματα που έκανε η Ελλάδα στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών αλλά και η προώθηση της αυτοπαραγωγής από μικρά φωτοβολταϊκά (net metering), δεν στάθηκαν αρκετά να την ανεβάσουν στην κατάταξη, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταλαμβάνει την 33η θέση, σε σχέση με την 34η πέρυσι, παγκοσμίως, διατηρώντας τη θέση της ανάμεσα στην ομάδα κρατών με «κακές» κλιματικές πολιτικές.
Είναι αξιοσημείωτο πως τις 19 από τις 20 πρώτες θέσεις στη βαθμολογία καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (9η, 12η και 19η θέση αντίστοιχα).
«Η Ελλάδα δυστυχώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και ευκαιρία. Η απεξάρτηση από το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής και η αξιοποίηση του ανεξάντλητου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η καλύτερη εγγύηση για μειωμένο ενεργειακό κόστος, ενεργειακή αυτάρκεια και μακροχρόνια βιωσιμότητα του ενεργειακού μας μοντέλου», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς αναφερόμενος στα ευρήματα της έκθεσης.
Την ανάγκη «η Ελλάδα να ενώσει τη φωνή της με τα προοδευτικά κράτη που στηρίζουν πλέον ανοιχτά τον στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5° C και να υποστηρίξει τον στόχο 100% ΑΠΕ για όλους έως το 2050», επισήμανε από τη μεριά του ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με την παγκόσμια τάση, αλλά πλέον και με τις επιταγές της Συμφωνίας που επετεύχθη στο Παρίσι, αφού, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης από το 2014, για πρώτη φορά η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ (περίπου το 59% της πρόσθετης ισχύος στην ηλεκτροπαραγωγή) ξεπέρασε την αντίστοιχη ισχύ μονάδων πυρηνικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων. Περίπου οι μισές από τις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας πλέον γίνονται σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ενθαρρυντική είναι επίσης, σημειώνεται στην έκθεση, η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που φαίνεται να πετυχαίνει σιγά - σιγά η Κίνα, χωρίς αυτό να μπορεί να οδηγήσει σε μια σαφή τάση απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα. Βελτιωμένη επίδοση πέτυχαν και οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω των τεράστιων επενδύσεων που υλοποίησαν στον τομέα των ΑΠ Ε.
Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων (Climate Change Performance Index - CCPI) είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο να παρέχει διαφάνεια στους πολίτες σχετικά με τις κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές των κυβερνήσεων. Στόχος του είναι να ασκηθεί πολιτική και κοινωνική πίεση στις κυβερνήσεις που αδιαφορούν και αποτυγχάνουν να λάβουν φιλόδοξη δράση για την προστασία του κλίματος και να αναδείξει τις χώρες εκείνες που εφαρμόζουν τις καλύτερες πρακτικές. Ο Δείκτης ερευνά και αναλύει τις κλιματικές πολιτικές των 61 πιο ρυπογόνων χωρών του πλανήτη και τις κατατάσσει ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης ή μείωσης των εκπομπών, τα σημερινά επίπεδα εκπομπών, τις πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Aθώοι οι ακτιβιστές της Greenpeace
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης αθώωσε τους 13 ακτιβιστές της Greenpeace που στις 9 Δεκεμβρίου εισήλθαν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου και έγραψαν με μπογιά το μήνυμα «Go Solar» στον Πύργο Ψύξης της 5ης μονάδας του σταθμού.
Με την απόφασή του αυτή, το δικαστήριο αναγνώρισε στην ουσία το δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών να προχωρεί σε ειρηνικές, δυναμικές δράσεις για ζωτικής σημασίας θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την κοινωνία.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι η ακτιβιστική δράση της Greenpeace δεν παρεμπόδισε τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, ενώ έκρινε ότι η «φθορά που προκλήθηκε» ήταν ευτελέστατης αξίας.
Να σημειωθεί ότι η «επέμβαση» των ακτιβιστών της Greenpeace στον μεγαλύτερο λιγνιτικό σταθμό της χώρας συνδέεται με την πρότασή της για την ανάπτυξη ενός 10ετούς σχεδίου δράσης που, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία και το μνημόνιο, προτείνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτηρίων, που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά
Η εφαρμογή του 10ετούς προγράμματος θα ενισχύσει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 5,7 - 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των δαπανών για ενέργεια, θα δημιουργήσει κατά μέσο όρο 30-35.000 θέσεις εργασίας ετησίως και θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ελλάδας έως και κατά 10%.

Πηγή: http://www.topontiki.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Σκουριές: Η Ελληνικός Χρυσός εκβιάζει την απόφαση του ΣτΕ;

Διαβάζουμε στα δημοσιεύματα σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τύχη των αρχαιοτήτων στις Σκουριές:
«Ενδιαφέρον όμως έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της εταιρείας σε ερώτηση του ΚΑΣ προς τους εκπροσώπους της εταιρείας σχετικά με το τι θα σημαίνει μια αρνητική για την εταιρεία απόφαση του ΣτΕ. Η εταιρεία απάντησε πως αν η απόφαση είναι αρνητική για την ίδια αυτό θα σημαίνει την οριστική ακύρωση του επενδυτικού της σχεδίου.» Για μια στιγμή, γιατί να ακυρωθεί οριστικά το επενδυτικό σχέδιο αν χάσει η εταιρεία την υπόθεση στο ΣτΕ;
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η δήλωση αυτή και αξίζει να την αναλύσουμε: η Ελληνικός Χρυσός ανοιχτά απειλεί με σταμάτημα της «επένδυσης» αν χάσει την υπόθεση, αν δηλαδή υποχρεωθεί να τηρήσει τους όρους των εγκρίσεων που έλαβε!
Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο…
Η απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται με τόση αγωνία αφορά την ανάκληση των εγκρίσεων Τεχνικών Μελετών των Υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, εξ’αιτίας της ΑΡΝΗΣΗΣ της Ελληνικός Χρυσός να εκπληρώσει έναν βασικό όρο αυτών των εγκρίσεων (Β6 και Β9): να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου flash smelting στα συμπυκνώματα της Χαλκιδικής, μέσω ενός προγράμματος ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμών «επί τόπου του έργου», δηλαδή στο Μαντέμ Λάκκο. Τον όρο αυτόν που η εταιρεία απεδέχθη και δεν προσέβαλε όταν εκδόθηκαν οι εν λόγω εγκρίσεις, το 2012, τον αμφισβητεί τώρα που το Υπουργείο απαιτεί την τήρησή του.
Πάλι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το μοναδικό επιχείρημα που προέβαλε η εταιρεία για να δικαιολογήσει την μη τήρηση του όρου ήταν το υψηλό κόστος. Έτσι εμφανίστηκαν τα, κατά την εταιρεία, «ισοδύναμα», του τύπου «δεν την κάναμε εδώ τη δοκιμή αλλά την κάναμε στη Φινλανδία που είναι το ίδιο» και «δεν την κάναμε με συμπύκνωμα από τις Σκουριές αλλά με ένα παρόμοιο από την Αργεντινή που είναι το ίδιο» και «δεν την κάναμε με συμπύκνωμα από τη νέα εξόρυξη της Ολυμπιάδας αλλά με συμπύκνωμα από τα παλαιά τέλματα που είναι το ίδιο». Ζητώντας την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη, η εταιρεία ζητάει εμμέσως την ακύρωση του συγκεκριμένου όρου της έγκρισης προσπαθώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να πείσει το δικαστήριο ότι ήταν παράλογη η αρμόδια υπηρεσία που έθεσε έναν τέτοιον «ακριβό» όρο!
Ήταν παράλογη η υπηρεσία που έβαλε αυτόν τον όρο το 2012; Κάθε άλλο, δεδομένου ότι η μέθοδος flash smelting δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο σε συμπυκνώματα με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό όπως αυτά της Ολυμπιάδας. Όπως τονίζεται στο κείμενο της απόφασης Σκουρλέτη, ο όρος αυτός αποσκοπούσε στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, διότι από την εφαρμογή αυτής της μεθόδου εξαρτάται ολόκληρη η «επένδυση». Βεβαίως, η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί από το 2010, κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, φαίνεται όμως πως είχε «τα μέσα» ή εταιρεία και η γνωμοδότηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας που από τότε είχε εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για τη μέθοδο, δεν ελήφθη υπόψη…
Υπάρχει ένας «ελέφαντας στο δωμάτιο» που όλοι υποκρίνονται ότι δεν βλέπουν: η μέθοδος flash smelting είναι ακατάλληλη για τα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας και υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία που το αποδεικνύει. Ως εκ τούτου, η μέθοδος δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί στη Χαλκιδική, όπως εγκρίθηκε.

Το ΣτΕ κρίνει τεχνικά θέματα…
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το ΣτΕ θα είχε απορρίψει αυτή την προσφυγή χωρίς δεύτερη σκέψη. Η απόφαση Σκουρλέτη είναι σε εφαρμογή της απόφασης έγκρισης τεχνικής μελέτης η εγκυρότητα της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε, το δε επιχείρημα του υψηλού κόστους είναι επιεικώς απαράδεκτο ως μη νομικό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ένα τέτοιο καθαρά τεχνικό ζήτημα ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Διοίκησης. Το ΣτΕ δεν μπορεί και δεν δικαιούται να κρίνει τους όρους μιας τεχνικής έγκρισης, δεν μπορεί και δεν δικαιούται να πει αν μια μεταλλουργική δοκιμή στη Φινλανδία είναι «ισοδύναμη» με μια δοκιμή στο Μαντέμ Λάκκο, δεν μπορεί και δεν δικαιούται να κάνει δεκτές εκθέσεις που εικάζουν ότι ένα μετάλλευμα της Αργεντινής είναι «παρόμοιο» με των Σκουριών, εφ’όσον δεν το έκανε η αρμόδια υπηρεσία.
Δεν μπορεί και δεν δικαιούται, σχεδόν το έκανε όμως. Με την απόφαση 3191/2015 του Ε” Τμήματος το ΣτΕ προχώρησε σε μια ανεπίτρεπτη, κατά την άποψη νομικών, τεχνική κρίση απόφασης της Διοίκησης στην οποία βασίστηκε εν μέρει και η μεταγενέστερη απόφαση 299/2015 της Επιτροπής Αναστολών. Την τιμή της νομικής επιστήμης έσωσε η Σύμβουλος Μαρία Καραμανώφ η οποία μειοψήφισε, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Το έκανε και πιθανότατα θα το ξανακάνει γιατί ο προσφεύγων δεν είναι ένας απλός πολίτης αλλά η Καναδική πολυεθνική που δήθεν απασχολεί σήμερα 2.000 άτομα και που δήθεν θα απασχολήσει 5.000 στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού της σχεδίου (για μερικές αλήθειες σχετικά με τις θέσεις εργασίας, δείτε εδώ και εδώ). Είπε κανείς ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή;

Η εταιρεία εκβιάζει
Και έρχεται ο εκβιασμός δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου: αν η απόφαση είναι αρνητική για την εταιρεία αυτό θα σημαίνει την οριστική ακύρωση του επενδυτικού της σχεδίου. Διερωτώμαστε τι εξήγηση έχει δώσει στο ΣτΕ η εταιρεία για αυτή τη σύνδεση… Η απόφαση Σκουρλέτη δεν ακυρώνει την «επένδυση», τη σταματάει προσωρινά μέχρι να αποδειχθεί η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου όπως ζητάει η αρμόδια υπηρεσία. Εάν η μέθοδος είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, γιατί να ακυρωθεί η «επένδυση»; Λόγω του κόστους κατασκευής της ημιβιομηχανικής μονάδας μήπως; Αστεία πράγματα για μια εταιρεία που αναμένει να κερδίσει πάνω από 10 δις ευρώ από την εκμετάλλευση των Ελληνικών μεταλλείων. Εάν, έστω και με αυτόν τον ακριβό τρόπο, η εταιρεία μπορεί να αποδείξει τον ισχυρισμό της, γιατί να μην το κάνει ώστε να διασφαλίσει την μεγάλη της «επένδυση»; Αλλά όταν έχεις πάρει με απάτη την περιβαλλοντική έγκριση, πώς να αποδείξεις αυτό που ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ;
Μια ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη από την Ολομέλεια του ΣτΕ θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, με πολύ δυσοίωνες προεκτάσεις. Με πρόσχημα και ασπίδα τους εργαζόμενους, η εταιρεία θα τρέχει στο ΣτΕ κάθε φορά που δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να τηρήσει «δύσκολους» όρους των εγκρίσεων – και ΥΠΑΡΧΟΥΝ τέτοιοι όροι μέσα στις εγκρίσεις των ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΩΝ των τεχνικών μελετών. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάθε φορά θα υποκύπτει στον εκβιασμό «να μην κλείσει η επένδυση» και θα βρίσκει κάποιον τρόπο να καταστήσει τον ανεπιθύμητο όρο κενό γράμμα. Ενάντια στον τόπο, στο δημόσιο συμφέρον και στις δικές του πάγιες αρχές. Ο δρόμος που άνοιξε γλυστράει επικίνδυνα από ένα σημείο και μετά.
Πρέπει να πούμε ότι, σύμφωνα με όλα τα «μηνύματα», η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να είναι θετική για την εταιρεία. Έτσι λοιπόν, το άρθρο που μόλις διαβάσατε έχει και έναν εναλλακτικό τίτλο:
«Κύριοι Δικαστές, σας βλέπουν».

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Κλειστό τ΄ ορυχείο Αχλάδας. Στον αέρα όλοι οι εργαζόμενοι

Κανένας δεν δουλεύει στ΄ ορυχείο Αχλάδας μετά τη διαθεσιμότητα όλων των εργαζομένων που αποφάσισαν οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ‘’λιγνιτωρυχεία Αχλάδας’’ την οποία και τους ανακοίνωσαν , αφοπλίζοντας τους πάντες.
Από τις 16/12/2015 τ΄ ορυχείο παραμένει κλειστό. Πληροφορίες λένε πως ως αιτία θέτουν την διαφωνία που έχουν με τη ΔΕΗ η οποία αφορά την τιμή του λιγνίτη. Η προσδοκώμενη συμφωνία, κάνει λόγο για 1/14, ενώ η ΔΕΗ προσφέρει το 1/7. Τα μισά από τα ζητούμενα του ορυχείου, καθώς τονίζει(η ΔΕΗ) πως είναι ασύμφορη η πρόταση τους, αφού κοστίζει πανάκριβά ο λιγνίτης.
Η πραγματικότητα φυσικά είναι πως τελικά ‘’δεν τους βγαίνουν τα κουκιά’’ (λιγνιτωρυχεία) καθώς η ΔΕΗ δεν συμμορφώνεται(κατά τη λογική τους ) στις παράλογες απαιτήσεις τους. Και μιας και δεν υπακούν… είπαν και αυτοί να φερθούν ανάλογα…. Και αποφάσισαν έτσι να τους ‘’ τιμωρήσουν’’ … στέλοντας τους εργαζόμενους ‘’σπίτιτ τους’’. Ναι!! κι όμως!! Με τη ΔΕΗ διαπραγματεύονται αλλα ο εργαζόμενος ‘’την πληρώνει’’.
Στην προκειμένη βέβαια περίπτωση το σωματείο εργαζομένων μάλλον είχε ‘’διακοσμητικό’’ ρόλο καθώς δεν μερίμνησε για τα αυτονόητα.. αφού στα πλαίσια των υποχρεώσεων του, ήταν να ενημερώσει (τους εργαζόμενους) για την κάθε κίνηση τους με σκοπό να τους προστατεύσει. Ενέργεια που δεν εφάρμοσε αφού τους άφησε ‘’ακάλυπτους’’ με τις πολυήμερες απεργίες και στάσεις εργασίας, οι οποίες είχαν καταστρεπτικό αντίκτυπο στον ‘’μισθό’’ της διαθεσιμότητας, καθώς ως νομοταγής(εκπρόσωποι ορυχείου) .. ακολουθούν το πλαίσιο της νομιμότητας, το οποίο λαμβάνει υπ΄ όψη τους 2 τελευταίους μήνες εργασίας, οι οποίοι στην προκειμένη είναι ελλιπείς..
Διερωτάται κανείς, ‘’μήπως ήταν στημένο?’’ ή τυχαίο ? Και ερχόμαστε την άποψη που χρόνια πλανάτε.. πως εμείς οι Αχλαδιώτες δεν ξέρουμε τι θέλουμε… και πώς να μάθουμε αφού πρωταγωνιστεί η διαστρέβλωση και η διαπλοκή με σκοπό τα συμφέροντα?
Μιλούσαν για μετεγκατάσταση του χωριού άνευ σχεδιασμού και προτάσεων. Έριχναν ευθύνες σ΄ εμάς χωρίς οι ίδιοι να έχουν να μας πουν ΄΄κάτι ΄΄ και θα έπρεπε εμείς να τους υπολογίζαμε? Αν είναι δυνατόν!!!..... ως που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μας δικαιώσει. Αυτοί δεν έχουν ‘’διάθεση’’ τους εργαζόμενους τους να πληρώσουν , θα ήταν ποτέ ικανοί να αποζημιώσουν ένα ολόκληρο χωριό?
Το μόνο που κάνουν μ΄επιτυχία είναι να καταστρέφουν το χωριό και τις ζωές των ανθρώπων(εργαζόμενων και κατοίκων), πολλών ανθρώπων.
Εμείς τι κάνουμε γι΄αυτό?
κ. Περιφερείαρχη, κ.Αντιπεριφερειάρχη, κ.Δήμαρχε, κ.Βουλευτές που είστε???????

Νεολαία Τ.Κ. Αχλάδας
Πηγή: http://anapodoi.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Το ποντίκι που βρυχάται...

Υπάρχουν φορές, κάνοντας ποδήλατο, που παρατηρώ τη σκηνή από ψηλά.
Σαν να έχω βγει από το σώμα μου και βλέπω κάτω έναν τύπο μεσήλικα να αγκομαχάει στις ανηφόρες με ορθοπεταλιές.
Βλέπω ένα ποντίκι που τρέχει ατέρμονα, εγκλωβισμένο στον τροχό με προορισμό την… ουρά του.
Το ποντίκι δεν το ξέρει. Ο Παρατηρητής το βλέπει καθαρά.
Το θέμα είναι πώς ο Παρατηρητής θα επικοινωνήσει στο ποντίκι αυτήν την πραγματικότητα; Η… αίσθηση σταθερότητας ή της κίνησης που έχουμε είναι εικονική. Ίσως γιατί είμαστε τοποθετημένοι στην επιφάνεια του τροχού και όχι μέσα, όπως το ποντίκι.
Η γη, σαν άλλος τροχός, γυρίζει γύρω από τον άξονά της με 1.674 χιλιόμετρα την ώρα και εμείς θεωρούμε ότι στο ΤΩΡΑ είναι ακίνητη (η ψευδαίσθηση του στέρεου έδαφους!). Γύρω από τον ήλιο ταξιδεύει με 107.000 χιλιόμετρα ανά ώρα… Τι λες τώρα! Ασύλληπτο… Αλλά…εμείς εκεί! Αγνοούμε αυτή την αλήθεια. Νομίζουμε ότι είναι ακίνητη, γιατί βρισκόμαστε πάνω της και κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα-κι αυτό το ξεχνάμε. Ίσως γι αυτό τρέχουμε, για να έχουμε…
Έχουμε τη βεβαιότητα τρέχοντας, ότι φροντίζουμε, ας πούμε το σώμα μας. Αλλά ας γυρίσουμε στο ποντίκι. Αυτό το ανίδεο πλάσμα που δεν ξέρει ότι κυνηγάει την ουρά του. Ποιος θα του το πει; Ο Παρατηρητής κάνει ότι μπορεί για να δείξει στο ποντίκι τι συμβαίνει. Του στέλνει σήματα…Του κάνει νοήματα. Τίποτα. Το ποντίκι τρέχει με την ταχύτητα που κινείται ο τροχός. Η ταχύτητα είναι δεδομένη γι αυτό. Είναι;
Τι θα συνέβαινε αν το ποντίκι σταματούσε να βλέπει το τυρί που είναι τοποθετημένο μπροστά του – έξω από τον τροχό – και τρέχει να το πιάσει; Το ποντίκι λαχανιάζει. Συνεχίζει. Ώσπου… Για έναν ανεξήγητο λόγο, το τυρί χάνεται από το οπτικό πεδίο του ποντικιού. Το ποντίκι απελπισμένο βρυχάται, σωριάζεται και αφήνει την τελευταία του πνοή. Ο τροχός γυρίζει για λίγο και μετά σταματάει…
Το ποντίκι έφυγε από τη ζωή πιστεύοντας ότι ήταν αναγκασμένο να τρέχει, γιατί ο τροχός έτρεχε. Δεν ανακάλυψε ποτέ ότι ο τροχός γύριζε μόνο με τη δική του δύναμη. Μέσα μας κρύβουμε ένα ποντίκι που βρυχάται. Αλλά αυτό το ποντίκι διαφέρει από το άλλο. Αυτό αναζητάει την αλήθεια.
ΑΛΗΘΕΙΑ = το στερητικό της λήθης! Τι μας φωνάζει να προσέξουμε; Ποιά είναι η αγωνία του; Πόση σημασία του δίνουμε; Όσο κι αν βρυχάται το ποντίκι μας ενώ εμείς έχουμε την προσοχή μας στον κόσμο που μας περιβάλλει, καμιά ελπίδα δεν έχει. Θα φύγει κι αυτό πιστεύοντας ότι άλλοι γυρίζουν τον τροχό!

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com/ - Του Bisba

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ακτιβιστές της Greenpeace ανεβαίνουν τώρα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου...

Ομάδα 10 έμπειρων ακτιβιστών της Greenpeace ανεβαίνουν τώρα σε πύργο ψύξης του λιγνιτικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου.
Αν η επιχείρηση εξελιχθεί επιτυχώς, οι ακτιβιστές θα στείλουν ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να αγνοήσει λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι, για τη στροφή της χώρας στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.
Οι ακτιβιστές επέλεξαν τον μεγαλύτερο και πιο ρυπογόνο[1] σταθμό της χώρας για να δείξουν ότι το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την Ελλάδα θα είναι αβάσταχτο[2], εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για την κατασκευή νέων λιγνιτικών[3] και πετρελαϊκών[4] μονάδων στα επόμενα χρόνια. Η συντριπτική πλειονότητα[5] των Ελλήνων πολιτών ζητά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες[6] σε ολόκληρη την Ελλάδα διεκδικούν τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία.
”Είμαστε εδώ γιατί έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη επιλογή να λάβει το μήνυμα ο κ. Τσίπρας: η χώρα δεν αντέχει έναν πρωθυπουργό που βάζει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και του λόμπι των ορυκτών καυσίμων πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών. Το χρωστάμε στα παιδιά μας: χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που θα προωθήσει άμεσα πολιτικές που επενδύουν στους Έλληνες πολίτες. Πρέπει να το κάνει τώρα, στο Παρίσι, όπου έχει αναπτυχθεί ήδη μία τεράστια δυναμική. Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας.”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ο οποίος μαζί με άλλους 9 ακτιβιστές βρίσκεται στην κορυφή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Οι ακτιβιστές ξεκίνησαν την ανάβαση στις 4.00 π.μ. και αν τα καταφέρουν (δεν είναι καθόλου σίγουρο) θα ανέβουν και θα παραμείνουν σε έναν από τους πύργους ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ύψους 130 μέτρων, στέλνοντας συγκεκριμένο μήνυμα προς την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να κινητοποιήσουν την πολιτική ηγεσία να αξιοποιήσει τη Διάσκεψη στο Παρίσι για να συνδυάσει κλιματική πολιτική με κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Η Greenpeace έχει ήδη υποβάλει πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.[7]
Το προτεινόμενο 10ετές σχέδιο δράσης της Greenpeace λαμβάνει υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία και το Μνημόνιο και προτείνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα. Η εφαρμογή του θα ενισχύσει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 5,7 - 6 δις € από τη μείωση των δαπανών για ενέργεια, θα δημιουργήσει κατά μέσο όρο 30-35.000 θέσεις εργασίας ετησίως και θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 της Ελλάδας έως και κατά 10%. Αντίστοιχες μελέτες ή προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί από το WWF[8], το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ[9] και άλλους φορείς.
«Η δράση μας είναι κομμάτι της παγκόσμιας κινητοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για ένα καλό αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι.”, συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου. “Αυτές τις κρίσιμες ώρες στο Παρίσι εξελίσσεται ένας διαπραγματευτικός αγώνας ενάντια στα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Η έκβασή του; Αμφίρροπη. Το διακύβευμα; ένας ασφαλής πλανήτης, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας δεν ξεπερνά τον 1,5oC. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειαζόμαστε 0% ορυκτά καύσιμα και 100% ΑΠΕ έως το 2050 παγκοσμίως. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας».
Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:
- Να συμβάλλει διαπραγματευτικά στην υιοθέτηση στόχου στην τελική συμφωνία για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5oC, αίτημα δεκάδων αναπτυσσόμενων κρατών που απειλούνται σήμερα από την αλλαγή του κλίματος που στηρίζουν πλέον ανοιχτά οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς
- Να προωθήσει στην Ελλάδα 10ετές σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει την δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά
- Να στρέψει τη ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακές υπηρεσίες και να εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού της Επιχείρησης στις νέες της δραστηριότητες και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι ο μεγαλύτερος λιγνιτικός σταθμός της Ελλάδας και ευθύνεται για την έκλυση 13 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, δηλαδή περίπου 14% των συνολικών εκπομπών CO2 της Ελλάδας, καθώς και για τον πρόωρο θάνατο 380 πολιτών εξαιτίας της έκλυσης επικίνδυνων ρύπων (NOx, SO2) από την καύση λιγνίτη.
http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2012/reports/climate/Silent_Killers_GR.pdf
[2] Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, οι οικονομικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας από τη λιγνιτική ρύπανση (επιβάρυνση δημόσιας υγείας, καταστροφή περιβάλλοντος) την περίοδο 2008-2012 εκτιμάται από 5,8 έως 19 δις €.
http://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/industrial-air-pollution-has-high
Επιπλέον, το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα σε περίπτωση μη-δράσης για την κλιματική αλλαγή έχει εκτιμηθεί στα 701 δις € (μέχρι το 2100) από τη σχετική ακαδημαϊκή μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας.
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/News/PressReleases/DispItem.aspx?Item_ID=3645&List_ID=1af869f3-57fb-4de6-b9ae-bdfd83c66c95&Filter_by=DT
[3] Η ΔΕΗ επιθυμεί διακαώς την κατασκευή νέας «υπερσύγχρονης» λιγνιτικής μονάδας (Πτολεμαΐδας 5), παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η ρύπανση που θα προκαλείται θα είναι μεγαλύτερη από τα νέα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έως 5 φορές περισσότερο από νέες λιγνιτικές μονάδες στην Κίνα (!).
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2015/adeia-ptolemaida/
Είναι και ο λόγος που η ΔΕΗ συστηματικά προσπάθησε να τορπιλίσει τις ευρωπαϊκές συζητήσεις (Διαδικασία Σεβίλλης) για τον προσδιορισμό των νέων ανώτερων εκπομπών ρύπων για μονάδες άνθρακα/λιγνίτη, όπως έχει αποκαλύψει δημόσια η Greenpeace. Για περισσότερες πληροφορίες:
- http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/climate/Rainbow%20Warrior/aftoparagogi/20140929BR_Seville.pdf
- http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2015/climate/publications/20150521BRIEF_Health_BREF.pdf
- http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2015/martios/seville-letter/
[4] Παρά το τεράστιο ανανεώσιμο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της Ρόδου και το συνεχώς μειούμενο κόστος των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, η ΔΕΗ αιτήθηκε και πήρε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή νέου σταθμού με καύσιμο μαζούτ (!) δίπλα σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας (Πρασονήσι). Μόνο οι επιδοτήσεις που θα πληρώσουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι Έλληνες καταναλωτές για το πετρέλαιο της Ρόδου τα επόμενα 10 χρόνια θα φτάσουν το 1 δις €. Αντίθετα, αν τα 180 εκατ. € που θα κοστίσει το εργοστάσιο πήγαιναν σε φωτοβολταϊκά και μπαταρίες σε νοικοκυριά της Ρόδου, περισσότερα από 17.000 νοικοκυριά θα είχαν δωρεάν ρεύμα, οι επιδοτήσεις θα μειώνονταν κατά 13 εκατ. € ετησίως και η νυχτερινή αιχμή ζήτησης κατά 25MW.
http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/climate/Rainbow%20Warrior/aftoparagogi/Case_Study_Rhodes.pdf
[5] http://ec.europa.eu/COMMFrontOffice/PublicOpinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/SPECIAL/surveyKy/2060
[6] Στις 29 Νοεμβρίου, χιλιάδες πολίτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ιωάννινα συμμετείχαν σε δράσεις για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν ήδη αποστείλει επιστολές προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό καλώντας τον να προωθήσει επιθετικό πρόγραμμα για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ 50.000 πολίτες έχουν συμμετάσχει στη συλλογή υπογραφών του WWF και του Avaaz ενάντια στην κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5.
[7] http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118523/allazontas-ta-dedomena-sta-ktiria-me-simmaxo-ton-ilio/
Επιπλέον, στην ίδια έκθεση εξετάζεται σενάριο όπου η ΔΕΗ δεν κατασκευάζει την Πτολεμαΐδα 5 και αξιοποιεί τα ίδια κεφάλαια (1,45 δις €) προκειμένου να κατασκευάσει σειρά από φωτοβολταϊκά πάρκα. Το σωρευτικό οικονομικό όφελος μακροπρόθεσμα ανέρχεται σε 3 δις € (συνδυασμός φθηνότερης ηλιακής κιλοβατώρας και αποφυγή αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών) σε σύγκριση με την κατασκευή και λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5. Η έκθεση προτείνει την επιστροφή μέρους αυτής της κερδοφορίας σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά που υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
[8] http://www.wwf.gr/images/pdfs/Ptolemaida_V_Alternatives_GR_Summary.pdf
[9] http://thesolutionsproject.org/

http://www.greenpeace.org/

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Αναβλήθηκε για τις 06/4/16 η εκδίκαση των αποζημιώσεων ακινήτων σε Ποντοκώμη, Μαυροπηγή και Κόμανο...

Αναβλήθηκε χθες στο Μονομελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με πληροφορίες του e-ptolemeos.gr, η υπόθεση για τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των αγρών και των οικοπέδων πλησίον των οικισμών Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Κομάνου, έκτασης συνολικού εμβαδού 10.578.346,89 τ.μ., (απαλλοτρίωση ΟΔΠΚ 1), για τις ανάγκες εκμετάλλευσης των Ορυχείων Μαυροπηγής και Νοτιοδυτικού Πεδίου της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Η υπόθεση προσδιορίστηκε να δικαστεί στις 06 Απριλίου του 2016 ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, κατόπιν της χθεσινής αναβολής.

Πηγή: http://e-ptolemeos.gr/

Διαβάστε περισσότερα...
 
back to top