Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Εντυπωσιακή τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας μένει στο ράφι για 25 χρόνια...

Την ώρα που ο πλανήτης αναζητά εναγωνίως νέους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, στα αζήτητα παραμένει πρόταση που κατατέθηκε προ 25ετίας υποσχόμενη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τις ηλεκτρικές συσκευές κατά 50%.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία ονομάζεται «διόρθωση συντελεστή ισχύος» (PFC) αντικαθιστά τον παραδοσιακό αντάπτορα εναλλασσόμενου ρεύματος και «εξαπατά» τη συσκευή προκειμένου να χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα πιο αποδοτικά.
Περιορίζοντας την ενέργεια που συνήθως χάνεται στα χάλκινα καλώδια, η εξοικονόμηση από το PFC μπορεί να φτάσει έως και στο 50%. Εάν το ποσοστό αυτό πολλαπλασιαστεί με τον τεράστιο αριθμό ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα οφέλη μπορούν να είναι ανυπολόγιστα.
Γιατί, όμως, στην αναζήτησή του για πράσινη ενέργεια, ο κλάδος καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών δεν έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα τη λύση του συντελεστή διόρθωσης ισχύος; Η απάντηση βρίσκεται κάπου μεταξύ άγνοιας και αδιαφορίας.
Όταν ανακαλύφθηκε η τεχνολογία PFC, η ενσωμάτωσή της στην παραγωγή ήταν εξαιρετικά δαπανηρή (50 δολάρια ανά συσκευή στις αρχές της δεκαετίας του 1980), ένα κόστος που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οι καταναλωτές. Εξάλλου, την εποχή εκείνη η εξοικονόμηση ενέργειας δεν ήταν συνειδητοποιημένη προτεραιότητα.
Σήμερα, όμως, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει άρδην. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, υπάρχουν παγκοσμίως περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια συσκευές στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία PFC.
Υπολογίζεται ότι εάν οι συντελεστές διόρθωσης ισχύος χρησιμοποιούνταν σήμερα ευρέως στις ΗΠΑ, το ετήσιο κόστος ενέργειας θα μειωνόταν κατά 3 δισ. δολάρια και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα περιορίζονταν κατά 24 εκατ. τόνους ετησίως.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top