Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ακυρώθηκε η απόφαση για το «δημοψήφισμα» της Μαυροπηγής...

Στην ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαΐδας προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής. Η απόφαση στηρίχθηκε νομικά στο γεγονός ότι δεν εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με το οποίο αποφάσισαν οι κάτοικοι για το που θα μετεγκατασταθεί η Μαυροπηγή. Ο δήμος Πτολεμαΐδας από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι δεν έγινε δημοψήφισμα αλλά ψηφοφορία για την επιλογή χώρου και επιφυλάσσεται να προσφύγει κατά της απόφασης της επιτροπής του άρθρου 152, στα διοικητικά δικαστήρια.

Πηγή: Τα Νέα της Πτολεμαΐδας

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο σοφός λαός λέει την παροιμία:
"Δύο γαϊδάροι μαλώνανε σε ξένο αχερώνα".
Nα τους χαιρόμαστε τους εκπροσώπους μας!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ο Γρηγορακης μας δεν παραιτήθηκε μετά από αυτήν την απόφαση .Είδατε ποτέ γάιδαρο να καεί …

Ανώνυμος είπε...

Ο Γρηγοράκης γιατί να παραιτηθεί?
Τα συμφέροντα του κοιτάει.
Οι εκπρόσωποι της "ΜΑΥΡΗΣ ΠΗΓΗΣ" ΠΟΥ ΖΟΎΝ και βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα, άραγε με ποιό σκεπτικό κάνουν ορισμένες ενέργειες?
Δεν θέλω να γίνω κακοπροαίρετος-η αλλά αναρωτιέμαι, μήπως εκπροσωπούν τα συμφέροντα της ΔΕΗ?
Γιατί τους κατοίκους συμφέρει, να φύγουν πιο γρήγορα απο το σεληνιακό τοπίο.
Εως το 2013, τελειώνουν οι υποδομές για τον καινούριο οικισμό?

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΤΗΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ ΕΙΤΕ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΟΥ Κ. ΠΑΡΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΜΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΗΓΗΣ. SOYRDAKIA

Ανώνυμος είπε...

Συμφέρει ή όχι η ενέργεια της Μαύρης Πηγής.

Απλά πράγματα.
1. Υπάρχει κάποιος άλλος έξω από το σύλλογο Μαύρης Πηγής που ενδιαφέρεται για τη μετεγκατάσταση; Για να δούμε. Η Ποντοκώμη από το δημοψήφισμά της και μετά υπέγραψε σύμβαση με την ΑΝΚΟ ΑΕ , 800.000 ευρώ για Νομική και Τεχνική υποβοήθηση υλοποίησης του εγχειρήματος. Δέκα συνεδριάσεις με την ΑΝΚΟ μεταξύ Ποντοκώμης , Κοζάνης , Νομάρχη και ΑΝΚΟ , για καθορισμό τακτικής , και προγραμματισμό ενεργειών. Η Μαυροπηγή είναι απούσα. Φταίει η «Μαύρη Πηγή»;
2. Η « Μαύρη Πηγή» μόνος σύλλογος απ’ όλο το Νομό δεν παράτησε τον αγώνα της Μαυροπηγής , που ξεκίνησε από το 1995 , όταν πλάκωσαν τα ΜΑΤ κατά το 2000, δεν παραδόθηκε στο ρεαλισμό και στις υποσχέσεις της ΔΕΗ , μα προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας και κέρδισε δικαιώματα για την Μαυροπηγή , με πρώτο την κατάρρευση των όρων των περιβαλλοντικών , που δεν περιλάμβαναν τον όρο μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής. Παρόλη την καλή θέληση της ΔΕΗ , η ΔΕΗ αρνείται αποφάσεις του ΣΕ και λυσσαλέα προσφεύγει σε τεχνάσματα για να καθυστερήσει τι;;; Έχετε καταλάβει εσείς οι –καλοθελητές –της ΔΕΗς . Αν εμμένει στο ΣΕ η «Μαύρη Πηγή» , είναι για να «κλειδώσει» η μετεγκατάσταση.
3. Η «Μαύρη Πηγή» ήταν η μόνη που παραβρέθηκε τον Φεβρουάριο το 2007 , όταν ο Κ Νομάρχης απέρριπτε τους περιβαλλοντικούς όρους ορυχείου Ποντοκώμης , και μετά από πολύωρες συζητήσεις –προσωπικές συναντήσεις κλπ , κατάφερε να ενσωματώσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο απόφαση για μετεγκατάσταση Μαυροπηγής-Ποντοκώμης. (οι καλοθελητές που ήτανε;;;)
4. Η «Μαύρη Πηγή» μαζί με την Ποντοκώμη , κάλεσε το Συνήγορο του Πολίτη , εξέθεσε το πρόβλημα και σήμερα (Μάιος 2009) ο Συνήγορος του Πολίτη έχει βομβαρδίσει υπουργεία και Περιφέρεια , να απαντήσουν αναλυτικά , τι έχουν κάνει για τη Μετεγκατάσταση Μαυροπηγής-Ποντοκώμης, ένα ολόκληρο τμήμα του Συνηγόρου του Πολίτη , ασχολείται πλέον με το θέμα μας. Οφείλετε άραγε στους καλοθελητές της ΔΕΗ;;;
5. Αποκλείστηκε ότι θα καθυστερήσει έτσι η διαδικασία μετεγκατάστασης Μαυροπηγής; Εκείνοι που έχουν τη θεσμική υποχρέωση να την κινήσουν ρωτήθηκαν από σας τι ακριβώς έχουν κάνει και τι ακριβώς έχουν πετύχει μέχρι τώρα;;
6. Η ΔΕΗ , έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη μετεγκατάσταση την αποδοχή της από τους κατοίκους των χωριών μας. Για να το διασφαλίσει αυτό ζήτησε να προχωρήσουν ι διαδικασίες εύρεσης χώρου υποδοχής. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την απόλυτη θέληση της «Μαύρης Πηγής» για μετεγκατάσταση του χωριού. Άλλωστε επί 15 χρόνια το προσπαθεί , όταν άλλοι δεν προσπαθούσαν παρά να μη διαταράξουν τα σχέδια της ΔΕΗ , όπως τα διαβίβαζαν προ αυτούς οι προϊστάμενοι ή διευθυντές τους στη ΔΕΗ.
7. Και πάλι , όταν η ΔΕΗ θαπρεπε να προσφέρει στη Μαυροπηγή , κατά την περίοδο των προσλήψεων εννοώ, μόνο η «Μαύρη Πηγή» κατάλαβε την αδικία εις βάρος των παιδιών της Μαυροπηγής και προχώρησε σε ένσταση κατά του διαγωνισμού.
8. Όταν η έλευση του αγωγού τηλεθέρμανσης και της σιδηροδρομικής γραμμής που περνάνε μέσα από το νέο ορυχείο , ανησύχησαν τους συλλόγους Μαυροπηγής -Ποντοκώμης και πάντα σε σχέση με τη μετεγκατάσταση των χωριών μας, ο Δήμος Πτολεμαΐδας δε δέχτηκε να μας απαντήσει (ο κ Δήμαρχος δέχονταν να απαντήσει μόνο σ’ εμένα….) , ενώ ο Δήμαρχος Υψηλάντη ομόφωνα στήριξε το έγγραφο των συλλόγων , και το έστειλε με τις υπογραφές των συμβούλων στον Κ Αθανασόπουλο. Έκπληκτος ο κ Αθανασόπουλος για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας προχώρησε σε έρευνα και αναμένεται και πάλι η απάντησή του , αν και πόσο επηρεάζουν αυτά τα δύο έργα τη μετεγκατάσταση των οικισμών μας.
9. Τέλος τα περί ‘κοζανιτών’ πρέπει να πάψουν. Τεράστια ευθύνη φέρουν σύμβουλοι του Δημάρχου Πτολεμαΐδας για το πρόσωπο του Εμμανουήλ. Άκουσα ο ίδιος την άποψή τους ότι είναι υπέρ της Κοζάνης. Δυστυχώς πρέπει να τονιστούν τα εξής: Όλα τα παιδιά του συλλόγου «Μαύρη Πηγή» είναι εορδαίοι, μένουν Μαυροπηγή ή Πτολεμαΐδα , και ναι η άποψή τους μπορεί να μην ήταν το Κουρί αλλά η περιοχή με τη μηδενική ρύπανση στην περιοχή μας , η περιοχή του Δήμου Μουρικίου. Δεν είναι Εορδαία κι αυτή. Ζήτησαν λοιπόν για το Κουρί να ξέρουν πόσο απέχει από τα ορυχεία. Ποια η κατεύθυνση από τα Ορυχεία; Τι ρύπανση έχει τώρα η περιοχή και τι θα έχει στο μέλλον. Δεν μπορεί να επιχαίρει η Πτολεμαΐδα ότι δεν έχει ρύπανση διότι φυσάνε βοριάδες , και το Κουρί να βρίσκεται νότια (δηλαδή να βομβαρδίζεται από τους βόρειους ανέμους) του ορυχείου Αμυνταίου. Η περιοχή κρίθηκε ακατάλληλη από την ΑΝΚΟ για την Ποντοκώμη. Η ΑΝΚΟ ανέλυσε στους κατοίκους της Μαυροπηγής τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε περιοχής υποδοχής τους;
10. Εσύ που αντιδράς στην ακύρωση , μπορείς να απαντήσεις, ή αυτοί με τους οποίους συνδιαλέγεσαι σου απαντούν αν τα παιδιά σου θα πάνε σε καλύτερο ή χειρότερο περιβάλλον από τη Μαυροπηγή με επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία;
11. Σε όσους λοιπόν λένε ότι η υπόθεση της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής θα πάει πίσω …πχ δύο χρόνια ,ΑΜΕΣΑ ΡΩΤΙΣΤΕ ΤΟΥΣ : « Πού την πήγατε εσείς που την διαχειρίζεστε θεσμικά τον τελευταίο χρόνο;» Ζητήστε έστω και ένα έγγραφο της αλληλογραφίας τους με οποιονδήποτε για την υλοποίηση του στόχου που τους έχει ανατεθεί. Επαναλαμβάνω , έστω και ένα έγγραφο της αλληλογραφίας τους.
12. Υπάρχουν τέλος όπως φαίνεται καθαρά δύο τάσεις. Από τη μια των του κυκλώματος «μην αντιδράτε , εμείς ξέρουμε , διακυβεύονται , συμφέροντα, άστα σε μας κλπ) και η άλλη που λέει μπορείς , τώρα , διεκδίκησε. Βέβαια θα κουραστείς , θα κατηγορηθείς , θα συκοφαντηθείς. Η αξιοπρέπεια όμως , που είναι μια διαχρονική αξία και χαρακτηρίζει ανθρώπους διαχρονικά θα καταδείξει το απόλυτο δίκαιο της στάσης των δεύτερων , όταν οι πρώτοι χάσουν την μικροεξουσία που με μαεστρία διαχειρίζονται στον παρόντα χρόνο , εκφράζοντας τα συμφέροντα ποιών;

Αθανασιάδης Ανδρέας
Πρόεδρος Συλλόγου Περιβάλλοντος
Ποντοκώμη

Ανώνυμος είπε...

Αρχισε ο (αγώνας) των εκπροσώπων της "ΜΑΥΡΗΣ ΠΗΓΗΣ", το 1995.
Ποιά τα αποτελέσματα?
Σύμφωνα με την σειρά των ερωτήσεων, σου διατυπώνω την άποψη μου.
1.Εγώ δεν ξέρω, ποιός φταίει, υποθέσεις κάνω, ο σύλλογος θα εξηγήσει, στους κατοίκους ποιός ευθύνεται.
2.Όταν πλάκωσαν τα ΜΑΤ το 2000, ας μας απαντήσει ο σύλλογος, πόσα παιδιά του χωριού, προσεληφθήκαν στην ΔΕΗ ή άλλον φορέα?
Όλοι αγωνισθήκαμε και φάγαμε δακρυγόνα.ΟΧΙ ΜΕΡΙΚΟΙ.
Γνωρίζαμε ότι η μετεγκατάσταση, θα αργούσε,όμως το μόνο που πετύχαν, ήταν προσλήψεις "ολίγων ημετέρων".
Αυτός ήταν ο στόχος μας?
Η μετεγκατάσταση κλείδωσε το 2007 προεκλογικά.
3.Οι καλοθελητές ήταν, εκεί που έπρεπε.
4.Δεν μας ενδιαφέρει τι έκανε με "παροτρύνσεις" της Ποντοκώμης.Το τι κάνει με δική της πρωτοβουλία, να γνωρίζουμε.
5.Εκείνοι που έχουν την θεσμική υποχρέωση, θα πάρουν έμπρακτα την απάντηση τους.
6.Η ΔΕΗ βιάζεται, επιχείρηση είναι. ΑΥΤΟΙ 15 χρόνια προσπαθούν?
Τα έργα μιλάν.
7."ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ". Ο διαγωνισμός αυτός ήταν γνωστό, ότι θα διεξαχθεί πριν 2 χρόνια, τότε έπρεπε να γίνουν οι ενέργειες, αν όχι απο το 2000,μετά το ξύλο και τα δακρυγόνα, οι ιδιοι ήταν και συνεχίσουν, να παραμένουν στις θέσεις τους, μερικοί μάλιστα εδώ και μια 20ετία (ΗΜΟΥΝΑ ΝΙΑ ΚΑΙ ΓΈΡΑΣΑ) μόνο ένας είχε την ευθυξία, να παραιτηθεί.
8.Ο σύλλογος Ποντοκώμης γιατί συνεργάζεται με τον δήμαρχο, και αυτοί όχι?
ΜΟΝΟ η μια πλευρά φταίει?
Αν ναί, οφείλουν, να τα βρούν γιατί είναι ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ των κατοίκων.
9.Για το ερώτημα αυτό, αφού το 51% των κατοίκων θέλει "ΚΟΥΡΙ". Ας σεβαστούμε την θέληση της πλειοψηφίας.
10.Αντιδρώ στην ακύρωση, γιατί χρονοτριβούμε.
Ο καθένας έχει μυαλό και κρίση, αφού ενημερώθηκαν στον κατάλληλο χρόνο και αποφάσισαν 'ΚΟΥΡΙ","εμάς δεν μας πέφτει λόγος".
Η δική μου ερώτηση είναι:
Αυτοί οι κάτοικοι της ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ και ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ που επέλεξαν τον δήμο ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ, οι σύλλογοι σας, θα απαιτήσουν απο την κυρία ΒΡΥΖΙΔΟΥ να κάνει τις υποδομές για την εγκατάσταση των 300 περίπου οικογενειών?
11.ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΩ, ΓΙΑΤΙ μπορώ να τους απαντήσω με την ψήφο μου στην ώρα των εκλογών.

12.Η αξιοπρέπεια όμως , που είναι μια διαχρονική αξία και χαρακτηρίζει ανθρώπους διαχρονικά θα καταδείξει το απόλυτο δίκαιο της στάσης των δεύτερων , όταν οι πρώτοι χάσουν την μικροεξουσία που με μαεστρία διαχειρίζονται στον παρόντα χρόνο , εκφράζοντας τα συμφέροντα ποιών;
ΣΥΜΦΩΝΩ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Η ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΟΝ Κ. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟ. ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΟΝΤΟΚΩΜΙΤΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ? ΡΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ( ΣΕ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ) ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΕΜΙΣΘΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ. ΑΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΞΥΠΝΕ ΦΙΛΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΝΤΩΚΟΜΗ ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΣΕ ΛΑΒΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΩΣ ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΜΜΙΣΘΟΥ ΚΡΙΤΗ

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ, απλά σου εξηγώ, ότι απο την στην στιγμή που 3 (ΤΡΕΙΣ) δήμοι του νομού μας είναι διατεθιμένοι να κάνουν υποδομές και να υποδεχθούν κόσμο 2 (ΔΥΟ) χωριών υπο μετεγκατάσταση.
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ να σεβαστούν το αποτέλεσμα της απόφασης των κατοίκων, και να ενδιαφέρονται για τις ενέργειες αποπεράτωσης των υποδομών στους 3(ΤΡΕΙΣ) αυτούς δήμους.
Σημαντικός αριθμός κατοίκων επέλεξε και τους 3 (ΤΡΕΙΣ) δήμους.

Τούς ψηφοφόρους τους ενδιαφέρει η ουσία των ενεργειών και η αποτελεσματικότητα τους.
ΟΧΙ ΟΙ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ.

 
back to top