Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Παγκόσμιο «προϋπολογισμό» διοξειδίου του άνθρακα ζητούν οι Νομπελίστες


Νομπελίστες και ειδικοί σε θέματα κλιματικής αλλαγής φωτογραφίζονται με τον πρίγκιπα Κάρολο
Ο κόσμος χρειάζεται να υιοθετήσει έναν «προϋπολογισμό» διοξειδίου του άνθρακα για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, υποστήριξαν επιστήμονες και 20 τιμηθέντες με Νόμπελ κατά το πέρας των τριήμερων εργασιών του Συμποσίου Κατόχων Νόμπελ στο Λονδίνο.
Η συνάθροιση επιστημόνων -η οποία χαρακτηρίστηκε «η μεγαλύτερη συνάθροιση εγκεφάλων στον πλανήτη»- απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες να εκπονήσουν μια παγκόσμια συνθήκη για την υπερθέρμανση, θα προστατεύει τα τροπικά δάση και θα φέρει μια «επανάσταση» στην ενεργειακή υποδομή.
«Εκτός κι αν αντιστρέψουμε σύντομα το ανερχόμενο γράφημα των ετήσιων εκπομπών, η αθροιστική συγκέντρωση θα φθάσει σε επίπεδο που θα καταστήσει απειλητικό το βαθμό κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο πρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών (Royal Society) Μάρτιν Ρις.
Στο συμπόσιο -στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι Νόμπελ Φυσικής, Χημείας, Οικονομίας, Ειρήνης και Λογοτεχνίας- παρέστησαν ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Στίβεν Τσου (ο οποίος δεν υπέγραψε το μνημόνιο), ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ρατζέντρα Πασάουρι και η Κενυάτισσα κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης του 2004 Ουανγκάρι Μααθάι.
Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι απαιτείται ένας προϋπολογισμός διοξειδίου του άνθρακα -ο οποίος θα θέτει όριο στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- για τη μέτρηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2020 και 2050. Δήλωσαν, παράλληλα, ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να θέσουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 25% με 40%, το 2020.
Ο στόχος αυτός είναι υψηλότερος από τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει, το 2020, τις εκπομπές στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 1990.
«Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν έκαναν στην πραγματικότητα τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, αυτό είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ρατζέντρα Πασάουρι.
«Πιστεύω ότι ο Ομπάμα θα πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή του και να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις του για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Γερουσία» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ωκεανογραφίας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Τζέιμς Μακάρθι είπε πως το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ παρακολούθησε τις εργασίες του συμποσίου καθ' όλη τη διάρκεια του τριήμερου αποτελεί «αξιοσημείωτη» ένδειξη για το βαθμό ενδιαφέροντος της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.
«Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κυλά και πάλι η αμερικανική μηχανή καινοτομίας, μπορούμε να μάθουμε από αυτούς» επισήμανε με τη σειρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις, στη Γερμανία, Γιόαχιμ Σελνχούμπερ, ο οποίος οργάνωσε το πρώτο Συμπόσιο Κατόχων Νόμπελ το 2007.
Αποκάλεσε τη συνάντηση «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εγκεφάλων στον πλανήτη» και εκτίμησε ότι λόγω του κύρους των συμμετεχόντων η έκκλησή τους «μπορεί να αποδειχθεί πιο ζωτικής σημασίας από πολλές μαζικές διαδηλώσεις».

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top