Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Περιφρονείται η παράδοση και η υγεία μας...


Παγκοσμίως γνωστό είχε γίνει το Ανθοχώρι της Μεγαλόπολης! Με ποιον τρόπο; Το πασίγνωστο περιοδικό «Time» είχε κάνει ειδική αναφορά στην Εκκλησία αυτού του μικρού χωριού, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα, νότια της Μεγαλόπολης. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι ενώ όλη η περιοχή ήταν σκαμμένη από τη ΔΕΗ που κάνει εξόρυξη λιγνίτη, η Εκκλησία παρέμεινε ανέγγιχτη και εστέκε πάνω σε έναν λόφο, που έχει δημιουργηθεί από τις εργασίες.


Στο δημοσίευμα του, το περιοδικό «Time» ανάφερε ότι αυτή η εκκλησία βρισκόταν κοντά στη Μεγαλόπολη, στην Ελλάδα, και ότι ήταν μέρος ενός χωριού. Την εικόνα της Εκκλησίας «τράβηξε» ο Βρετανός φωτογράφος Stuart Franklin το 2007. Ήδη, τότε τα συνεργεία «είχαν ισοπεδώσει τα άλλα κτήρια και είχαν ξύσει έξω τη γη για να εξαγάγουν το λιγνίτη (καφετής άνθρακας), που χρησιμοποιήθηκε για να τροφοδοτήσει με καύσιμα έναν κοντινό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα συνεργεία ήταν πάρα πολύ προληπτικά για να καταστρέψουν ένα ιερό μέρος». Και το δημοσίευμα συμπλήρωνε ότι «το οικοδόμημα είναι τώρα απρόσιτο».
Το οικοδόμημα αυτό αλλά και τόσα άλλα πλέον δεν υπάρχει. Μόνο οι φωτογραφίες ποια θα μας θυμίζουν πως κάποτε υπήρξε...Η εκκλησία ξεχώριζε στο τοπίο πάνω σε ένα λόφο, κατέρρευσε όμως μόνη της στις 29 Νοεμβρίου 2008...Την κατάρρευση και καταστροφή του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ανθοχώρι Αρκαδίας, κοντά στη Μεγαλόπολη, έφερε ως παράδειγμα ο γενικός γραμματέας της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Βασίλειος Πετράκος για να τονίσει «την περιφρόνηση της παράδοσης» από την πλευρά της Πολιτείας κατά την χθεσινή παρουσίαση του έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2008 .
Στο τέλος της ομιλίας του επανήλθε μιλώντας για «την εκ μέρους του κράτους σε θρησκευτικό ίδρυμα παραχώρηση για εκμετάλλευση δύο αρχαιολογικών χώρων» (σ.σ.: υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου) και για «την εγκατάσταση μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο φημισμένο πεδίο μάχης της Χαιρώνειας» αφήνοντας αιχμές: «Εκείνο που κάνει εντύπωση αλλά μένει ανεξήγητο είναι ότι και στις τρεις περιπτώσεις η συγκατάθεση παραχώρησης προήλθε από εκείνους που είναι από το νόμο και την επιστήμη ταγμένοι να προστατεύουν τα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους».
Στην περιοχή μας έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφής αρχαιολογικών χώρων στο βωμό της "ενεργειακής επάρκειας" ουκ ολίγες φορές. Λίγο πριν το Πάσχα είχαμε όλοι γίνει μάρτυρες μιας ακόμα διαμαρτυρίας κατοίκων για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η (Δ)ΕΗ Α.Ε από τους κατοίκους του Κομάνου Κοζάνης για τον δικό τους εμπαιγμο, όσο αφορά την εκκλησία του χωριού τους...


(Πηγή Βίντεο: Μαυρίδης Κώστας)

Το θέμα είναι όμως πως η (Δ)ΕΗ Α.Ε δεν περιφρονεί μόνο τις παραδόσεις αλλά και τους ανθρώπους της περιοχής αφού εκτός του γεγονότος πως πολύ συχνα αθετεί τις υποσχέσεις τις σε διάφορα θέματα βάζει σε καθημερινό κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχης μας, με τη συγκατάθεση φυσικά εκείνων που είναι από το νόμο και την επιστήμη ταγμένοι να προστατεύουν τα μνημεία, τους ιστορικούς τόπους και την υγεία μας...

Για το Ανθοχώρι είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν με την παρακάτω ανάρτηση (http://pontokomicom.blogspot.com/2008/10/blog-post_08.html)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ξανανοιώσει και να ξανακατοικηθεί το Ανθοχώρι, πρέπει να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά και να ανακατασκευαστεί με τους κατοίκους του, είναι ζήτημα αρχής, πρέπει αυτό να γίνει με την αρχαιολογική-αρχσιομετρική μέθοδο και επιστήμη.

 
back to top