Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Συναγερμός στη ΔΕΗ για τα μειωμένα αποθέματα λιγνίτη...


ΣE σοβαρό πρόβλημα για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας με δεδομένο και το έλλειμμα φυσικού αερίου που δημιουργεί η ρωσο-ουκρανική κρίση, κινδυνεύει να αναδειχθεί η μείωση των αποθεμάτων λιγνίτη που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα αποθέματα λιγνίτη της ΔΕΗ στη Μελίτη, τα οποία τροφοδοτούν τον ομώνυμο σταθμό έχουν μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα και από 200.000 τόνους που ήταν τον Σεπτέμβριο βρίσκονται στους 40.000 τόνους. Σήμερα μεταβαίνουν εσπευσμένα στην περιοχή τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Παν. Αθανασόπουλος όσο και οι δύο αρμόδιοι γενικοί διευθυντές Ορυχείων Κώστας Μελάς και Παραγωγής Δημήτρης Λάππας για να εξετάσουν το πρόβλημα, δεδομένου ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας προβλέπεται να τεθεί εκτός λειτουργίας το ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ το πρόβλημα οφείλεται στην κακοκαιρία και τον εργολάβο που δεν έκανε εξορύξεις τον προηγούμενο μήνα. Συνδικαλιστές πάντως μιλάνε για μείωση των εξορύξεων προκειμένου να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος και κατ΄ επέκταση οι ζημίες που θα έγραφε η ΔΕΗ στο τέλος του χρόνου. Το κόστος εξόρυξης τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί από 8 ευρώ ανά τόνο σε 14 ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξάνει τις ζημίες τις επιχείρησης.

Oσον αφορά την παραγωγή από φυσικό αέριο η μονάδα της Κομοτηνής χρησιμοποιεί πλέον ως καύσιμο το ντίζελ ενώ για τις υπόλοιπες μονάδες (Λαύριο, Κερατσίνι), προς το παρόν τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα μετατροπής αφού υπάρχει επάρκεια λόγω Ρεβυθούσας.

Η ΔΕΗ με χθεσινή ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι ο Σταθμός Κομοτηνής χρησιμοποιεί ως καύσιμο ντίζελ με επιβάρυνση, που οφείλεται στη σχετική διαφορά του κόστους των δύο καυσίμων, ύψους 35 - 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ΔΕΗ προσθέτει ότι το ντίζελ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του φυσικού αερίου στον ΑΗΣ Κομοτηνής, κοστίζει πολύ περισσότερο από το μαζούτ.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top