Η (Δ)ΕΗ Α.Ε στην αρχική της σελίδα στο διαδίκτυο έχει αναρτημένη με "καμάρι" την ανακοίνωση για τα Πιστοποιητικά εφαρμογής Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το ISO 14001:2004 (TUV CERT), που απονεμήθηκαν σε τρεις λιγνιτικούς Σταθμούς Παραγωγής του Βορείου Συστήματος της ΔΕΗ Α.Ε. Η πιστοποίηση αφορά τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς Μελίτης και Αμυνταίου στο Νομό Φλώρινας και Καρδιάς στο Νομό Κοζάνης , πραγματοποιήθηκε δε από τον "έγκριτο" φορέα πιστοποίησης TUV HELLAS, θυγατρικής εταιρείας της TUV NORD Γερμανίας. Η έγκριση δόθηκε όπως η ίδια λέει μετά από επιθεώρηση των ήδη λειτουργούντων εσωτερικών Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στους προαναφερθέντες Σταθμούς, τα οποία προσαρμόστηκαν στο πρότυπο ISO 14001:2004. Έμεις από την αρχή λέγαμε πως δεν είναι δυνατόν να έχει πάρει την παραπάνω πιστοποίηση αφού κάποια πράγματα συνεχίζουν να γίνονται με τον ίδιο λάθος τρόπο χωρίς φόβο και πάθος. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι «για τους 1.000 τόνους αποβλήτων λιπαντικών ελαίων από τους 1.500 που καταναλώνονται ετησίως δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για τη διαχείρισή τους» και φυσικά δεν είναι το μόνο. Τα διαφορά ISO αυτό που κάνουν είναι να τυποποιούν κάποιες διαδικασίες και όχι να πιστοποιούν ότι αυτές γίνονται σωστά...Αν έχεις χρήμα έχεις όποιο ISO θέλεις...
Τις υποψίες μας ήρθε να επαληθεύσει και το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης)το οποίο αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του κράτους σε θέματα διαπίστευσης και εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς αρμόδιους για τα θέματα αυτά. Η TUV HELLAS (καθώς και άλλες 3 εταιρείες) έδιναν περιβαλλοντικές διαπιστεύσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν πληρούσαν τις προυποθέσεις...Ο πρότερος "έντιμος" βιος της επιχείρησης της (Δ)ΕΗ Α.Ε δεν αφήνει αμφιβολίες πως συμπεριλαμβάνεται στις επιχειρήσεις που δεν πληρούν τις προυποθέσεις...
Το Δελτίο Τύπου της (Δ)ΕΗ Α.Ε έκλεινε με τα σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία εξασφαλίζουν τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, και τα οποία σύμφωνα με αυτήν είναι:
1. Βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών με θετικές επιπτώσεις, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομική αποτελεσματικότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Καθορισμός με απόλυτη σαφήνεια των αρμοδιοτήτων και υπευθυνοτήτων των στελεχών και του προσωπικού σε σχέση τις δραστηριότητες, που έχουν περιβαλλοντική διάσταση.
3. Απαίτηση από τους πάσης φύσεως εξωτερικούς συνεργάτες (εργολάβους, προμηθευτές, κ.λπ.) να διαθέτουν τις προβλεπόμενες άδειες και πιστοποιήσεις για το υπό εκτέλεση έργο ή προμήθεια και να τηρούν τη σχετική Περιβαλλοντική Νομοθεσία, κ.λπ.
4. Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στις δραστηριότητες των Σταθμών (εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων, ρυπαντικά φορτία υγρών αποβλήτων, διαχείριση στερεών αποβλήτων, αποκατάσταση εδαφών, βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, κ.ά.), κ.λπ.
5. Βελτίωση της εικόνας της Επιχείρησης και των σχέσεων της με τις Αρχές και με τις τοπικές κοινωνίες, αφού η υιοθέτηση της διαφάνειας στην ενημέρωση συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη θετικού κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
ΑΛήθεια ποιο τα παρακάτω πλεονεκτήματα έκανε πράξη η (Δ)ΕΗ Α.Ε με το ISO 14001 που πήρε;;;
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010
Ποινές σε εταιρείες πιστοποίησης...
Labels:
ΔΕΗ,
Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης,
υποκρισία,
ISO 14001
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου