Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Βαρόμετρο για την ατμοσφαιρική ρύπανση τα δέντρα...


Αν θέλουμε να μάθουμε πόση ατμοσφαιρική ρύπανση είναι στον αέρα, μπορούμε να κοιτάξουμε το κοντινότερο δέντρο.
Οι βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ είπαν ότι μπορούν να μετρήσουν τα μικροσκοπικά αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια στα δέντρα των πόλεων, καθιστώντας τα φύλλα των δέντρων ακριβή μετρητή της ρύπανσης.
Η ρύπανση που βρέθηκε στα φύλλα των δέντρων προέρχεται από τις μηχανές των οχημάτων ή από τα εργοστάσια που καίνε ορυκτά καύσιμα, και παράγει ενώσεις που η λεπτή μορφή σκόνης γίνεται τοξική όταν εισπνέεται.
Τα αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια που εντοπίζονται στα φύλλα των δέντρων είναι στο ίδιο επίπεδο που ένας κανονικός άνθρωπος θα ανέπνεε στην εν λόγω περιοχή.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Barbara Maher, μελέτησε περίπου 30 δέντρα.
Αποδείχτηκε ότι μέσα σε 7 έως 10 ημέρες ένα ακριβές μέτρο μπορεί να ληφθεί για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια περιοχή.
Η Maher δήλωσε ότι ενώ προγραμματίζουν να συνεχίσουν να μελετούν περισσότερα δέντρα των πόλεων για να ολοκληρώσουν τα συμπεράσματα τους, τα τρέχοντα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάθε δέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όργανο ελέγχου ρύπανσης.
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρέχει τα πιο λεπτομερή αποτελέσματα για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανά περιοχή.
Τα αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, γεννητικά προβλήματα, εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές αν είναι συγκεντρωμένα για μακροχρόνια περίοδο σε μια περιοχή.
Η μελέτη της Maher κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση που προκαλείται από τα αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια είναι υψηλότερη μεταξύ 0-.3 μέτρων και 1.5-2 μέτρων, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που η ατμοσφαιρική ρύπανση θα εξετάζεται στο μέλλον.

Πηγή:Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top