Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Κοινές μονάδες με ιδιωτικούς ομίλους σχεδιάζει η ΔΕΗ...


Η πρόταση αφορά κυρίως νέες μονάδες, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε κοινοπραξία με τρίτους, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο νέο σχήμα με 51% και η ΔΕΗ με 49%. Το νέο σχήμα προβλέπει τη δημιουργία αυτόνομων μικτών εταιριών για κάθε μονάδα
Το ενδεχόμενο συνεργασιών με τρίτες εταιρείες για τη δημιουργία νέων μονάδων -στο μοντέλο της συνεργασίας με τη Χαλυβουργική- είναι πιθανόν να εξετάσει η ΔΕΗ.
Πρόκειται για σχέδιο που έχει συζητηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι δεν θα απέκλειαν μία μερική αναπροσαρμογή του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ, δεδομένης της κρίσης και της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Το σχήμα
Η πρόταση δεν αφορά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών μονάδων, αλλά κυρίως νέες μονάδες, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε κοινοπραξία με τρίτους, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο νέο σχήμα με 51% και η ΔΕΗ με 49%.
Το νέο σχήμα, που προβλέπει τη δημιουργία αυτόνομων μεικτών εταιρειών για κάθε μονάδα, στην οποία κάθε εταίρος θα συνεισφέρει το κεφάλαιο που του αναλογεί, θα προστάτευε τη ΔΕΗ από ενδεχόμενες ενστάσεις της Κομισιόν για περαιτέρω επέκταση και ταυτόχρονα θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
Θεωρείται, όμως, σχεδόν βέβαιο ότι ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ειδικά αν εφαρμοστεί για μονάδες που έχουν ήδη εξαγγελθεί στο πλαίσιο του τελευταίου business plan.
Συνδικαλιστές έχουν ήδη θορυβηθεί από φήμες που κυκλοφορούν περί συνεργασίας της επιχείρησης με την Τέρνα στο πρότζεκτ της Φλώρινας, πρόταση που φέρεται να έχει θέσει στο τραπέζι ο όμιλος και διαμηνύουν την κάθετη αντίθεσή τους.
Η Τέρνα διαθέτει άδεια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη στη Φλώρινα, στην ίδια δηλαδή περιοχή που η ΔΕΗ σχεδιάζει τη προσθήκη δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στον σταθμό της Μελίτης.

Διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός που προκήρυξε η ΔΕΗ για τη δημιουργία της μονάδας, ισχύος περίπου 400 MW, έληξε άγονος, επειδή, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν τότε κύκλοι της επιχείρησης, ήταν δύσκολο να βρεθεί στην αγορά εξοπλισμός για μονάδα αυτού του μεγέθους, καθώς οι ανθρακικές μονάδες που κατασκευάζονται διεθνώς είναι είτε μεγαλύτερες είτε μικρότερες.
Η «συγχώνευση» των δύο μονάδων σε μία, της τάξης των 800 MW, είναι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η πρόταση που έχει τεθεί. Η ΔΕΗ, πάντως, έχει ανακοινώσει ότι θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό, μετά από τροποποίηση των αρχικών προδιαγραφών.

Πηγή: Ημερησία-Μανταλένα Πίου

1 σχόλιο:

nikos είπε...

Καλά αυτές της μπούρδες έμαθαν και λένε ,εδώ λιγνίτη δεν έχουν για υπάρχουσες μονάδες θα έχουν για καινούργιες .Είμαστε για κλάματα .

 
back to top