Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Το σούπερ-πυκνό δευτέριο ίσως αποδειχθεί το πυρηνικό καύσιμο του μέλλοντος...


Ένα υλικό, το υπερ-πυκνό δευτέριο, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές πιο βαρύ από το νερό και πιο πυκνό από το υλικό στον πυρήνα του Ήλιου, θα μπορούσε στο μέλλον να αποδειχθεί μια πολύτιμη πηγή ενέργειας, πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με τη σημερινή πυρηνική ενέργεια.
Σχηματική απεικόνιση μορίων δευτερίου Σχηματική απεικόνιση μορίων δευτερίου Οι σχετικές επιστημονικές έρευνες, που έχουν ήδη οδηγήσει στην παραγωγή μικρών ποσοτήτων του υπερ-πυκνού δευτέριου, γίνονται στο σουηδικό πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ από ερευνητές του Τμήματος Χημείας, υπό τον καθηγητή Λάιφ Χόλμλιντ.
Το υλικό αυτό είναι τόσο βαρύ, που ένας μικρός κύβος του με πλευρά μόλις 10 εκατοστών ζυγίζει 130 τόνους! Μέχρι τώρα μόνο μικροσκοπικές ποσότητες αυτού του υλικού έχουν παραχθεί από τους επιστήμονες. Νέες μετρήσεις, που έχουν δημοσιευθεί σε δύο επιστημονικά περιοδικά, δείχνουν ότι η απόσταση μεταξύ των ατόμων του υλικού αυτού είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την κανονική ύλη. Το υλικό παράγεται από βαρύ υδρογόνο (γνωστό και ως δευτέριο), γι’ αυτό ονομάζεται «υπερ-πυκνό δευτέριο».
Πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στο σχηματισμό των άστρων και ότι πιθανώς υπάρχει σε αέριους γίγαντες πλανήτες, όπως ο Δίας. Πέρα όμως από τη σημασία του για την αστροφυσική, το νέο υλικό μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ ενεργειακά αποδοτικό καύσιμο για την πυρηνική σύντηξη με λέιζερ.
Είναι δυνατό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να επιτευχθεί πυρηνική σύντηξη ανάμεσα σε πυρήνες δευτέριου, χρησιμοποιώντας υψηλής ισχύος λέιζερ, μια διαδικασία που μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
Μέχρι τώρα η σχετική τεχνολογία έχει δοκιμαστεί σε παγωμένο δευτέριο (γνωστό και ως «πάγος δευτέριου»), αλλά με φτωχά αποτελέσματα προς το παρόν, καθώς έχει αποδειχτεί υπερβολικά δύσκολο να συμπιεστεί ο πάγος δευτέριου σε βαθμό τέτοιο που να επιτευχθεί η υψηλή θερμοκρασία, η οποία απαιτείται για την πυροδότηση της σύντηξης.
Όμως το υπερ-πυκνό δευτέριο είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο πυκνό από το παγωμένο δευτέριο, γεγονός που καθιστά σχετικά πιο εύκολη τη δημιουργία αντίδρασης πυρηνικής σύντηξης με τη χρήση υψηλής ισχύος παλμών φωτός λέιζερ.
Σύμφωνα με τους σουηδούς ερευνητές, αν καταστεί εφικτή η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων υπερ-πυκνού δευτέριου, η σύντηξη των πυρήνων του μπορεί να γίνει η ενεργειακή πηγή του μέλλοντος. «Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε ότι είναι δυνατό», δήλωσε αισιόδοξα ο Χόλμλιντ.
Η σουηδική ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι είναι δυνατός ο σχεδιασμός της σύντηξης του δευτέριου με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγονται μόνο ήλιο και υδρογόνο ως προϊόντα της όλης διαδικασίας, που και τα δύο είναι απολύτως ακίνδυνα.
Δεν θα χρειάζεται έτσι να μπλέξει κανείς με το άκρως ραδιενεργό τρίτιο, που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί σε άλλους τύπους αντιδραστήρων σύντηξης στο μέλλον. Το δευτέριο είναι ένα ισότοπο του υδρογόνου, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο νερό.
Περισσότερα από ένα άτομο ανά δέκα χιλιάδες άτομα υδρογόνου έχουν πυρήνα δευτέριου. Το συγκεκριμένο ισότοπο (που συμβολίζεται με 2Η ή D) είναι γνωστό και ως «βαρύ υδρογόνο» και χρησιμοποιείται σήμερα σε ένα αριθμό πυρηνικών αντιδραστήρων με τη μορφή βαρέος ύδατος (D2O) και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στους αντιδραστήρες σύντηξης του μέλλοντος.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top