Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Βραβεία Περιβαλλοντικής Υποκρισίας 2009: And the winner is...


Οι πιο εξωφρενικές δηλώσεις για το περιβάλλον που έχουν γίνει από πολυεθνικές εταιρείες τέθηκαν σε ψηφοφορία στα πλαίσια του «Διαγωνισμού Περιβαλλοντικής Υποκρισίας 2009», με έξι πολυεθνικές να δίνουν μάχη για τον τίτλο και νικήτρια να αναδεικνύεται τελικά η σουηδική Vattenfall - εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού - εν αναμονή της Διεθνούς Επιχειρηματικής Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή (WBSCC).
Βραβείο, καθώς και τα «εύσημα» των διοργανωτών του «Διαγωνισμού Περιβαλλοντικής Υποκρισίας 2009», έλαβε επίσης και η Κυβέρνηση της Δανίας, για την βοήθεια που έχει προσφέρει στην εδραίωση του WBSCC, μιας συνόδου στην οποία «συρρέουν» οι πιο οικολογικά επικίνδυνες εταιρείες, καθώς και τα λόμπι τους, με μεγάλη δύναμη επιρροής στα συνέδρια του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
Η Vattenfall κέρδισε το βραβείο, με ποσοστό 39%, έναντι εταιρειών όπως η BP, η Shell, η Repsol, η ArcelorMittal και η DONG, καθότι προβάλει τον εαυτό της ως τον «υπερασπιστή του κλίματος», ενώ την ίδια στιγμή πιέζει τους πολιτικούς να συνεχιστεί η ίδια πολιτική χρησιμοποίησης άνθρακα, πυρηνικών και εικονικών ψευδολύσεων όπως τα αγροκαύσιμα. Η ίδια εταιρεία έχει παίξει τεράστιο ρόλο στη διοργάνωση του WBSCC, μέσω του «Combat Climate Change», ενός λόμπι που «ανήκει» σε αυτήν, και το οποίο προωθεί «οικολογικές τεχνολογίες», όπως η αποθήκευση άνθρακα στο υπέδαφος και η πυρηνική ενέργεια, ως λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ένα ακόμα «προσόν» το οποίο θα λαμβανόταν υπόψη στην επιλογή των ψηφοφόρων του Climate Greenwash Award 2009, ήταν και το πως διαφήμιζαν οι υποψήφιες εταιρείες τις υπηρεσίες τους, και τις λύσεις τις οποίες προτείνουν. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της BP, η οποία «καταπολεμά την κλιματική αλλαγή» με την απόκτηση του δικαιώματος εμπορίας εκπομπών, καθώς και αυτό της ArcelorMittal, κατόρθωμα της οποίας ήταν, μέσω του λόμπι της, η εξασφάλιση πλεονάσματος δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής από κυβερνήσεις, ενώ η ίδια απέτυχε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα «Βραβεία Περιβαλλοντικής Υποκρισίας 2009» οργανώνονται για να υποδείξουν το τρόπο με τον οποίο εταιρείες, οι οποίες άλλοτε αρνούνταν ακόμα και την ύπαρξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προωθούν το προφίλ της «οικολογικής» εταιρείας, για να κρύψουν την επιβλαβή περιβαλλοντικά πολιτική ατζέντα τους, προς αύξηση των κερδών τους. Μιλώντας εκ μέρους των οργανωτών των Βραβείων, ο συντονιστής τους Kenneth Haar δήλωσε ότι «οι έξι υποψήφιες εταιρείες χρησιμοποιούν διαφημιστικά και προπαγανδιστικά μέσα για να προσποιηθούν ότι είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Στην πραγματικότητα όμως οι εταιρείες αυτές προωθούν τη συνέχιση των παλιών ίδιων πρακτικών με την καύση ορυκτών καυσίμων και την εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα. Αυτού του είδους οι ψεύτικες λύσεις δε θα έπρεπε να έχουν θέση στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβρη. Χρειαζόμαστε επιτακτική δράση για να μειώσουμε τις εκπομπές τώρα και όχι αμφιλεγόμενες υποσχέσεις μελλοντικών τεχνολογιών ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα συνεχίζουν να μολύνουν σήμερα».

Πηγή: climategreenwash.org

Στην Ελλάδα οι πιο εξωφρενικές δηλώσεις για το περιβάλλον έχουν γίνει από την (Δ)ΕΗ Α.Ε....Αν γινόταν αντίστοιχος διαγωνισμός θα ήταν πρώτη και με διαφορά από τις υπόλοιπες εταιρίες... Θέση στα βραβεία θα διεκδικούσαν επίσης και αρκετοί φορείς αλλά και πρόσωπα της Δυτικής Μακεδονίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top