Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Η απειλή των κλιματικών αλλαγών στην ανθρώπινη υγεία...


Οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως για την ανθρώπινη υγεία στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με μία από τις πιο έγκυρες ιατρικές επιθεωρήσεις, το βρετανο-αμερικανικό περιοδικό Λάνσετ.
Σε συνεργασία με ερευνητές από το University College του Λονδίνου, οι συντάκτες του περιοδικού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πέρα από πανδημίες και ιούς, οι αλλαγές που επιφυλάσσει το μέλλον λόγω των δραστικών μεταβολών στο κλίμα απειλούν μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερες ζωές. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη μελέτη της ικανότητας προσαρμογής των δημοσίων υπηρεσιών υγείας απέναντι στις υγειονομικές απειλές.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στο μαζικό μεταναστευτικό κύμα που αναμένεται να δημιουργηθεί λόγω των κλιματικών αλλαγών, στη διεύρυνση του χάσματος και της ποιότητας περίθαλψης μεταξύ πλουσίων και φτωχών λόγω των μεταβολών στο περιβάλλον, αλλά και την παγκόσμια αστάθεια που θα προκαλέσει η ανεπάρκεια τροφίμων και νερού για τον υπερβολικό αριθμό των μελλοντικών κατοίκων του πλανήτη. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση της Ινδίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατάρτιση σχεδίων για την ανέγερση ενός ατσάλινου τείχους δύο μέτρων με συρματόπλεγμα σε μήκος 4.500 χιλιομέτρων στα σύνορά της με το Μπαγκλαντές για να κρατήσει μακριά τους μελλοντικούς περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.
Οι συντάκτες και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα τονίζουν ότι πρέπει και οι γιατροί ανά τον κόσμο να οργανωθούν σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, σημειώνεται η ανάγκη βελτίωσης της οργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών υγείας, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που επιφυλάσσουν οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές.

Πηγή:www.kathimerini.gr-Θανάση Γκαβού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top