Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Δημοπράτηση του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας-Σημαντικά οφέλη!...

Στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή της πολύ-αναμενόμενης εδώ και χρόνια νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα προχωρεί, πλέον, μετά από χθεσινή απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΔΕΗ! Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση, δημοπρατείται, έτσι, η 5η μονάδα στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, η οποία θα έρθει να δώσει μια πραγματικά ανάσα και καθαρότερο περιβάλλον στην περιοχή μας, αλλά και πολλαπλά οφέλη, όπως τόνισε, άλλωστε, και ο ίδιος ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, στην έκτακτη δήλωσή του μετά τη θετική αυτή εξέλιξη. Να σημειωθεί πως ο διεθνής αυτός διαγωνισμός θα αφορά σε μονάδα ισχύος 550-600 MW, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, η οποία και θα αξιοποιήσει τον λιγνίτη υφιστάμενων και νέων υπό ανάπτυξη ορυχείων, στην Ποντοκώμη και τη Μαυροπηγή. Η δήλωση του νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή έχει ως εξής: «Είναι μια ημέρα σημαντική για τον τόπο μας, μια δικαίωση αγώνα, προσπαθειών και πίστης στο στόχο και του δικού μου, αλλά και μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, αλλά και του συνόλου της τοπικής μας εκπροσώπησης. Ο νέος ΑΗΣ που αποφασίστηκε να δημοπρατηθεί από τη ΔΕΗ έχει προϋπολογισμό ύψους 1,3 δις ευρώ, ηλεκτρική ισχύ 550-660 ΜW και θερμική ισχύ, δηλαδή για τηλεθέρμανση, 140 ΜW. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ είναι θετική και κομβική για τις εξελίξεις στον τόπο μας.
Τη χαιρετίζω και εκφράζω την ικανοποίησή μου, ταυτόχρονα, όμως, θέλω να τονίσω ότι δικαιώνεται και ο αγώνας μας ως τοπική κοινωνία, αλλά και ο αγώνας μας να στηρίξουμε το εθνικό καύσιμο του λιγνίτη και ιδιαίτερα σε χρονικές στιγμές του προηγούμενου διαστήματος που υπήρχε μεγάλη κουβέντα όσον αφορά στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες προσφοράς στην ενεργειακή επάρκεια και στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση, εκτός από τη βέλτιστη καύση λιγνίτη που θα πετύχει με τα νέα δεδομένα και την ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων του θα παρέχει ένα μεγάλο όφελος στην εθνική μας οικονομία, θα βελτιώνει σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος του αέρα στην περιοχή μας και εννοώ τα μικροσωματίδια, αλλά και θα τζιράρει σημαντικά και θετικά την τοπική μας αγορά, θα δώσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στη φάση κατασκευής. Επίσης διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή λιγνίτη και στη λειτουργία του σταθμού και κλειδώνει και το ικανοποιημένο και ήδη κλεισμένο αίτημά μας για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής».
Στη συνέχεια, ο κ. Δακής ολοκλήρωσε τη δήλωσή του προς τα τοπικά ΜΜΕ λέγοντας ότι «ως νομάρχης Κοζάνης και ως Ν.Α., αλλά και ως πρόεδρος του Συμφώνου Συνεργασίας και Συνύπαρξης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι αγωνίστηκαν και συνέδραμαν για να πετύχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Είναι μια κομβική εξέλιξη, για την οποία καταδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο πως η σύνθεση, ο κοινός αγώνας της κοινωνίας μας μπορεί να παράξει θετικά αποτελέσματα. Επίσης υπάρχει η βούληση για να τρέξουν οι διαδικασίες με τον γρηγορότερο τρόπο, τόσο από πλευράς γραφειοκρατικής και θεσμικής, όσο και από κάθε διαδικασία. Και θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτή την κατεύθυνση ο στόχος, η βούληση και τα συμφέροντα της τοπικής μας κοινωνίας, όσο και της ΔΕΗ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και σε πολλά επίπεδα ταυτίζονται. Είναι ένα θετικό βήμα και, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει και διεκδικούμε, προσδοκούμε από τη ΔΕΗ να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην ικανοποίηση των χρόνιων και πάγιων αιτημάτων της τοπικής μας κοινωνίας. Και το μεγάλο ζητούμενο για εμάς είναι η ταχύτητα μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, παρά τη βαρβαρότητα της μετακίνησης των κατοίκων…Ταυτόχρονα, θέλω να επισημάνω πως η επένδυση αυτή και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ ενισχύει τον στρατηγικό της ρόλο στο ενεργειακό σύστημα της χώρας μας…»

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Παναγιώτης Πλιάτσιος


Βέβαια, για τον πονηρό όρο που λέει ότι «η δημοσίευση της προκήρυξης θα γίνει, εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις για την ακώλυτη εκτέλεση του έργου, ιδίως της συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής», δεν γίνεται λόγος από το Νομάρχη...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η απορία του "καλοθελητή":
Η ΔΕΗ βιάζεται για την απαλλοτρίωση των 2 (δυο) οικισμών.
Οι κάτοικοι, έτσι, όπως έχει διαμορθωθεί η κατάσταση (όλα αυτά τα χρόνια απο αυτούς που μας εκπροσωπούν) θέλουν, να φύγουν μια ώρα γρηγορότερα.
Το πρόβλημα πού είναι?
Στίς μίζες?

Ανώνυμος είπε...

v είπε...
Δηλαδή θα πάρετε επιτέλους το πολυπόθητο ΦΕΚ για τη μετεγκατάσταση ή πάλι θα τρέχετε σαν το Βέγγο?

Οι υποδομές στούς 3 δήμους τελείωσαν και το μόνο πρόβλημα είναι το ΦΕΚ?

Ανώνυμος είπε...

Το θέατρο του καραγκιόζη καλά κρατά να δούμε και τους πρωταγωνιστές

Ανώνυμος είπε...

Αν δε δεις ΦΕΚ πρώτα.... ούτε υποδομές πρόκειται να δεις, ούτε και μετεγκατάσταση. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι εν έτη 2009 υπάρχει ακόμη κόσμος που δε γνωρίζει βασικά πράγματα και αφήνεται να παραπλανάται από τα τρικ και τα λογοπαίγνια των τεχνοκρατών και των πολιτικών (ή πολιτικάντηδων καλύτερα)! Σας έχουν βάλει να τρώγεστε μεταξύ σας γιατί έτσι τους βολεύει, κι εσείς ( ή κάποιοι από εσάς) δε λέτε να το καταλάβετε ! Βρίσκουν και κάνουν δηλαδή αγαπητοί ! Ξυπνήστε επιτέλους !!!

Ανώνυμος είπε...

Σκοπός είναι να ξυπνήσουν οι εκπρόσωποι μας.
Εμείς ξυπνήσαμε, αυτοί δεν το κατάλαβαν!!!!
Και έχουν την εντύπωση, ότι μας δουλεύουν!!!!

 
back to top