Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης στην Κοζάνη

Αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον έλεγχο της νομιμότητας παραχώρησης των οικοπέδων όπου θα μετεγκατασταθούν οι κάτοικοι της Ποντοκώμης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καλεί τους δυνητικά δικαιούχους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος μίλησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Κώστα Μπλιάτκα, τοποθετεί χρονικά την εν λόγω γνωμοδότηση σε πέντε με έξι μήνες.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη υπάρχει πρόβλημα με τους κατοίκους καθώς τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους ενώ τόνισε ότι η διαδικασία μετεγκατάστασης ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου χρόνια και ολοκληρώνεται.
Παράλληλα, επισήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρουσία των κατοίκων της Ποντοκώμης, θα δρομολογηθούν τα έργα κατασκευής των δικτύων υποδομών.
Ο νέος οικισμός θα δημιουργηθεί στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τον σημερινό οικισμό, στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Η απόφαση για τη χωροθέτηση του σημείου, όπου θα γίνει η μετεγκατάσταση ελήφθη το 2008 σε ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος.
Σημειώνεται ότι στην ιστορία των μετεγκαταστάσεων οικισμών προκειμένου να αξιοποιηθούν υποκείμενα λιγνιτικά κοιτάσματα, συμπεριλαμβάνονται εκείνες της Χαραυγής, της Καρδιάς και του Κλείτου που έχουν ολοκληρωθεί και του Κομάνου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σήμερα γίνονται ταυτόχρονες ενέργειες για την μετεγκτάσταση της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής και της Ακρινής στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και των Αναργύρων στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Πηγή: http://www.altsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top