Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ανεβαίνουν οι ρύποι της ΔΕΗ...

Αισθητή βελτίωση σημειώθηκε στην ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου τις τελευταίες μέρες καθώς έχουν εξασθενήσει τα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας που ευθύνονταν για την μεταφορά σκόνης από την Αφρική και επιβάρυναν το περιβάλλον της περιοχής, σε σημείο που είχε σημάνει συναγερμός στο Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης, καθώς όλοι οι σταθμοί μέτρησης που καταγράφουν τα αιρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα και είναι διασυνδεδεμένα με το ΚΕ.ΠΕ. είχαν χτυπήσει κόκκινο.
Ωστόσο το περιβάλλον της περιοχής συνεχίζει να είναι επιβαρημένο από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, καθώς όπως κατέγραψαν χθες οι σταθμοί μέτρησης του ΚΕ.ΠΕ. η ατμοσφαιρική ρύπανση είχε χτυπήσει ξανά κόκκινο, αφού βρισκόταν σε βαθύ κόκκινο στην Πεντάβρυσο Πτολεμαΐδας, ενώ σε μια ακτίνα από την Ποντοκώμη έως και τους Αναργύρους Φλώρινας ήταν στο πορτοκαλί.
Συγκεκριμένα, ο σταθμός της ΔΕΗ στην Πεντάβρυσο Πτολεμαΐδας στις 12 το μεσημέρι είχε καθηλωθεί στην ανώτατη βαθμίδα επικινδυνότητας, καθώς σε μια κλίμακα με ανώτερη τιμή το 10 έδειχνε 10/10 και είχε βαθύ κόκκινο χρώμα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή του ΚΕ.ΠΕ. Σταμάτη Ζώρα, ο δείκτης ποιότητας του αέρα του ΚΕ.ΠΕ έδειχνε υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα στην Πεντάβρυσο, καθώς στις 12 το μεσημέρι είχαμε 188 μικρογραμμάρια αιωρούμενων μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο, υπέρβαση η οποία οφείλεται αυτή τη φορά καθαρά στη δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα οι σταθμοί μέτρησης που είναι εγκατεστημένοι στην Ποντοκώμη, την Πτολεμαΐδα, τον Οικισμό της ΔΕΗ, το Καρυοχώρι (Αγία Παρασκευή) και στους Αναργύρους Φλώρινας βρισκόταν στο πορτοκαλί, έδειχναν 5/10.
Μόνο παρήγορο είναι ότι ήδη έχει αρχίσει να υποχωρεί η σκόνη από την Αφρική ενώ σήμερα αναμένεται συνολικότερα βελτίωση της ατμόσφαιρας από σήμερα στην περιοχή, λόγω των βροχών που αναμένονται.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top