Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού σκοτώνουν...

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως ο ιός της γρίπης και άλλες αιτίες πνευμονίας σκοτώνουν 4,25 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά, σύμφωνα με μία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Αυτές οι λοιμώξεις αντιστοιχούν στο 6% των θανάτων παγκοσμίως, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Ίδρυμα (European Lung Foundation) με αφορμή τη δημοσιοποίηση του 'Ατλαντα για τις Οξείες Λοιμώξεις του Αναπνευστικού, τον οποίο συνέταξε.
"Γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωστόσο η παγκόσμια κοινότητα υγείας δεν τις αναγνωρίζει ως ξεχωριστή ομάδα ασθενειών", δηλώνει ο Πίτερ Μπαλντίνι, ο επικεφαλής του Ιδρύματος.
Το Ίδρυμα στοχεύει στο να πείσει τις κυβερνήσεις και τους δωρητές να αντιμετωπίζουν τους θανάτους από τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού ως ξεχωριστή ομάδα.
"Με σχετικώς περιορισμένους πόρους, διαθέτουμε τα μέσα για να σώσουμε εκατομμύρια ζωές. Απλώς χρειαζόμαστε δέσμευση, σταθερή πολιτική και στρατηγικές επενδύσεις", αναφέρει ο Μπαλντίνι σε ανακοίνωσή του.
Η έκθεση δείχνει ότι οι κάτοικοι των φτωχότερων χωρών είναι πολύ πιθανότερο να πεθάνουν από τέτοιες λοιμώξεις.
Το ποσοστό θανάτων από πνευμονία είναι 215 φορές μεγαλύτερο στις χώρες χαμηλού εισοδήματος σε σχέση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος, για παράδειγμα.
Ένας ιός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), είναι η πιο συνήθης αιτία της οξείας αναπνευστικής νόσου στα παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα, και κάθε χρόνο πεθαίνουν από αυτή τουλάχιστον 66.000 παιδιά κι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φθάσει τις 199.000.
Σύμφωνα με την έκθεση τρία εκατομμύρια παιδιά νοσηλεύονται κάθε χρόνο με RSV και το 2005 νοσηλεύτηκαν 33 εκατομμύρια.
Κατά του συγκεκριμένου αυτού ιού δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε κατάλληλη θεραπεία.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η πνευμονία ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο ή για 1,6 εκατομμύρια θανάτους μόνο το 2009 σε σύγκριση με 732.000 θανάτους παιδιών από ελονοσία και 200.000 από τον ιό του AIDS.
Κάθε χρόνο καταγράφονται 156 εκατομμύρια νέα κρούσματα πνευμονίας και το 97% από αυτά στις ανεπτυγμένες χώρες.
Μία θεραπεία με αντιβιοτικά κατά των βακτηρίων που προκαλούν την πνευμονία κοστίζει μόνο 27 σεντς δολαρίου. Σύμφωνα με το Ίδρυμα, η θεραπεία με αντιβιοτικά για τα παιδιά που νοσούν, μπορεί να σώσει μέχρι και 600.000 ζωές το χρόνο.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη και λεπτομέρειες για μία ελάχιστα αναφερθείσα αιτία θανάτων από νοσήματα του αναπνευστικού, την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους που προκαλείται από τη φωτιά κατά το μαγείρεμα (κουζίνα/φούρνος) και το παθητικό κάπνισμα.
Όπως αναφέρει, 1,96 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούνται από αυτές τις αιτίες και 121.000 θάνατοι σημειώνονται από την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top