Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Γιατί οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα το πετρέλαιο στην ΕΕ...


Για 1 λεπτό σκεφθείτε ότι από το 2000 μέχρι το 2008 σήμερα δηλαδή, η Ευρώπη αγοράζει 71ευρώ το βαρέλι πετρέλαιο Μπρέντ
Αναλυτικά: Το 2000 ήταν 1 $ = 1.2 ευρώ δηλαδή 1 βαρέλι πετρέλαιο = 60$, επομένως 1 βαρέλι = 72 ευρώ
Σήμερα, στο 2008 1 $ = 0.62 ευρώ δηλαδή 1 βαρέλι γύρω στα = 115$, επομένως 1 βαρέλι = 71,3 ευρώ
Το συμπέρασμα - ερώτηση είναι:
Αφού στην Ευρώπη το βαρέλι, έχει την ίδια τιμή, με εκείνη του 2000, γατί η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε τόσο πολύ και στην Ελλάδα, 2000 = 0,70 και το 2008 = 1,40ευρω (12.000 εκ. λίτρα καυσίμων εκτός μαζούτ ετησίως) Τη διαφορά, ποιοι τα μοιράζονται σιωπηλά.
Μας δουλεύουν λοιπόν τόσο αγρίως. Θέλουμε να έχουμε μία διευκρίνηση για το γεγονός ότι πληρώνουμε συνεχώς επαυξημένο, κάτι του οποίου η τιμή παραμένει πάντα η ίδια.
Η αλήθεια για το πετρέλαιο - Ποιος ξεπετά τις τιμές χονδρικής χωρίς αιτία - Τα Διυλιστήρια - Το συμμετέχον Κράτος στα Διυλιστήρια - Η πλήρης αδιαφάνεια που εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η διαφάνεια, η, η αδιαφάνεια υπηρετεί τον ανταγωνισμό. Η ΑΦΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ.
Μα θέλουμε να ξέρουμε και την μεταβολή της μέσης τιμής χονδρικής για να μπορούμε να ξέρουμε την επί τοις % διαφορά μεταβολής από την μέση τιμή λιανικής, των βενζινάδικων, την μεταβολή η την μη μεταβολή επί τοις % του κέρδους τους δηλαδή. Αυτά με τις αναλογίες τιμών και εισοδημάτων στην Ε.Ε.
Η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι, το πετρέλαιο έπιασε τα 110$ το βαρέλι η τα 150$, σηματοδοτεί η βεβαιώνει απλά τον πολίτη, (εντελώς παραπλανητικά βέβαια) ότι μπορεί να περιμένει φυσιολογικά να πάει στα 400 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ή στα 200 ευρώ το κιλό τα λάχανα. Αλλά δεν είναι έτσι.
Οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναι αυτές που αγοράζει η αμερικάνικη αγορά.
Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρέντ: α. είναι φθηνότερο κατά 5-6$, β. έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!. Και με μικρότερο κόστος μεταφορικών για τις αντίστοιχες χώρες όπως και περισσότερο η Ελλάδα.
Πώς γίνεται αυτό;
Απλό: Κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, της ντομάτας, του τραμ, με αιτία, παρά μόνο με το ψευδές πρόσχημα ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει με τα δικά της Διυλιστήρια και Πρατήρια, να προσαρμόσει στην πραγματικότητα του 2000 τα καύσιμα με την ανάλογη αντίστασή της προς τα αδιαφανή συμφέροντα και θα έχει το μεγάλο οικονομικό όφελος.
Μπορεί όμως να την αυξήσει με το παραπλανητικό αυτό πρόσχημα, ότι σι πολίτες, βομβαρδισμένοι από τη μπουρδολογία ότι δήθεν αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, θα είναι έτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα.
Αυτή η λανθασμένη, σκόπιμη, η ανυπαίτια, κακή πληροφόρηση προς και από τα ΜΜΕ, στην καθημερινή ζωή των Καταναλωτών και του τόπου, είναι βλαπτική, όταν ο εντυπωσιασμός υπερισχύει της αλήθειας, από μη επιστήμονες οικονομολόγους που έχουν αναλάβει την ενημέρωσή μας και χωρίς τις αντιρρήσεις κανενός, ούτε Κυβερνητικών Οργάνων, ούτε Ενώσεων Καταναλωτών.
Δηλαδή, όταν η βλακεία είναι σημαντικότερη της σοβαρότητας η ίση της σκοπιμότητας.

Πηγή: ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών)

Αλήθεια, τώρα που μειώθηκε η τιμή του πετρελαίου θα μειώσει και τα τιμολόγια της η (Δ)ΕΗ Α.Ε κύριε Τάκη ΑΘανασόπουλε;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top