Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτοψία του ΓΕΩΤΕΕ στο Ορυχείο Μαυροπηγής...


Παραμένει η ανησυχία των κατοίκων της Μαυροπηγής για το ρήγμα που επεκτάθηκε στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, ενώ πληθαίνουν οι επισκέψεις φορέων και κλιμακίων επιτόπου ώστε ο καθένας από την πλευρά του να μελετήσει το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο και να προτείνει λύσεις.
Πιο πρόσφατη αυτοψία στο γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται στη Μαυροπηγή ήταν αυτή που πραγματοποίησε την Τρίτη, κλιμάκιο του γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας. Μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του ΓΕΩΤΕΕ, αποφάσισαν να διενεργήσουν μελέτη τεκτονικής ανάλυσης της περιοχή, ενώ θα αποφανθούν σύντομα για τον ακριβή χαρακτηρισμό του φαινομένου. Παράλληλα, θα γίνει εδαφολογική μελέτη, ενώ θα μελετηθεί το πόσο επηρέασε το ρήγμα, η γειτνίαση του χωριού με το ορυχείο της Μαυροπηγής.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ στην ανακοίνωσή του:
«Με αφορμή τις εύλογες αλλά και δίκαιες ανησυχίες των κατοίκων του Δ.Δ.Μαυροπηγής, περί επιδείνωσης του φαινομένου, το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει τα εξής: Οι υπεύθυνοι φορείς, σύντομα να αποφανθούν για τον ακριβή χαρακτηρισμό του γεωλογικού αυτού φαινομένου, δηλαδή εάν πρόκειται τελικά για εδαφική ρηγμάτωση ή ρήγμα. Μελέτη τεκτονικής ανάλυσης της περιοχής για τον προσδιορισμό τεκτονικού ρήγματος ή μη. Λεπτομερής εδαφομηχανική μελέτη, για τον προσδιορισμό ύπαρξης εδαφικής ρωγμάτωσης με πρόβλεψη μελλοντικών κατολισθήσεων. Η λειτουργία του γειτνιάζοντος με το Δ.Δ. Μαυροπηγής ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ Α.Ε., κατά πόσο συνέβαλε στη δημιουργία του γεωλογικού αυτού φαινομένου».

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινός Λόγος- Β.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top