Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Μέθοδο για την επεξεργασία των σκουπιδιών αναζητά η Δυτική Μακεδονία...


Μέθοδο για τη μηχανική επεξεργασία και αξιοποίηση των σκουπιδιών αναζητά η Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιταγών, που επιβάλλουν από το 2010 να οδηγούνται στους ΧΥΤΥ μόνο υπολείμματα απορριμμάτων.
«Η ευρωπαϊκή πρακτική έχει εγκαταλείψει πλέον το μοντέλο των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και υιοθετεί τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Αυτό σημαίνει ότι στους ΧΥΤΥ θα πρέπει να καταλήγουν μόνο τα υπολείμματα της επεξεργασίας των σκουπιδιών», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, Δημοσθένης Μαυρίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια είναι να εφαρμοστεί κάποιος τρόπος επεξεργασίας των απορριμμάτων, ο οποίος, σε συνδυασμό πάντα με την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών, θα μειώσει σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στους ΧΥΤΥ, διασφαλίζοντάς τους μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη ημερίδα για την αειφόρο διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, κατά την οποία εκπρόσωποι εταιρειών παρουσίασαν συγκεκριμένες τεχνικές. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι θερμικές τεχνικές παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα, η αεριοποίηση με πλάσμα, η διαχείριση στερεών υπολειμμάτων από την αποτέφρωση, η αναερόβια χώνευση και διαχείριση βιοαερίου, η βιολογική επεξεργασία κ.ά.
«Μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, η εταιρεία συμβούλων με την οποία συνεργάζεται η ΔΙΑΔΥΜΑ θα προβεί στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου, με κριτήριο το χαμηλότερο δυνατό κόστος και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, σε μια περιοχή με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία», σημειώνει ο κ. Μαυρίδης.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει, με τη μέθοδο της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), η κατασκευή του εργοστασίου μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων, που εκτιμάται πως θα μπορεί να λειτουργήσει στα τέλη του 2011.

Πηγη: ΟΤΑ

Ακουμε οτι η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών, θα μειώσει σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών και ο κοσμος στη Δυτικη Μακεδονια ακομα δεν εχει δει μπλε καδους και καδους γενικα ανακτησης υλικων παροτι και αρκετα προγραμματα τρεχουν αλλα και ο πορος αναπτυξης υπαρχει...Κατα τα αλλα κοιτουν την περιβαλλοντικη επιβαρυνση της περιοχης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top