Η μισή ποσότητα τροφίμων που παράγεται κάθε χρόνο παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, ποσότητα που μεταφράζεται σε 2 δισεκατομμύρια τόνους. Το παραπάνω στοιχείο αποτελεί συμπέρασμα μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας (IME) οι οποίοι αποδίδουν την εξωφρενική σπατάλη τροφίμων στο δυτικό μοντέλο κατανάλωσης, τις εμπορικές προσφορές (πχ ένα συν ένα δώρο), τις ακατάλληλες υποδομές και τις μικρές δυνατότητες αποθήκευσης. Δεδομένης της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 3 δισ. ανθρώπους έως τα τέλη του αιώνα που διανύουμε, το IME προειδοποιεί για τους περιορισμένους πόρους σε γη, νερό και ενέργεια και καλεί σε άμεση δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των τροφίμων.
Μάλιστα, η έκθεση που ακούει στο όνομα Global Food; Waste Not, Want Not αναφέρει πως το 30%-50% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως (1,2-2 δισ. τόνοι) δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι.
Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία τα λαχανικά δεν συλλέγονται επειδή δεν καλύπτουν τα ακριβή κριτήρια εμφάνισης που θέτουν οι λιανέμποροι, ενώ τα μισά τρόφιμα που αγοράζουν οι καταναλωτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων χωρίς να έχουν καταναλωθεί.
Η αλυσίδα της σπατάλης αφορά και στο νερό, με 550 δισ. κυβικά μέτρα νερού παγκοσμίως να ξοδεύονται σε καλλιέργειες που δεν καταλήγουν ποτέ στον καταναλωτή.
Η κτηνοτροφία έχει δε πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό, καθώς χρειάζεται 20 ως 50 φορές περισσότερο νερό για 1 κιλό κρέατος σε σύγκριση με 1 κιλό λαχανικών.
Η ζήτηση για νερό στην παραγωγή τροφίμων αναμένεται να φτάσει τα 10-13 τρισ. κυβικά μέτρα ως το 2050, 2,5-3,5 φορές περισσότερο από το πόσιμο νερό που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος ετησίως σε παγκόσμια βάση.
Πηγή: www.econews.gr
Πηγή: www.econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου