Το «πάρτι» σε νοσοκομεία, Πολεοδομίες, Εφορίες, ΙΚΑ, συνεχίζεται
Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικά αυξημένα παρουσιάζονται τα περιστατικά διαφθοράς στις πολεοδομίες, τις εφορίες και το ΙΚΑ από τον δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα εντυπωσιακή αύξηση σημειώνει η «μίζα» προς τις τράπεζες για ρύθμιση χρεών και άλλων οφειλών.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς, η «ταρίφα» της διαφθοράς στις τράπεζες υπερδιπλασιάστηκε μέσα σ' ένα χρόνο και ξεπέρασε κατά μέσο όρο τις 5.000 ευρώ, έναντι 2.282 ευρώ που ήταν το 2008.
Ομολογούν
Σύμφωνα με την έρευνα για τη λεγόμενη καθημερινή μικροδιαφθορά, που διεξήγαγε η Public Issue, περίπου 1.000.000 πολίτες και 440.000 νοικοκυριά (κατ' ελάχιστη εκτίμηση) παραδέχτηκαν ότι αναγκάστηκαν να «λαδώσουν» μέσα στο 2009 προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Οπως προκύπτει, το 13,4% των ελληνικών νοικοκυριών ανέφεραν περιστατικό διαφθοράς το 2009 έναντι 13,5% το 2008.
Σε απόλυτους αριθμούς εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό μαύρου χρήματος που ξοδέψαμε το 2009 για πράξεις μικροδιαφθοράς έφτασε τα 787 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 39 εκατ. ευρώ (5,1%) σε σχέση με το 2008. Κατά μέσο όρο οι πολίτες που ομολογούν ότι δωροδόκησαν υπαλλήλους κατέβαλαν 1.355 ευρώ σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα (ποσό μειωμένο οριακά κατά 19 ευρώ σε σχέση με το 2008), έναντι 1.671 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα(ποσό αυξημένο κατά 96 ευρώ ή 6,1% σε σχέση με το 2008).
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν μείωσαν τελικά τα περιστατικά της διαφθοράς αλλά την «ταρίφα» του δημοσίου υπαλλήλου, κυρίως σε εφορίες και πολεοδομίες.
Πρωταθλητές
Πρωταθλητές της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα αναδεικνύονται και πάλι τα νοσοκομεία (με μειωμένα όμως κρούσματα σε σχέση με το 2008) και ακολουθούν οι πολεοδομίες, οι εφορίες και το ΙΚΑ, με πολύ αυξημένες επιδόσεις. Στον ιδιωτικό τομέα προηγούνται και πάλι τα ιδιωτικά νοσοκομεία και έπονται οι τράπεζες, οι δικηγόροι (με μείωση ποσοστού), τα ιατρεία και τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.
«Το σημαντικό πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής (μη απόδοση ΦΠΑ) αντικατροπτίζεται ανάγλυφα στην έρευνα καθώς τόσο οι εφορίες όσο και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις διεφθαρμένες υπηρεσίες. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει τόσο το έξοδα της πολιτείας, μειώνοντας την αναγκαιότητα λήψης σκληρών μέτρων, όσο και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό», σχολίασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς, Κ. Μπακούρης.
Η έρευνα έγινε με μεγάλο δείγμα, άνω των 6.000 ατόμων, και καλύπτει πλέον χρονικά μία τριετία (2007-2009). Ενα από τα αξιοσημείωτα ευρήματά της είναι το γεγονός ότι οι πολίτες εμφανίζονται αντιφατικοί στην αντιμετώπιση των πράξεων διαφθοράς.
Από τη μία, παραδέχονται με ποσοστά άνω του 96% ότι το να «λαδώνουν» για την άδεια οδήγησης, την τακτοποίηση των οφειλών τους στην εφορία και την έκδοση οικοδομικής άδειας είναι πράξη διαφθοράς. Το ίδιο πιστεύουν και για τη χρησιμοποίηση «μέσου» για να προσληφθεί κάποιος συγγενής τους (88%) ή για το φακελάκι στον γιατρό προκειμένου να τους προσέξει (84%).
«Δεν πειράζει»
Από την άλλη, όμως, το 81% απαντά ότι δεν τον πειράζει το «φακελάκι» αν είναι να κάνουμε τη δουλειά μας, ενώ το 90% πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να υπακούμε στους νόμους όταν δεν μας βλέπει κανείς!
Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι με «σταλινικά» ποσοστά της τάξης του 98% ζητούν να εφαρμόζονται οι νόμοι γρήγορα, χωρίς εξαιρέσεις και να τιμωρούνται αυστηρά όσοι πιάνονται να παίρνουν μίζες ή φακελάκι. Το 80% ζητεί να τιμωρούνται αυστηρά και όσοι δίνουν «μίζες» ή «φακελάκια»!
Οσον αφορά τα θεσμικά μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς, το 88% απαιτεί να εφαρμόζεται πραγματικά το «πόθεν έσχες», το 84% ζητεί να καθιερωθεί κώδικας συμπεριφοράς των υπαλλήλων και το 72% να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία των δικαστών.
Μετά τις εκλογές
Η έρευνα κατέγραψε και μια αντιστροφή της αντίληψης της κοινής γνώμης, μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, όπου πολίτες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς. Από το 51% πριν, ανήλθε στο 60% μετά τις εκλογές το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά! Αντίθετα, μειώθηκε από το 45% στο 36% το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι στη χώρα μας πάντα θα υπάρχει διαφθορά.
Ελεγχος
Ο κ. Μπακούρης επανέλαβε ότι αυτό που λείπει δεν είναι οι νόμοι για τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο αλλά η αυστηρή και μη επιλεκτική εφαρμογή τους. Ζήτησε αυστηρό έλεγχο του πολιτικού χρήματος και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το νομοσχέδιο Καστανίδη για τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε όλη την έκθεση και εδω να δείτε τις κλίμακες μέτρησης στάσεων & αντιλήψεων απέναντι στη διαφθορά για το 2009.