Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Εξοικονόμηση ενέργειας με μαγνητική τεχνολογία...


Τα ενεργοβόρα ψυγεία και αιρ-κοντίσιον ίσως περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας χάρη σε μια υπό ανάπτυξη νέα τεχνολογία, η οποία βασίζεται στους μαγνήτες και υπόσχεται να οδηγήσει σε μια νέα γενιά συσκευών, που θα κάνουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Advanced Materials” (Προωθημένα Υλικά) βρίσκεται σε εξέλιξη από επιστήμονες του βρετανικού Imperial College του Λονδίνου, υπό την καθηγήτρια Λέσλι Κοέν, σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
Η νέα μαγνητική τεχνολογία ψύξης ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε συσκευές ουσιαστικά φιλικές προς το περιβάλλον, μειώνοντας μέχρι και κατά 30% την κατανάλωση ενέργειας από αυτές τις ενεργοβόρες συσκευές. Με βάση τη νέα τεχνολογία, θερμότητα δημιουργείται όταν ένα μαγνητικό πεδίο εφαρμόζεται σε μαγνητικά υλικά, όπως μαγνητικά κράματα. Στη συνέχεια με νερό ψυχραίνεται το υλικό και επιστρέφει στην αρχική θερμοκρασία του. Η θερμοκρασία του υλικού πέφτει κι άλλο, όταν το μαγνητικό πεδίο αφαιρείται τελείως.

Είναι ακριβώς σε αυτή την ιδιότητα πτώσης της θερμοκρασίας που έχουν εστιάσει την προσοχή τους οι ερευνητές, θεωρώντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια γκάμα προϊόντων. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η τεχνολογία «δουλεύει», αλλά για να τη βγάλουν από το εργαστήριο και να την ενσωματώσουν σε εμπορικά προϊόντα, πρέπει πρώτα να βρουν το κατάλληλο υλικό, το οποίο χρειάζεται να είναι άκρως αποδοτικό κατά την ψύξη.
Η ιδέα του μαγνητικού ψυκτικού πεδίου δεν είναι νέα και για πρώτη φορά προτάθηκε στη δεκαετία του 1920, αλλά μόνο κατά την τελευταία δεκαετία έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον γι’ αυτήν χάρη στην ανακάλυψη νέων υλικών με κατάλληλες ιδιότητες, τα οποία λέγονται μεταμαγνήτες.
Εκτός από τη βρετανο-αμερικανική επιστημονική ομάδα, και άλλες ερευνητικές ομάδες μελετάνε το φαινόμενο του μαγνητικού ψυκτικού πεδίου, αλλά η ομάδα του Imperial College, πέρα από τις δοκιμές αλλεπάλληλων υλικών για την αναζήτηση του καταλληλότερου, έχει επικεντρώσει την προσοχή της στο μικροσκοπικό επίπεδο, στις μικροδομές των διαφορετικών κραμάτων υλικών (δηλαδή στο πρότυπο των κρυστάλλων μέσα στα κράματα), καθώς θεωρεί ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην απόδοση της μαγνητικής ψύξης.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top