Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Αισιοδοξούν για επενδύσεις στη γεωθερμία από το 2010...


Ρεύμα από τα θερμά έγκατα της γης φιλοδοξούν το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και ειδικοί της αγοράς ότι θα αρχίσει να παράγεται στην Ελλάδα μέσα στο 2010. Τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν πριν από μία εβδομάδα αλλά κυρίως η διεθνής συγκυρία για επενδύσεις του είδους, που θεωρείται άκρως ευνοϊκή (λέγεται ότι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα τουλάχιστον δύο μεγάλοι ξένοι όμιλοι), κάνουν αισιόδοξους τους ειδικούς. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση περί διαδικασίας διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία.

Τα 41 γεωθερμικά πεδία της χώρας

Στο μεταξύ χθες, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Ι. Μπούγα ο αριθμός των βεβαιωμένων και πιθανών γεωθερμικών πεδίων στην Ελλάδα ανήλθε σε 41. Στα 34 πεδία χαμηλής θερμοκρασίας που έχουν ήδη πιστοποιηθεί, προστέθηκαν άλλα 7 καινούργια: πέντε βεβαιωμένα πεδία στα Θυμιανά Χίου, τη Δαμάστα Φθοιώτιδας, τις Λιχάδες Ευβοίας, τη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης και τη Ρίζα Αντιρρίου και δύο πιθανά, στα Θυμιανά Χίου και στις Συκιές ’ρτας. Τα υπόγεια αυτά πεδία έχουν θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 90 βαθμών κελσίου, με τον μέσον όρο να κινείται γύρω στους 40 βαθμούς, όπως για παράδειγμα στην Δαμάστα Φθιώτιδας.


Καμία προσπάθεια μέχρι σήμερα

Παράγοντες της αγοράς ΑΠΕ εκτιμούν ότι δειλά- δειλά θα ξαναζωντανέψει το ενδιαφέρον για το ξεχασμένο αλλά τόσο πλούσιο στην Ελλάδα γεωθερμικό δυναμικό. Και υπενθυμίζουν πως ενώ τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό έγιναν σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, στην Ελλάδα έχουμε σταματήσει σχεδόν κάθε προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια που εξέδωσε πέρυσι το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), δεν υπάρχει παρά μια πολύ μικρή αναφορά στη γεωθερμία, ενώ δεν τίθενται στόχοι ανάπτυξης σε κανένα από τα σενάριά του. Κι όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές, όπου κοστίζει η μεταφορά ρεύματος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Το γεωθερμικό δυναμικό στην Ελλάδα βρίσκεται γύρω στα 1.800 μ. κάτω από την επιφάνειά της (ή λιγότερο) και έχει υψηλή θερμοκρασία γεωθερμικού ρευστού.

Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει αυτό, στη Βαυαρία για παράδειγμα, θεωρούνται οικονομικά αποδοτικές ακόμη και μονάδες με τα κοιτάσματα στα 3.500 μ. Επίσης, βιώσιμη μια επένδυση στη γεωθερμία καθίσταται όταν επιτυγχάνεται τριπλή αξιοποίηση (θερμότητα, ηλεκτρισμός και αφαλάτωση).

Αμφισβητίες

Βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε πράσινη τεχνολογία, έτσι και με τη γεωθερμία, δεν λείπουν όσοι εκφράζουν φόβους ότι θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Οι ειδικοί καθησυχάζουν λέγοντας ότι η νέα τεχνολογία του κλειστού κύκλου ελαχιστοποιεί τα προβλήματα, καθώς δεν απελευθερώνεται ατμός στην ατμόσφαιρα, δεν απαιτούνται μεγάλες μονάδες και το ζεστό νερό επιστρέφει πάλι στη γη.

Πως σχολιάζουν τα κίνητρα

Σχολιάζοντας τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν προ εβδομάδας για τη γεωθερμία οι ειδικοί θεωρούν ότι το πιο αποτελεσματικό από αυτά είναι η απλοποίηση και τυποποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης χρήσης γεωθερμίας για οικιακή χρήση (αβαθής γεωθερμία).

Θετικά αντιμετωπίζεται επίσης η επέκταση της χρήσης της γεωθερμίας σε αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια), ο καθορισμός μιας τυποποιημένης και ενιαίας άδειας και το γεγονός ότι επιτρέπεται πλέον η χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται οι γεωτρήσεις. Το μέσο κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης για ένα σπίτι 100 τ.μ. ανέρχεται σε 13.500 ευρώ έναντι 4.600 ευρώ ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης- και εκτιμάται ότι αποσβένεται σε 6 έως 8 χρόνια.


Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top