Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Επίταξη εκτάσεων για να εξασφαλίσει λιγνίτη-Καίριο πρόβλημα η έλλειψη καυσίμου...

Ενώ σε κεντρικό επίπεδο η κουβέντα περί ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού και ιδιωτικοποιήσεως της ΔΕΗ καλά κρατεί, οι λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης κινδυνεύουν να ξεμείνουν από λιγνίτη, καθώς τα έργα επέκτασης των λιγνιτωρυχείων καθυστερούν.
Μετά τον ΑΗΣ Μελίτης που υπολειτουργεί λόγω έλλειψης λιγνίτη επί αρκετούς μήνες κάθε χρόνο, κινδύνους έλλειψης αντιμετωπίζουν και οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου, αφού εδώ και χρόνια καθυστερεί η επέκταση των λιγνιτωρυχείων που τους τροφοδοτούν με καύσιμο.
Έτσι και προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις σοβαρής κρίσης, με κοινή τους απόφαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προχώρησαν στην επίταξη εκτάσεων 1.141 στρεμμάτων στις κοινότητες Μαυροπηγής και Ποντοκώμης στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των τοπικών λιγνιτωρυχείων που τροφοδοτούν τους Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Πτολεμαίδας, Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς.
Η υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Το ενδιαφέρον είναι ωστόσο ότι η ΔΕΗ είχε καταθέσει στο υπουργείο κατεπείγον αίτημα για επίταξη των εκτάσεων στις 27 Νοεμβρίου του 2014.
Η σχετική διαδικασία προβλέπεται στο Νομοθετικό Διάταγμα 210 του 1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος» όπως έχει τροποποιηθεί. Εφαρμόζεται δηλαδή πλέον σε έκτακτες περιπτώσεις και όταν η καθυστέρηση στην απαλλοτρίωση εκτάσεων, απειλεί την ομαλή λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έκταση των 1.141 στρεμμάτων, αποτελεί μέρος συνολικής έκτασης 10.578 στρεμμάτων που έχουν κηρυχθεί αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα τον Σεπτέμβριο του 2014, προκειμένου να προχωρήσει η Επιχείρηση στην εκμετάλλευση του λιγνίτη που βρίσκεται στο υπέδαφος. Ωστόσο, η έναρξη της όλης διαδικασίας έχει καθυστερήσει, ενώ το μέγεθος της έκτασης που θα απαλλοτριωθεί και η μετεγκατάσταση ολόκληρων οικισμών που προβλέπεται, είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσουν αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Ας σημειωθεί ότι από το ορυχείο Μαυροπηγής παράγονται ετησίως 10 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη, ενώ η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αντιστοιχεί στο 10% της συνολικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Αντιστοίχως από το ορυχείο Καρδιάς παράγονται ετησίως 10,8 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια καλύπτει το 11% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την ώρα είναι μικτές. Οι απαλλοτριώσεις αυτές αναμένονται εδώ και καιρό, ενώ οι κάτοικοι των οικισμών που πρόκειται να μετεγκατασταθούν, βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας εδώ και χρόνια, αναμένοντας την καταβολή των αποζημιώσεων. Έτσι για μια μερίδα κατοίκων, η επίταξη είναι μια λύση για να λάβουν πιο γρήγορα τις αποζημιώσεις. Από άλλους ωστόσο χαρακτηρίζεται ως εκτροπή, λόγω του χαρακτήρα της διοικητικής πράξης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσφυγή της ΔΕΗ σε παρόμοιες διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίζει την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναδεικνύει τα χρονίζοντα προβλήματα στον προγραμματισμό των απαραίτητων έργων, που καταληκτικά έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο μετακυλύεται στους καταναλωτές και κυρίως στους βιομηχανικούς.


Πηγή:euro2day.gr, 29/9/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top