Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Παραδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο η Αναφορά έντεκα περιβαλλοντικών οργανώσεων για παραβάσεις της ΔΕΗ και της Πολιτείας...

Ευχάριστα νέα είχαμε προχθές στην Οικολογική Κίνηση Κοζάνης. Ηλθε η απάντηση από το Ευρωκοινοβούλιο για την Αναφορά που υποβάλαμε το Μάιο εξ ονόματος έντεκα (11) περιβαλλοντικών οργανώσεων των Λιγνιτικών Κέντρων Δυτ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
Υπενθυμίζεται ότι η Αναφορά ήταν μια εμπεριστατωμένη νομοτεχνική εργασία, που συντάχτηκε με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και βασίστηκε σε είκοσι επίσημα ντοκουμέντα (μετρήσεις της ΔΕΗ, του ΤΕΙ, του Κέντρου Περιβάλλοντος, σε πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη, των επιθεωρητών περιβάλλοντος, στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου κλπ). Η Αναφορά έχει δύο βασικά κεφάλαια:
· Το 1ο αναφέρεται στα «Σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις αντίστοιχες παραβάσεις της νομοθεσίας, που παρατηρούνται στα δύο Λιγνιτικά Κέντρα της ΔΕΗ».
· Το 2ο επικεντρώνεται στα «Αιτήματα-μέτρα που πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία ζητείται η συνδρομή του Ευρωκοινοβουλίου». Στο κεφάλαιο αυτό υπογραμμίζεται επίσης και η επιτακτική ανάγκη για αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας (σταδιακή απεξάρτηση από λιγνίτη και στήριξη στις ΑΠΕ).

Η Αναφορά είχε υποβληθεί κατά την επίσκεψη εκπροσώπων των έντεκα περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρόσκληση των Οικολόγων Πράσινων. Για την υποστήριξη της Αναφοράς υποβλήθηκε παράλληλη Ερώτηση στην Κομισιόν από τον Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Μ. Τρεμοπουλο.

Στην απάντηση λοιπόν της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Erminia Mazzoni μας πληροφορεί ότι «τα θέματα που θίγονται στην Αναφορά είναι παραδεκτά σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου» και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πλευρές του προβλήματος»

Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα βέβαια έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη, αλλά το πρώτο βήμα έγινε. Οι οργανώσεις που υπογράφουν την Αναφορά είναι:
1. Οικολογική Κίνηση Ν. Κοζάνης
2. Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγ. Δημητρίου-Ρυακίου
3. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Ελλησπόντου.
4. Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
5. Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής
6. Σύλλογος πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ ΛΙΠΤΟΛ-ΔΕΗ Μαυροπηγής
7. Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου
8. Οικολογική και Κοινωνική Παρέμβαση Πτολεμαΐδας
9. Σύλλογος Περιβάλλοντος Μελίτης N. Φλώρινας «ο Σκαντζόχοιρος»
10. Παρεμβατική Κίνηση Μεγαλόπολης
11. «Πανός ενδιαίτημα» Αρκαδίας

Ο Συντονιστής της πρωτοβουλίας των 11 οργανώσεων
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Το περιεχόμενο της αναφοράς μπορείτε να το δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top